Olejová vana 1.6

MPi 1AV
AEE
Jurka - FK

Olejová vana 1.6

Příspěvek od Jurka - FK »

Teče mi olej skrz těsnění olejové vany..... je tam vůbec nějaké těsnění nebo jen nějaký tmel? A hlavně jde to vyměnit nebo spravit aniže by se demontovali svody atd.? že by se jen odšroubovala vana dalo těsnění a šup zpátky? A jde použít stará nebo se musí kupovat nová? Díky
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Re: Olejová vana 1.6

Příspěvek od Atnarfus »

Čím je vana těsněná origoš se musím přiznat že nevím, ale pravděpodobně to je tmel a při opětovné montáži je nejlepší to utěsnit tmelem.
Demotovat jde celkem bez problémů. Překáží tam jenom trubka od posilovače.
Použít se samozřejmě dá opakovaně. Je to jenom kus plechu. Dal bych ale nové šrouby.
slegrusik - FK

Příspěvek od slegrusik - FK »

Taky se připojím s dotazem.
Moje olejová vana je tragicky orezlá! Hlásil mi to i mechanik, že je to hrozný! Nikde žádná netěsnost, ale zajímá mě jestli se to vyplatí jí zrenovovat nebo rovnou koupit novou? Cenově to vychází tuším na 1500-2000Kč. Tak nevím...
Jurka - FK

To že tam překáží ta trubka od posilovače znamená, že se musí odpojit a dát novej olej do serva nebo to de nějak obejít?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Takhle z hlavy už ti to najisto neřeknu. Po povolení nějakého úchytu to šlo kousek odpáčit a na šrouby se dostat.
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

slegrusik píše:Taky se připojím s dotazem.
Moje olejová vana je tragicky orezlá! Hlásil mi to i mechanik, že je to hrozný! Nikde žádná netěsnost, ale zajímá mě jestli se to vyplatí jí zrenovovat nebo rovnou koupit novou? Cenově to vychází tuším na 1500-2000Kč. Tak nevím...
Tragicky orezlá, to těžko hodnotit. Než jí zahodíš, tak jí určitě můžeš očistit ne lesklý kov a poznáš jak jestli někde nehrozí že bude skrz. Ona tak slabá není, tak když to odrbeš drátěným kartáčem na vrtačce a něčím pořádně natřeš, tak tě ještě přežije.
slegrusik - FK

JA, ja! Taky bych jí ještě zachránil, ale asi by se vyplatilo jí sundat z auta, že?
Nonamed - FK

Příspěvek od Nonamed - FK »

slegrusik: no, to asi jo :) Dá se sundat a nandat i bez demontáže výfuku, ty šrouby vpravo u trubky posilovače jsou nejhorší. A taky to tam s tuhnoucím silikonem vracet zpátky není prdel :) Každopádně jsem měl vanu proraženou a nová je drahá, tak jsem jí sundal, natvrdo zapájel mosazí, obrousil a natřel a je zas jak nová
slegrusik - FK

Nonamed: tak to rád slyším(čtu). Budu to muset vomrknout na co se mám připravit... ;)
Nonamed - FK

Mrkni se do dílenský příručky, ale jinak na tom nic není... Stačí ti jeden ultradlouhej imbus a nebo lépe bit do malý goly s prodlužovákem. A buďto pořádně zvednout auto a na zádech se s tím nadřeš (jako já) anebo jáma, rampa nebo dílenskej zvedák :) Ale na těch zádech to taky šlo, jen je to značně nepohodlný a padne u toho mnoho "ku*ev" :) Jo a kup si motorovej silikon, ať to máš čím utěsnit... Měl jsem nějakej červenej...
glx1.6 - FK

Příspěvek od glx1.6 - FK »

tiez by som rad dal dolu vanu z motora skrz renovaciu ale mam strach ako tazko idu povolovat imbus sroby lebo ak by som zatrhol iba jeden tak to by zato asi nestalo
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Je to v litině, tak to jde dobře. Napřed zkus všechny jenom povolit a až když se ti to u všech povede, tak je vyšroubuj. Když by ti některý nešel, tak je zase jenom dotáhneš a budeš řešit jak dostat ven ten co nešel.
Hlavně to chce kvalitní klíč na povolování. Imbusák jak jednou protočíš, tak je dost problém ho vyndat. A protočit vyrezlý malý imsusšroub není nic vyjímečného.
glx1.6 - FK

