Problikává olejnička na volnoběh

Simos 2P
135M, 136M
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

Zdravím,

jdu se jen poptat, jestli nemá někdo zkušenost s tímto problémem a podělit se o názor, jelikož jsem nenašel obdobné téma (nebo jsem slepý):

Od pondělka mi začala problikávat a svítit olejnička. Začne svítit, když se olej prohřeje, a v podstatě za volnoběžných otáček. Pokud přišlápnu plyn, olejnička na přístrojovce zhasne.

Fakta:
- olej se měnil v dubnu, následně v srpnu včetně filtru - olej 10W40 z Lidlu, používán 3 roky a dosud nebyl problém); filtr zn. Mann. Olej se neztrácí, pod vanu jsem dal plachtu, olej jsem na ní nenašel. Najeto 233 tkm. Dodržovány limity výměny oleje.
- 14. září: najeto cca do 20 km/h levým předním kolem na nízký ostrůvek na křižovatce, jako jsou třeba na kruháčích
- 18. září: defekt na konci dálnice, vzhledem k tomu, že jsem byl v zúženém pruhu, nebylo možné odstavit auto, musel jsem jet na defektu ještě cca kilometr, než jsem to mohl odstavit (rychlost kolem 10 km/h, se zastavováním v koloně)
- 23. září: od 19. září auto stálo na parkovišti, ráno 23. 9. při jízdě do kopce (cca po 6 km od začátku jízdy) začala lehce problikávat olejnička, z kopce taky. Auto přesměrováno do servisu.
- 26. 9. vyměněno olejové čidlo, problém přetrvává. Nyní olejnička zatím problikává pouze na volnoběh, bez ohledu na terén. Olej musí být prohřátý (cca 5 km od startu).


Bavil jsem se v servisu, prý by ty předchozí události neměly údajně být tak zásadní, aby začal být problém s olejem. Prý by byla dle mého pochopení "nejjednodušší" možnost přehodit motor - to však nepřichází v úvahu ke stavu kastle. Dále padl nereálný návrh rozhodit motor a udělat G. O., což startujeme asi tak cca od 20 tisíc, takže taky zamítnuto. Napadlo mě, jestli by třeba nebyl problém v olejovém čerpadle nebo sacím koši. Nevím ani, jestli se dá ješětě olejové čerpadlo na 1.3 MPi objednat.

Na vrakáči zrovna byl pán z muzea veteránů, a ten říkal, ať to neřeším a jedu, dokud to jde. Jakmile by začala svítit olejnička při otáčkách, asi by byl definitivní konec.

Nebyl by problém vanu sundat a udělat analýzu motoru, ale mám relativní obavu, aby to ještě bylo pojízdné ikdyby třeba něco počudlal v servisu s čerpadlem. Nechci ale do toho dávat tisíce s nejistým výsledkem. Jsem ochotný jít nejvýše do dvou a půl. Nebo do toho nemám zasahovat a nechat to být? I přes veškeré optimistické vyhlídky, které jsem měl, budu rád, když s tím ještě předpokládaně najedu cca 12 tkm a vydrží mi to do konce příštího roku. Kdyby se ten problém vyřešil a prošlo to následující technickou, rozhodně bych se nezlobil a byl bych docela rád, pokud to kastle ustojí.

Díky za názory a tipy :)
Uživatelský avatar
103457
_________________
_________________
Příspěvky: 11153
Registrován: ned 29. led 2006 21:19:41
Bydliště: Nejdek okr. K. Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od 103457 »

10w-40 je řídkej na takto olítanej motor, dej 15w-40 a bude to OK. Pochopitelně kvalitní filtr, ten mann je dobrej. Kdyby i nadále problikávala, tak vyndat a vyčistit olejové čidlo.
Mě to dělá 1,6ka taky, v létě, když jsou pětatřicítky nebo když jedu delší dobu po dálnici a točím to nad těch 130km, dojedu na výjezd, kolonu, ap, prostě na volnoběh to problikává.
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

S olejničkou jsem se zatím nesetkal, ani v zimě (najeto za 3 roky kolem 40 tkm). Diagnostika nic neohlásila, co jsem dnes koukal.
Jak jsem měl ten defekt, tak jsem po té dálnici těsně před tím pálil kolem až stopadesátkou, bez problému s olejničkou (celkem třikrát), dálničně jinak 90-130, bez problémů. Letos v létě bez jakéhokoliv problému to ujelo v kuse dovolenou do Karlových Varů a zpátky (+/- 250 km jednosměr).

