auto mi nezabírá, je to polosa?

Přední i zadní
pav1

auto mi nezabírá, je to polosa?

Příspěvek od pav1 »

Ahoj, mám tento problém s felicií 1.3. Dnes poprvé se mi stalo, že při větším rejdu, jsem pociťoval značné cukání ve volantu, jako by ani nešlo zatočit a lupání vpředu u kola. No a cestou z práce, když jsem parkoval a opět s větším rejdem mi auto přestalo zabírat (jako náhon na předek)
(prostě pocitově asi jako když jedete na kole a spadne vám řetěz), zařadím jedničku, chci se rozjet a jako by se "něco" točilo naprázdno (autům nerozumím)
Zaparkoval jsem tedy odtlačením auta a teď bych se rád zeptal, jestli by mi někdo poradil, co to může být, jestli mi odešla poloosa.. Původně jsem myslel homokineťáky, ale to by přece snad auto zabíralo.
Můžu auto odtáhnout na laně do servisu? jestli mi někde na křižovatce neupadne náprava..

Děkuju moc za odpověď.

Pavel
103457
Kontaktovat uživatele:

Re: auto mi nezabírá, je to polosa?

Příspěvek od 103457 »

Je to kloub, přetočenou poloosu na feldě jsem ještě neviděl.
Možná by se to odtáhnout dalo, ono záleží na tom, jak hodně je kloub rozpadlej. Nevím, jestli by poloosa nemohla u kola spadnout na zem a po zapíchnutí nepoškodila převodovku. Možná by šla poloosa vytáhnout ven a pak by tažení bylo bez problémů.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

a budu muset nechat měnit i poloosu nebo uložení tlumičů? Nebo jen ten kloub?
No asi je kloub hodně rozpadlej, když to nepřenáší záběr na hnanou nápravu. Mám strach to tlačit na laně, nevím...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Stačí vyměnit jen kloub, poloosa zůstává, kloub můžeš koupit i druhovýrobu, cca 500 - 700,-Kč, ale manžetu nedávej, co bude u kloubu z druhovýroby, tu kup origo, vydrží mnohem déle.
pav1

Příspěvek od pav1 »

A je tedy normální, že mi nejde hnací náprava? a když auto na laně odtáhnu do servisu, vydrží mi to? abych nezatočil a nepoložilo se mi to někde na křižovatce. Z toho mám strach. Jinak díky za odpovědi.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je nomání Úďo, že ti to nezabírá, diferák ti pouští hnací sílu na kolo, které je méňe zatížené a když máš překroucený kloub, tak defacto zátěž není žádná.
Kolo ti neupadne, to poloosa nedrží, teoreticky by se jen mohlo stát, že v rejdu ti poloosa vypadne z kola a bude se mlátit na rameni a mohla by v okolí něco poškodit, ale těžko takhle na dálku říct. Rozhodně odtlačit to jde, ale někam dál to táhnout, já bych to neriskoval.
Šáhni za kolo a uvidíš, jak hodně je to rozbitý, jestli tam ještě je manžeta nebo už je rozcupovaná rozpadlý kloub a vypadaný kuličky
pav1

Příspěvek od pav1 »

Díky moc za odpověď.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Klidně by to mohlá být ukouslá poloosa . Mě se to stalo . Auto pak neregovalo na zařazeny stupně .

Ale to by viděl jak trčí urvaná poloosa pod auto.

Obrázek
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Vidět být nemusí.Stačí když bude ještě kousek zastrčená v manžetě a bude se točit jen v ní.Vysypaný kloub by dělal obrovský kravál...
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Tomas6 : Vidiš to je fakt , to mě netrklo . Jak říkaš kdyby to byl kloub tak to dělá rámus.
pav1

Příspěvek od pav1 »

Tak to teda vypadá na tu poloosu, protože kravál mi to nedělalo. Vlastně ten den co to začalo, kdy při zatočení na jednu stranu mi to dělalo velký tlak a jakoby to ani nechtělo zatočit, tak hned v ten den se to stalo a při zaparkování s vetším rejdem mi přestalo při zařazení rychlosti auto jet. Kolik tedy stojí ta poloosa? A tomto případě tedy radši auto odtáhnou odtahovkou, než na laně, že jo?
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

klidne to odtáhni na leně je to bez problémů . Poloosa . čínská tak kolem 1500,- origo myslím 4000.
pav1

Příspěvek od pav1 »

a mám jít do té čínské poloosy (pokud to bude poloosa) nebo si radši připlatit?? a když to bude kloub, taky radši připlatit?
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Já kupoval tu dovozovou za 1400,- . Jezdil jsem s ní rok a narposto bez problémů . Pak jsem auto srtřelil na díly a poloosa slouží jinde a doufám taky bez problémů .