Příspěvek od glx1.6 - FK »

teraz si napametam tam su urcite imbus sroby nie torxe prave stoho mam strach ze je to liatina hlinik tak velmi neoxiduje
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Jsou tam spolehlivě klasické imbusáky.
To jsou sice šrouby které používám přednostně, ale na spodku auta to nemá co pohledávat. Nedávno jsem odvrtával hlavy imbusáků na prasátkách zadních brzd. Tam jsem ale dopředu věděl, že prasátka vyhodím a dám nová.

Litina obecně rezne málo - velký obsah uhlíku. Šroub samozřejmě rezne standartně, ale on je ten závit docela utěsněný, pravidelně se to zahřívá...
romanh - FK

Příspěvek od romanh - FK »

Dovolil bych si obnovit toto téma.
Jak mám postupovat při utěsnění olejové vany pouze na silikon.
Mám udělat "housenku" nebo rozetřít na plochu?
Mám vanu s čerstvým silikonem hned nasadit na motor a utáhnout,nebo nechat nejdříve silikon zavadnout (hodinu nebo dvě) a pak nasadit a utáhnout.
Máte nějakou osvědčenou značku motorového silikonu,nebo můžu koupit něco od Soudalu nebo Mastersilu(to u nás seženu).
Díky za rady,o víkendu se do toho chci pustit.
Jurka - FK

No já to myslím viděl v knížce jedné, že se to má udělat asi housenka okolo podél těch děr, ale ted nevím jestli jakoby zvenku nebo zevnitř. jinakn já mám Soudal červenej tmel na motory a tím sem dělal víko ventilů na 1.6 a v pohodě...vůbec bych se toho nebál. Jinak musíš tu housenku udělat co nejdříve a co nejdříve to tam připlácnout...a hlavně dobře očistit styčný plochy a mít to vychytaný, protože to chce připlácnout a už s tím nehnout jen rychle šrouby a dotáhnout a pak nechat dlouho uschnout. Ten červenej soudal doporučuji... Jinak pak dej prosím vědět, jestli jsi měl problémy při sundání té vany jak to šlo atd... v létě se na to chystám taky...
Nonamed - FK

Loctite, Paulin, Würth taky něco prodává...Měl jsem nějakej červenej motorovej silikon
Každopádně naneseš housenku, konkrétně u té vany tak nějak do těch prolisů a i mezi nimi a okolo šroubů po vnitřní straně, prostě po celém obvvodu, šířka tak 4mm ?
A pak to tam rychle plácneš, doporučuju udělat si ze dvou šroubů kterejm uřežeš hlavy vodítka a po nich tam vanu krásně nasměruješ... a pak si vanu lehce přichytíš, vodící pahejlky vyndáš a namontuješ všechny ostatní šrouby ale nedotahuješ. Až silikon zavadne, tak to dotáhneš naplno a pak to jen zaschne, naleje se olej a jede se do pryč :)

edit: s důkladnou očistou obou ploch se počítá, oškrábu starej silikon, odmastím si to perchlorem /třeba/ a pak teprv dávám housenku
romanh - FK

Díky za reakce,
to odmaštění je samozřejmostí,jen se obávám abych neutrh nějaký šroub.V originále je ta vana taky lepená a mě celkem nevadí když ji při demontáži doničím,mám připravenou novou.
Ten tip s usazením pomocí "vodících šroubků bez hlaviček" je dobrej,na dvou protilehlejch místech to bude stačit.
Jurka - FK

Jo a pak dej vědět, jestli ta vana de sundat aniž by se muselo demontovat cokoliv jiného, jestli tam něco nezavazí...
romanh - FK

Jasně žě napíšu,už jsem to okukoval,ale bez nájezdů nebo zvednutí nestrčím pod auto ani hlavu.
Nonamed - FK

dá se to sundat, ale jde to kure*sky blbě :) zavazej tam trubky od serva, ale povolíš jeden držák a zhruba se to odddělat dá... Drbárna nejvyššího řádu, zvlᚍ když ležíš na zádech...
romanh - FK

Tak jak jsem začal,ještě rychleji jsem skončil.
Koupil jsem olejovou vanu s tímhle číslem 030 103 601 D,že prej je pro felicii,ale podle rozměrů je to něco jinýho.Jednak není tak hluboká,má o 5cm na hloubku méně a vypouštěcí šroub je směrem k přednímu nárazníku.Vana na motoru má šroub směrem dozadu.

