Zahřívá se, termostat ok

MPi 1AV
AEE
JRV
Kontaktovat uživatele:

Zahřívá se, termostat ok

Příspěvek od JRV »

Čus lidi,
hřeje se mi felicia 1.6 r.v. 98.
Hřeje se a hřeje, až začne stříkat voda z expanzní nádoby a větrák nesepne, přitom je ok (přiložil sem kabely na baterku a na větrák a točí se). Termostat sem vyměnil a beze změny. Přemýšlím nad čidlem teploty a víčkem expanzní nádoby, případně někde špatný dráty? Doufám že mi nerupla hlava. Nějaké rady či zkušenosti?
Ps: omlouvám se jestli se to někde řešilo, nenašel jsem téma, kde by se to vařilo za těchto podmínek.
Díky všem! =)
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: Zahřívá se, termostat ok

Příspěvek od 103457 »

V 90% při přehřívání u 1,6-ky není na vině termostat, ale hrdlo, ve kterém je vložený. V hrdle praskne přepážka a termostat se nemá o co opřít, tudíž nemůže otevřít. Když neotevře termostat, voda se nedostane na termospínač a ten nesepne ventilátor.
Takže kup novej termostat a hrdlo, vyměň a uvidíš, že to bude OK.
http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-550 ... statu.html
http://www.autodilykrc.cz/cz-detail-550 ... t-87c.html
JRV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRV »

Víko když bylo vyndaný sem kontroloval a mělo by být good, problém byl že nešlo zpět (mimochodem tam bylo přišroubovaný vruty, což nevím jestli být má) takže sem do těch děr dal hmoždinky a přišrouboval kryt zpět, táhly hodně slušně a těsní jak má. Ale když je za tuto cenu tak si ho zajdu stejně raději koupit. Odpoledne až se k tomu dostanu sem napíšu jak to dopadlo =) Dík za radu! =)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

vruty jsou OK, tak se to montoje ve fabrice, víko může vypadat dobře, ale pokud mu chybí dno toho kloboučku co je v něm zapíchlej termostat, tak termostat nemůže fungovat. Při tý ceně fakt nemá cenu laborovat a pořídit při výměně hned nový. Je to slabina těchto motorů.
JRV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRV »

tak sem vyměnil to víko a rovnou sem koupil i čidlo teploty a beze změny.... větrák pořád nespíná... ještě mi napadla jestli to nemůže způsobovat špatný relé?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

větrák sepne, až, když má důvod. Je v chladiči vařící voda, aby sepl termospínač?
JRV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRV »

Je.. právě že je tam všechno ok a voda proudí tak jak má... bude v tom určitě nějaká drobnost někde... zítra se kouknu po drátech jestli je všechno ok
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Změř, jestli jde napětí k termospínači. Pokud ano, tak potom jedině termospínač. Pochopitelně za předpokladu, že je termostat otevřený a do chladiče proudí voda.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ferdamravenec »

..........špatný relé .............
máš klimu ???????? u vozů s klimou to funguje mlinko jinak , je to vedený přes relátka a pojistky , základní okruh funguje stejně a klima si může sepnout větrák kdy potřebuje

pokud ne tak tak větrák se ti v tomhle počasí při normální jízdě nesepne
teprve nedávno jsem zjistil že mi to funguje , ovšem to byli ty ... už vedra ??? a ještě k tomu jsem jel?-popojížděl v koloně po práglu
JRV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRV »

Termostat otevřený je, zkoušel jsem ho i hodit do vody do hrnce, termospínač přeměřím.

Klimu nemám, při normální jízdě se to nehřeje, ale jakmile jsem v koloně (po Plzni) nebo někde stojím s nastartovaným autem tak se to vaří. Nevíš jaký relé to je? moc se v tom nevyznám, a ještě jaká k tomu vede pojistka? (je normálně v pojistkový skříni nebo v motoru?), pojistku ruplou sice žádnou nemám ale jistota je jistota.
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

pojistku z hlavy nevím , ale to snad najdeš (a najít by sis to měl kdybys to potřeboval)
přes relé to nejde , pojistka je v pojistkovce ,
odpoj kabel z termospínače propoj konektory , pokud ventilátor poběží je pojistka ok pak to
může být špatný termospínač , problém v okruhu - vodní pumpa , přicpaný chladič
JRV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRV »

pojistka je ok... takže zítra jdu koupit termospínač. napíšu sem jak to dopadlo. každopádně dík lidi! nevím co bych bez vás z Felicia clubu dělal =D DÍK!
JRV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRV »

Takže všechno vyměněný a pořád nic....takže asi těsnění pod hlavou.... tak jsem prozatím vyvedl dráty od větráku k palubovce na spínač jako řešení prozatím než dám dohromady peníze na opravu =) a dá se to =) jen mi vrtá hlavou čím by to mohlo být když se mi ani nic neztrácí...
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

přečti si poslední větu mého předešlého příspěvku , pokud voda okruhem dostatečně neproudí nemůže se dostat k termospínači a ten se tudíž nemůže sepnout
JRV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JRV »

ucpaný, ani přicpaný to nikde není. čerpadlo sice píská ale jede (sundal sem víčko nádoby s chladící kapalinou a přidával sem si plyn na škrtící klapce a ten koloběh tam je) voda v chladiči je a průtok tam je ok. Možná tam bude bordel v kabelech, x věcí je tam napojeno na čokoládu a je to celý zanesený, přesto zkoušečka ukázala že tam proud jede, ale nedá mi to spát.
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

Zdravím, nechci zakládat nový téma tak to hodím sem. Taky mám 1.6 ale s klimou. Větrák mám v pohodě, termospínač novej, termostat mám vyhozenej venku. Když jsem zkusil propojit svorky na konektoru od čidla, tak se sepne akorát na druhý stupeň. První ani ťuk. Pojistky jsem procházel a jsou v pohodě.
Teď jsem to zkoušel a měřil, větrák spíná až na druhý stupeň, na VAGu jsem měl 116°C (budík mezi čtvrtou čárkou a červeným)
Předpokládám tedy, že to musí být někde tedy přicpané, nějakej nápad?
A asi bude v háji elektrika k relé, nebo neví někdo cesty jak to proměřit?
Díky za jakékoliv info!
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

zkontroluj odpor bejvá to na něm zahnilý/uhnilý
kouda
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kouda »

Zejtra se na to podívám, myslíš odpor v relé?
Jenom to ještě to spínání, ten druhej stupeň by se měl sepnout při 102° a vypnout 91°, mě to spíná až při 116° a vypíná při 106° - měřeno VAGem, to je strašně moc ne?
ferdamravenec
Kontaktovat uživatele:

myslím odpor motoru chlazení , bývá dole pod motorem v plastu
Odpovědět