To olejové čidlo je od dneška nové. Jinak pokud zatím ještě budu jezdit na 10W40, a motor bude pracovat třeba na křižovatkách na volnoběh, bude to nějak zásadně škodit motoru, nebo se ten motor bude postupně odepisovat? Jestli mám třeba při stání lehce přidávat plyn, aby motor mazal. Pokud budu stát déle, prostě vypnu motor (dřív jsem to nedělal, kvůli věčnému startování, a v závislosti nepravidelné krátké/daleké cesty).

Když bych vyměnil zkušebně olej za 15W40, musím dát i nový filtr, nebo můžu nechat tento současný, pokud by se "vypustil"?
Má smysl pouze shodit vahu a před výměnou oleje vanu vyčistit, nebo to pouze vypustit?
Máš vyloženě vyzkoušenou nějakou značku oleje, kterou používáš, nebo je jedno o jaké 15W40 se jedná?
Na ten volnoběh to problikává, nebo přímo chvílemi naplno svítí.
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Rob »

asi by nebylo od věci zkusit shodit vanu a zkusit vyčistit to sítko, jestli tam není nějaká usazenina. Když bude vana dole, určitě bych ji hlavně zevnitř umyl technickým benzínem nebo lihem. Nové těsnění pod vanu je samozřejmostí. Dobrou zkušenost mám třeba s Totalem, nestojí moc a udělá dobrou službu. Dávám ale 5W40, dělá se i 10W40 i 15W40. Těm olejům ze supermarketů já moc nefandím, ušetříš 150 Kč a pro motor to nemusí být to pravé ořechové. I když ty naše stroje jsou velmi nenáročné, na takovýchto věcech nešetřím. Pouze vypustit olej znamená, že se zbavíš starého, ale pokud je tam někde usazenina, tak ta tam s největší pravděpodobností zůstane. Pokud bych to řešil já a rozhodl jsem se ten olej vypustit, rozhodně bych investoval i do nového těsnění pod vanou a tu hodinku času bych tomu věnoval. Jinak to neznamená žádný výdej navíc kromě toho těsnění.
Takovýto problém jsem nikdy neřešil, ovšem nikdy jsem taky nevlastnil takto ojetou feldu, takže nevím, nakolik je to rozšířený problém. S novým čidlem ti to teda svítí/bliká také, jo?

Myslím, že jinak občasným probliknutím kontrolky se nic nepokazí, staré š 1000 MB/100 se dokonce seřizovaly na volnoběh tak, že na volnoběh také občas kontrolka problikla a nikomu to nevadilo. Rozhodně nevidím důvod, proč bys v tomto stavu nemohl najet dalších 12 kkm, pokud tam teda není nějaký zásadní problém, ucpaný mazací kanál apod.

Souhrnem, buďto bych se na to vykašlal a počkal, až by to svítilo dlouhodoběji, případně i lehce nad volnoběhem - to je potom jasné, že je něco špatně. Pokud to chceš řešit, nový olej 15W40 ne supermarket, určitě i nový filtr a zkusít sundat tu vanu + nové těsnění pod ni a vyčistit sítko a vanu samotnou. Můžeš zkusit třeba mogul, paramo nebo castrol nebo ten můj doporučovaný total, případně shell určitě taky není špatný
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

Kontrolka svítí při volnoběhu, pokud jsou otáčky zhruba do osmi až devíti stovek. Tisícovka už problém není. Dělá to i s novým čidlem, a až když se olej lehce prohřeje.
Bych to nechal vyčistit a nevím, jestli zase nalít 10W40, nebo rovnou 15W40?
Zkusím se v servisu dohodnout na nějakém reálném limitu a uvidíme, co bude dál.

Je možné, že by mohlo být nějakým způsobem v háji olejové čerpadlo? Navíc budu předpokládat, že šály apod. už budou mít určitou vůli.
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Rob »

olejové čerpadlo není věc, která odchází, nesetkal jsem se s tím. je to čistě mechanická záležitost, konstrukčně bych řekl bezporuchová. Spíše odhaduji zasviněné to sítko, případně nějaký bordel v olejové náplni. pokud s tím půjdeš do servisu, žádné dojmy zde z FK bych jim neříkal, protože pak se můžeš dočkat odpovědi: my jsme Vám udělali to co jste říkal a ono to svítí stále... a dají od odpovědnosti za špatnou diagnostiku ruce pryč. řekl bych jim - svítí kontrolka, čidlo jste mi měnili, dělá to dál - odstraňte to. Jen aby to neodstranili vyšroubováním žárovičky z přístrojového štítu. I když to bys poznal, že by se nerozsvítila se zapnutým zapalováním.