Můžete se mi někdo prosím podívat na to číslo do ETKY k čemu to vlastně patří?
Abdul - FK

Příspěvek od Abdul - FK »

To číslo mi ETKA vo Felíciách nenašla. :( :( .
Nejaký VW typ do roku 1997, ale aký motor to má byť veru neviem.Asi 1,6 ???? Večer ak bude času pozriem podrobnejšie.
slegrusik - FK

Tak sem vystav fotku té vany a někdo tI jí určitě identifikuje ;) Běž jí vrátit a pak seženeš origo
romanh - FK

Fotku nemám nyní čím udělat.
Ta vana je pohledově stejně tvarovaná i šrouby pro uchycení souhlasí,jen je o 5cm míň na hloubku a má vypouštěcí šroub vpředu směrem před auto.
romanh - FK

Jen dodám že je origo škoda Made in germany
ještě je na štítku original ev.č.1253
CDL- Advice 50487
Location 65 H1 70 2 A

Pro ůplnost na motoru mám vanu s číslem 032 103 603 F,je toto skutečně vana pro 1.6 z roku 1999???Vyráběla se v průběhu jen jedna vana,nebo starší model měl jinou?
Jurka - FK

Mě ETKA tu tvou vanu vůbec nenašla, ale 1.6ky na feldách snad měli všechny vanu stejnou nehledě na rok. A to jest 032 103 601 F
romanh - FK

Děkuju ,každopádně jsem z toho blázen,ale tu novou vanu na auto nedám,je méně hluboká,a asi by vadila sacímu koši.Vrátit ji bude taky problém,protože jsem ji koupil v 50km vzdálené prodejně.
romanh - FK

Tak dnes jsem ůspěšně vrátil tu novou vanu,prej je z nějakýho seata.Zabít takovýho prodavače.Kvůli němu jsem projel 120km,ale zase celkem bez problému mi vrátil peníze což jsem nečekal.
Jinak s vanou jsem o krůček postoupil,všechny šrouby jsem bezpečně povolil,jednomu se moc nechtělo ale společně s rázovým šroubovákem a kladívkem jsme to zvládli.
Pro povolení šroubů na vaně je ještě potřeba povolit šroub M8 na bloku který drží trubku od serva a trubku kousek odehnout.Dále překáží krycí plech který je nad poloosou,také dva šrouby M8 a a nakonec trošku překáží trubka od výfuku,ale dá se použít malá gola s krátkou tyčkou a trošku si zkroutit prsty a jde to.Takhle jde vana při troše trápení (je to jak ježek v kleci) vytáhnout ven.Horší manipulace bude s naneseným silikonem.
Pokračování bude až seženu novou vanu,snad zítra.
Jurka - FK

Jaj... tak to já se na to teda asi vyprdnu... olej na zem ještě neteče, tak v poho... Nejhorší je tyto věci dělat jen s heverem třeba...já už se na takových věcech nadřel, že už ktomu mám averzi... pak mě týden všechno bolí.... Jo kdyby byl pořádnej zvedák, to by bylo o něčem jiným...
romanh - FK

Tak na heveru bych to opravdu nedělal.Já mám udělaný ze 2ks dřevěnýho trámu asi 1,5m dlouhýho nájezdy asi 15cm na výšku a je to pohoda.Auto je krásně stabilní a místa je pod ním dost.
Rozhodně se nenech tímto popisem rozhodit.Pár šroubků na vaně(imbus č.5) s malým oříškem do goly a hodně citu v rukou,já jsem každý šroub pro jistotu poklepal kladívkem.Rozhodně nejsou ty šroubky zarezlí,naopak závity jsou krásně čistý a lesklý,jen hlavičky jsou orezlí.
Jak píšu,stačí jen povolit ty šroubky na vaně a 3ks šroubu M8 co drží plech a držáček trubky od posilovače.
slegrusik - FK

romanh píše:s rázovým šroubovákem a kladívkem jsme to zvládli
Vysvětlete mi prosím někdo co je to rázový šroubovák? :?
Není lepší všechny šrouby, které drží olejovou vanu vyměnit nebo je to zcela zbytečný?
Díky ;)
romanh - FK

