Výměna blatníků - jak na to?

karoserie, narazniky, skla atd.
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Výměna blatníků - jak na to?

Příspěvek od MIKO94 »

Po krátké době opět zdravím :D

pročítám tu fóra ohledně výměny blatníků, protože mám v plánu si nechat autoklempířem (on s tím má zkušenosti, ale já budu hysterický, aby to mohlo ještě dál jezdit :pale: ) vyvařit kanálky pod čelním sklem. Když už se budou dělat kanálky, tak se musí zkontrolovat usazení blatníků (nemám jistotu, že do rohu mi teče přes ně (navíc mám velký výkroj u světla a nesedí mi ani mezera mezi blatníky a dveřmi, o lehké korozi a provizorní opravě blatníků nemluvě...)

V momentě, kdy sundám blatníky, tak mám relativní obavu o nosníky blatníků (jestli si myslím správně, viz ilustrační obrázek, to rezavé na vrchu http://autoservis.brkotuning.cz/foto/ka ... 0_6058.JPG). Pokud by byly ještě relativně dobré, jak a čím je nejlépe ošetřit? Návod pro blbé uvítám :)
V případě, že by nosníky byly shnilé, tak by se musely navařit nové, to znamená, že by se to muselo zhruba takto vyříznout (viz obr. http://autoservis.brkotuning.cz/foto/ka ... 0_6105.JPG) a navařit nový? Na netu jsem našel tento https://www.obautodily.cz/skoda-felicia ... 4171cz176/. Jak a čím to nejlépe podle zkušeností ošetřit? Nehrozí riziko rozházení geometrie na přední nápravě během sváření?

Na levém blatníku mi chybí dva šrouby a třetí má utrženou tu maticovou klec, nebo jak se to jmenuje. Ta se musí na ty nosníky nějak navařit, nebo se to tam jenom nějak nacvakne? Na netu jsem našel viz obr https://www.obautodily.cz/matice-klecov ... 1080cz176/.

Pak se ještě zeptám, čím ty nové blatníky přilepit ke kastli? Blatníky si nechám z vrchní strany nalakovat a nevím, jestli tu vnitřní stranu nechat jenom základovkou, nebo to natřít nějakým gumoasfaltem.

Díky za rady a zkušenosti, pro mě je to momentálně neznámá a jedna z největších akcí. :chef:
Zároveň co by byly blatníky dole, bych si nechat doslícovat přední pravé dveře a přehodit levobok dveří, aby se taky mohl slícovat - mj. lícovat od předních dveří vůči blatníkům nebo spíš od zadních dveří?
Uživatelský avatar
103457
_________________
_________________
Příspěvky: 11153
Registrován: ned 29. led 2006 21:19:41
Bydliště: Nejdek okr. K. Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna blatníků - jak na to?

Příspěvek od 103457 »

Prakticky jsi napsal všechno správně, vyndáš okno, střešní lišty a torpédo pod oknem. Máš tak komplet přístup k rámu okna. Co se týče nosníků, tak jsi to také popsal správně. Ošetříš na čistý plech, přiboduješ, pak přetřeš základem, výmazovkou na sváry a nosník vevnitř vystříkáš všude kam se dostaneš. Blatník se lepí karosářským tmelem a když je usazený na autě,tak zespodu pečlivě vystříkat ochranou na podvozky.
Co se týče šroubování, tak jsi našel správně matici v kleci, pokud díra v novém nosníku nebude, tak než dělat hranatou díru pro matici jsou lepší použít maticové nýty.
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna blatníků - jak na to?

Příspěvek od MIKO94 »

Díky za potvrzení, jenom bych měl ještě pár otázek k tvé odpovědi :D

a) Tu výmazovku na sváry - pod tím si mám představit co? :D
b) Nosník vevnitř - myslíš tím, až se vyřeže horní vrstva? Stačí klasická základovka nebo něco special?
c) Ochrana na podvozky - máš s něčím zkušenost?
d) Ta maticová klec se do toho nosníku jenom nějak nacvakne?
e) Nehrozí při sváření rozházení geo předku?
Uživatelský avatar
103457
_________________
_________________
Příspěvky: 11153
Registrován: ned 29. led 2006 21:19:41
Bydliště: Nejdek okr. K. Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna blatníků - jak na to?

Příspěvek od 103457 »

Výmazovka na sváry je stejnej sajrajt co mažou ve fabrice. Je to taková jakoby žlutá guma, jde to ředit ředidlem, takže já to trochu naředím a aplikuji štětkou ve snaze zatlačit všude, kam se dostanu. Nevím, jak se to ofico jmenuje, poptám se, beru to u nás v dílně od kámoše, vždycky mi trochu cvrkne do sklenice, když potřebuji.

Nosník až navaříš nový, tak vevnitř ošetřit sajrajtem na dutiny, je to zažloutlý vosk, stříká se pod tlakem z kartuše hadičkou s tryskou do dutin. https://www.auto-doplnky.com/strikaci-p ... anal-p8400

ochrana na podvozky, opět černý sajrajt v kartuši, stříká se pistolí na podvozky. Pozor ber nepřelakovatelný. Ten nedělá pory. Přelakovatelný, třeba zboku na prahy dělá pory, aby se na něm udržela barva. https://www.auto-doplnky.com/ochranny-n ... 072-p43778

maticová klec se zachytne plechovejma packama

geometrii dělají klobouky, takže pokud to nemáš totálně shnilé, tak by výměna venkovního nosníku neměla mít vliv na vnitřní nosník

poptej u vás v barvách lakách nebo lepší mototechně, poraděj ti co do dutin a co na podvozek.
Odpovědět