Já bych se do toho pustil sám, odšroubovat vanu a dát ji s novým těsněním zpět snad zvládneš, nic jednoduššího být nemůže. Servis si za to určitě řekne minimálně 2000 Kč s olejem a filtrem, spíš více. Ty si to sám uděláš za méně než za půlku

Olej bych nalil určitě 15W40 nebo možná spíš 10W50 nebo 10W60, ten je zahřátý hustší, což ty potřebuješ
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

Na to těsnění vany se dává nějaká pasta, nebo https://www.skoda-dily.cz/nahradni-dil/ ... gIGQfD_BwE ?
Navíc osobně nemám přestavu, jak si vyčistit nějaké sítko, natož něco někde čistit :|
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Rob »

já když jsem měnil těsnění pod vanou, koupil jsem nové těsnění, pomazal ho z obou stran motorovým olejem a normálně nasadil. Někdo dává vanu na motorový silikon, já tomu nefandím a dávám normálně těsnění. Snažil bych se koupit originál, nějaké čínské sra*ky tě můžou vypéct že to budeš kvůli ušetřeným 30 Kč dělat znovu
Papi - FK

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Papi - FK »

.....
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 30. zář 2020 19:16:12, celkem upraveno 1 x.
kater
Příspěvky: 93
Registrován: úte 25. pro 2018 9:53:49
Bydliště: Čadca
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od kater »

Nedá mi to aby som neodpovedal.Rob a 1...7 ,ktorý sa snaží odpovedať takmer na každý príspevok ,šíria bludy a dezinformácie o olejoch na fóre. Presne ako napísal Papi ,5;10;15W40 majú pri prevádzkovej teplote takmer totožnú hustotu a kontrolka mu bude blikať tak isto pri 5 aj 15W40.Olej 10W50, alebo 60 majú posunutú hodnotu pretrhnutia olejového filmu na vyššiu teplotu a niesú hustejšie ,použitie v bežnej prevádzke je zbytočné.Ja používam u všetkých motoroch olej 5W40 s normou pre daný typ motora.Dôvod nieje mazanie ,únik atď ,ale jediný dôvod sú zimné štarty u nás na Kysuciach.Ako tu už bolo písané aj čidlo môže byť zlé. Môžu byť opotrebované klzné ložiska kľuky a olej tadiaľ ľahšie odteká a na voľnobehu sa to prejaví znížením tlaku a čidlo to zaznamená a kontrolka zasvieti , pri zvýšení otáčok sa zvýši prietok oleja a tým aj tlak a kontrolka nesvieti.Podľa mňa je to dôsledok šetrenia na oleji. Daj dole výko ventilov ,2 matice a ani neriešiš tesnenie ,krátko zaštartuj a uvidíš či ti vytlačí olej k vahadlám .Ak ti tlačí olej až hore a tý nechceš do motora vrážať ,tak to nechaj ,ale kontroluj či sa to nezhoršuje napr. klepaním v motore.Prajem mnoho bezproblemovych km.
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Rob »

To jsem moc rád, že sem na fórum konečně zavítal opravdu odborník na slovo vzatej. Nebojím se říct - děd Vševěd, doktor všech věd, co všechny strčí do kapsy, všude byl, všechno zná, od všeho má klíče a pro kterého jsou všichni ostatní dezinformátoři, bludaři a amatéři.