Tak šrouby měnit nebudu,protože to není obyčejný imbus,ale má to hlubší vnitřní šestihran a tlustou vroubkovanou podložku vcelku se šroubem.
A ten šroubovák,správný název je příklepový šroubovák,je to postarší výrobek od Tony,nevím jestli se ještě dá sehnat.Na pohled je to tlustý (asi 1,5cm) ocelový šroubovák kde na jednom konci do toho klepneš kladívkem a druhý konec se při klepnutí pootočí proti směru (podle toho jak nastavíš)takže se stím dají utahovat i povolovat šrouby.
slegrusik - FK

Super, díky za vysvětlení ;)
romanh - FK

Tak mám hotovo,nová vana je na svém místě a vše proběhlo bez komplikací.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

romanh píše:Tak šrouby měnit nebudu,protože to není obyčejný imbus,ale má to hlubší vnitřní šestihran a tlustou vroubkovanou podložku vcelku se šroubem.
Nemáš číslo etky na ty šrouby nebo detailní fotku a link na ten "imbus" čím to povolit. Brzo se na to chystám. Vana teče čím dál víc. Teď jsem udělal PV-Praha-PV a cca 0,3 l oleje.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

ka-spel: Podle ETKY je to číslo n 906 496 01 - šroub M6x14 s válcovou hlavou (http://www.cc-autodily.cz/sroub-m6x14-s-valc-hla.html) a na povolení by měl být normální inbus, aspoň teda literatura neříká že je potřeba nějaký speciální.
romanh - FK

Rychlá a vyčerpávající odpověď,ano na povolení stačí normální imbus,já použil "oříšek" do malé goly a krátkou i delší prodlužovací tyčkou.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 31. pro 2009 22:44:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace odstraněna viz:pravidla č.4
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Diky moc chlapi. Mě nahlodal v předchozím příspěvku ten spešl vw šroub. Doufám, že to půjde i bez toho spešl šroubováku. Ty nové šrouby jsou potřeba nebo ne?
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Nové šrouby bych dal určitě. Imbusáky jsou na auto totálně nevhodné. Stačí málo, protočí se klíč a už to nikdo nepovolí. Proto považuju za samozřejmost dát imbusáky pokaždé nové. Nemusíš samozřejmě kupovat žádné originál. Naopak, když koupíš v kovomatu imbusáky pozinkované, tak jsou daleko lepší, než origoš černé.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Díky dobrý nápad. Hodím tam pozink. Kolik jich tam je? Jen doufám, že to půjde povolit v pohodě.
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

ka-spel: Podle ETKY je jich přesně 20
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Povolit to půjde dobře. Závit je v litině. Kup si ale nový kvalitní klíč.
Nonamed - FK

a když se jim nechce, nestyď se do nich klepnout kladívkem ;)
Francois

Příspěvek od Francois »

Já když jsem sundával olejovou vanu, tak jsem se nejdřív chtěl vyhnout tomu rozpojovat trubku od posilovače... Ikdyž jsem povolil všechny imbusy a odšrouboval i výfuk, nakonec jsem stejnak musel dát pryč tu trubičku od posilovače, tak mi tam celou dobu uchcávala kapalina, no paráda... :? Mám ale i klimu, tak nevím jestli ten posilovač není umístěný jinak. Jinak jsem si všiml u spoje motoru s asi převodovkou trochu vyčnívalo těsnění, tak jsem ho zarovnal nožíkem, aby to nezavazelo a pěkně dosedlo.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

U mě je to stejně. Mám taky klimu a posilovač. Váhal jsem to teď sundávat při výměně oleje a nakonec jsem se na to vykašlal. Na jaře před stk to ostříknu wapkou a kašlu na to. Koupil jsme Sunoco 5W40 5L za 580 a tak mě toho půllitru do výměny netrápí. Stejně felda za dva roky půjde tak do šrotu.
Odpovědět