Značka to byla VIKA .
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

A podletoho co píšeš bych kouknul i na diferenciál.Ono pokud jsi nemohl zatočit není samosebou...
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Je to nastopro homokloub, zbytečné kupovat a měnit poloosu a zatočit nemohl proto, že se v kloubu šprajcly kuličky, to je rovněž běžné.
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Pokud by se vysypal kloub,tak při zařazeným kvaltu bude sice auto stát ale bude dělat ooobrovký kravál...Je možný že se ten kloub hryznul a pak se osa štípla.Není to nic neobvyklého...
pav1

Příspěvek od pav1 »

Ono to zatočit šlo, jen mi to do volantu dělalo pěkný tlak a házelo to, pak se te uklidnilo, no a pak když jsem doma parkoval, volant na maximální rejd, a pak se tam něco stalo a nejede to, rychlost dát jde, ale nepřenáší to, netočí se kola. Zítra snad už budu vědět co tam s tím je.

Jenom ještě jednou, nestane se nic, když auto bude odtaženo na laně, prostě vydrží mi náprava pohromadě?? díky moc za tuto informaci, prosím.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

To ti nikdo neřekne, to prostě nejde, jenom tak z vyprávění. :shock: To se musí vidět.
Lehni pod auto a osahej tu poloosu, jestli je vcelku nebo ne. A jestli nejde vytáhnout z kola v plném rejdu.
pav1

Příspěvek od pav1 »

Tak dnes jsem kouknul pod auto a je vysypany kloub i kuličky nebo co to tam bylo, manžeta taky není. a pak jsem sáhnul na poloosu a mezi kolama to má jako mezeru. Nebo já nevím jak to vysvětlit.Na laně by to snad ale odtáhnout jít mělo. A je to ten kloub, ktery byl měněn před rokem a nejhorší je, že jsem nenašel k tomu účtenku, takže nemůžu asi ani reklamovat. Asi mi neuznají reklamaci bez dokladu, i když oni by to u sebe měli mít zaevidovaný, že to auto u nich bylo a co na tom dělali, že jo?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Pokud jsi byl na výměně v servisu a kloub ti dodal servis, tak je záruka pouze 6 měsíců. Ale není to vina kloubu nýbrž manžety, kloub je téměř nesmrtelnej, pokud vydrží manžeta.
Takže já bych radil, sežeň si alespoň trochu zručného človíčka k sobě a vyměníš kloub na heveru na parkovišti, není tozase takový problém, zvlášť, když ti to před rokem dělali, šrouby ještě nebudou zarezlý.
kloub kup nějakej neznačkovej, na něm moc nezáleží, manžetu co je u kloubu zahoď a kup novou značkovou. Vyjde tě to cca na 800,-Kč
pav1

Příspěvek od pav1 »

Aha, takže záruka v servisu na opravu a na namontování dílů je 6 měsíců.
A 12 měsíce je na prodané díly když si ten díl jen koupím, je to tak?

Ještě jakou značku zvolit u té manžety? Díky.
DuDe
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DuDe »

Manžetu rozhodně origo . Ten kloub klidně dovoz . ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jak už bylo psáno, kloub nějaký dovoz, prakticky je jedno jaký bude, jestli VIKA, StarLine ap., manžetu kup origo v mototechně nebo radši ve značkovém škodaservisu.
Když jedeš do servisu si něco nechat opravovat, tak je záruka jen 6 měsíců, jelikož si nekoupil díl, nýbrž jsi si nechal udělat službu. Pokud by jsi si při sjednávání opravy dohodnul, že ti vystaví dvě faktury, jednu na materiál a druhou na práci, tak máš na materiál záruku 24 měsíců a na práci 6 měsíců.
pav1

Příspěvek od pav1 »

Dík za vysvětlení. Teď jsem ještě zjistil, že je manžeta vnějšího homokinetického kloubu a manžeta vnitřního kloubu.. a teď nevím, jakou teda koupit.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

vnější, tu větší manžetu
Hanz - FK

Příspěvek od Hanz - FK »

Ted budu kupovat Homáče taky, myslíte že jsou tyhle OK? zdají se mi levný http://tuning.autodoplnky.cz/nahradni-d ... -s25063251
Faust
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Faust »

odkud jseš?mám doma poloosu krátkou komplet němce co mě byla měsíc na autě má max najeto 1000km.co máš za feldu?nechám ji klidně za 500kč
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D
biker610i - FK

Příspěvek od biker610i - FK »

caute mam podobny problem mal som volu na polosiach a vnuturnych homokinetickych klboch co idu do diffu. dnes sa stalo to ze pocas jazdy boli dost velke vybracie vo volante a tahalo to do prava. nakoniec sa asi homokinetak rozpadol alebo co a auto ostalo nepojazdne. ked som zaradil rychlost tak som sa nemohl vobec pohnut. ked ma oco tahal 25 km domov tak pocas jazdy bol furt skripavy buchotavy zvuk. mohlo sa teda okrem homiknetaku aj nieco ine poskodit?
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Mohla se i lehce ohnout poloosa, jelikož pravděpodobně při odtahu mlátila o rameno . Možná ne, třeba jí udržela manžeta v ose, to poznáš, až vlezeš pod auto. Jistější je, ale poloosu vyndat sundat klouby a zkusit jí upnout do soustruhu, zda nehází.
Odpovědět