Takže s veškerými problémy se dneškem počínaje prosím obracejte na něj. Fórum můžeme zrušit, pluralitu názorů také, protože konečně zde máme šiřitele a nositele absolutní pravdy a dobra. Alláh akbar! :rendeer:

Abych se vyjádřil také k tématu, čím je tzv.letní třída oleje (číslo za "W") vyšší, tím vyšší je viskozita, hustota daného oleje, při 100°C, tzn při provozní teplotě motoru. Zároveň vyšším číslem klesá tekutost a čerpatelnost. Platí to jak pro zimní třídu (číslo před "W"), tak pro letní třídu. Je smutné, že dezinformátor o takových elementárních věcech musí poučovat experta. Tudíž z dané věci vyplývá, že 10W50 bude při 100°C vždy hustější (a hůře tekuté) než například 15W40. Kdo nevěří ať tam běží, pro experty je to pěkně vysvětleno zde:

https://www.oleje.cz/clanek/Vlastnosti- ... -Viskozita
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

V pondělí ještě objedu dva servisy, schválně co mi tam řeknou. Když mi řeknou vesměs to samé, co v tom prvním, tak to hodím do servisu. Popravdě nemám čas se tím zabývat, nemám kde zvednout auto ani veškeré nářadí a materiál na to.

Teoreticky mi příjde, že lehce vyrostla hladinka oleje (i když se mi to může jen zdát, že auto není na rovině), ale bílý šlem jsem zatím neviděl na víčku. Leda že bych shodil horní víko.

Nevím, jestli to házet do servisu, i kdyby s rozpočtem do dvou a půl tisíc, protože mi začíná divně kvílet spojka/motor, když podřadít ze dvojky na jedničku. Abych nedopad tak, že za dvojku udělám opravu, a po novém roce dám další trojku za spojku, když pak následně na konci roku budu mít technickou, u které nevím, jestli prolezu...
Rob
Příspěvky: 937
Registrován: stř 25. led 2012 8:42:25
Bydliště: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Rob »

Kdyby šla voda do oleje, bude olej zakalený a světle hnědý, to bys poznal podle měrky oleje. No sleduj to, možná bych zkusil ještě na vrakovišti sehnat jiný tlakový čidlo a uvidíš. Na tom sundání vany nic není stačí na to obyč hever a jeden klíč, myslím desítka. Sací koš se sítkem uvidíš hned, stačí sítko prostriknout nějakým lihovým čističem třeba na brzdy a uvidíš co z toho poteče. Pak nechat vyschnout a namontovat zpět vanu a je to.
Uživatelský avatar
103457
_________________
_________________
Příspěvky: 11153
Registrován: ned 29. led 2006 21:19:41
Bydliště: Nejdek okr. K. Vary
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od 103457 »

Pane bože přestaň rozebírat auto a zkus to nejjednodušší a nejlevnější. Novej olej, filtr a popřípadě pak vyčistit nebo vyměnit čidlo tlaku. V 90% to stačí.
ferdamravenec
Příspěvky: 4170
Registrován: čtv 13. led 2011 6:18:25
Bydliště: Horní Podluží
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od ferdamravenec »

celkově je to mhohem složitější ,
jak bych řekl já , všechno je jenom relativní
jinak tak nějak , na každým šprochu pravdy trochu
největší problém je toto >Popravdě nemám čas se tím zabýval
mizení oleje - jak dlouhý jezdíš trasy ?

já bych udělal toto , vypustil olej sundal filtr sundal vanu sundal olejčerpadlo , vanu čerpadlo vyčistit , důkladně přetlakový ventil , jestli bylo pod košem čerpadla těsnění už bych ho tam nedal , přilepit vanu , filtr olej

těsnění + lepení vany - 100lidí 100názorů
olej - viz předchozí bod , já bych dal mogul gx-fe
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

Zdravím feldo-kolegové,

jelikož jsem neměl čas se tím zabývat... teda konkrétně se spíš jednalo ze zdravotních důvodů, se zády... to nakonec přistálo v servisu. Včera to šlo na dílnu, dnes jsem to vyzvednul.

Výsledek: totálně zasviněná vana, včetně nálezu špon. Dále mechanik ještě za celou dobu, co dělal s feldami, neviděl tak ucpané olejové síto, takže vzhledem k tomu, že by bylo krapet náročnější shánět nové (i v rámci ceny), nebo kuchat z jiného motoru, síto vyndal a kompletně ho vyčistil a vypálil od nečistot. Ucpané síto označil jako důsledek za ten olej z Lidlu, který označil za naprosto nekvalitní. Při té příložitosti v rámci dostupnosti trochu prolezl motor a řekl, že na ten udaný nájezd je ten motor krapet víc opotřebovanější (už prý dostal na prdel), ale není přidřený. V následujících prvních pěti tisících km se uvidí, do jaké míry to motor ustál bez úhony. Na jaře se zároveň provede roční kontrola komprese ve válcích.

Cena za opravu: 2.000 Kč, z toho jsem za nový olej a filtr platil okolo 1.100 Kč. Dal tam nějaký kvalitnější olej, tak snad auto bude bezproblémově brmbat dál :D
Uživatelský avatar
Maty
__________________
__________________
Příspěvky: 5680
Registrován: sob 01. bře 2008 9:52:40
Bydliště: Liberec 11
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Maty »

njn olej z Lidlu ... už když jsem to nahoře četl tak jsem se doma křižoval :)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

No tak původní myšlenka byla s dobrými úmysly.

Akorát mi chvílemi příjde, že když jedu a zhruba držím konstantní rychlost, připadá mi motor, jako kdybych se díval na obraz promítajícího se filmu, který se chvílemi o vteřinu zpoždoval ale v další vteřině se hned srovnával. Nevím, jestli to mám brát jako důsledek problému s olejničkou, nebo v rámci přechodu na úplně jiný olej. Ještě se zkusím zítra podívat na vzduchový filtr, měnil jsem ho loni v červnu a nepřipadalo mi o rok později důležité, abych ho vyměnil :oops:
Možná, že jsem nějaký přecitlivělý na ten chod motoru v poslední době a cokoli, co se vyhýbá určitému zažitému standartu, mě jaksi znervozňuje.

Akorát nechápu, jak se do vany mohly dostat špony... jediné mě napadlo v rámci additiv na čištění palivové soustavy, že by se tam něco dostalo z trubek. V tenhle moment mě napadá ještě silně opotřebovaná spojka, spolu s tím částečně nakřáplý druhý synchron na převodovce.
Když už byla v servisu vana dole, tak snad prý očistili i díly, kam se dostali.
Uživatelský avatar
00Inferno00
Příspěvky: 1728
Registrován: úte 02. zář 2008 9:51:55
Bydliště: Dolní BenešoVW
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od 00Inferno00 »

Jestli máš špony ve vedení paliva, tak to potěš Stalin... :scratch:
Vici píše:...ARL je král mezi TDI na platformě G4...
VW Golf IV 1.9TDI PD ARL 192PS 401Nm powered by TDIfun, EGR-off, TT puky, Strongflex dogbone
VW Passat Variant B8 2.0TDI Dynaudio
Uživatelský avatar
Maty
__________________
__________________
Příspěvky: 5680
Registrován: sob 01. bře 2008 9:52:40
Bydliště: Liberec 11
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od Maty »

Bordel ze spojky se nikam nedostane(natož do olejové vany motoru) a bordel ze synchronů zůstane v převodovce a do motoru se taky nedostane.

Špony v olejové vyně motoru jsou z echt kvalitního Lidl oleje co nedělal to co měl (mazal) a vniřek motoru se začřal opotřebovávat a co dělá třetí kov<>kov? ... špony ... a olej co koluje celým motorem to roztahal všude a skončilo to ve vaně.

Buď rád, že to jezdí ... Maximálně seženeš někde jinej motor za 3tis kč a přehodí se ;)
Největším problémem všech informací je to, že je nikdo nechce HLEDAT !!!
Bylo ...Škoda Felicia GLXi 1.3Mpi 50kW r.v.1998 ... zelená .... Blíže --->ZDE<---
Bylo ...Citroën C5 Tourer 2.2HDi 125kw r.v. 2008 ... stříbrná
Je ... BMW F31 318d 105kw r.v. 2013 ... stříbrná
MIKO94
Příspěvky: 177
Registrován: stř 20. črc 2016 12:43:54
Bydliště: Semily
Kontaktovat uživatele:

Re: Problikává olejnička na volnoběh

Příspěvek od MIKO94 »

Popravdě jsem rád že to stále jezdí. Myslím si, že se ten chod časem vrátí do normálu. Zatím to decentně tak jako „zajíždím".

O šponách ve vedení paliva nevím, trubky sice jsou ještě kovové, ale loni na jaře při výměně čerpadla se vymývala nádrž právě kvůli těmto eventuelitám.

Jinak přehazování motoru ne. Vnějšek karoserie je sice udržovaný, ale jsou tam známky bouračky zepředu a menší náraz zezadu (proto mi nesedí zadní nárazník na dva šrouby). Kdyby to někdo chtěl vzít z gruntu, musel by tak půl auta vyřezat.
Odpovědět