Pár dotazů ohledně centrálního zamykání

mir77 - FK

Pár dotazů ohledně centrálního zamykání

Příspěvek od mir77 - FK »

Ahoj,
doufám, že nebudu reprodukovat již položené dotazy, snažil jsem se tady porozhlídnout, ale nenašel jsem žádné odpovědi, které by mi pomohli vyřešit moje problémy, tak kdybych je jen přehlíd, tak mi prosím linkněte patřičný téma.

Takže, mám neorigo centrál, původní majitel ho nechal namontovat, našel jsem dokonce i u něj v garáži krabici, žádný konkrétní označení tam nebylo, modrá krabice, na ní had či tak něco ;) Každopádně už od montáže funguje odemykání pouze na dálku, když chci odemknout klíčkem od řidiče, tak se centrál nesepne. Našel jsem pod palubkou řídící jednotku, je v ní přes konektor svazek kabelů, dá se říci černej a červenej napájení, modrý a zelený vedou k jednotlivým servům. U řidiče je servo pětikabelový, řídící, který by mělo rozpoznat odemknutí klíčkem a odemknout tak i ostatní serva. Podobnej centrál jsem už měl jeden v ruce a když jsem si ho jednou na zkoušku zapojil na 12V, tak po hnutí táhlem se normálně pohla i zbylá táhla, tak mě napadlo, zda to nemůže být nějak deaktivovaný. Pokud to tak je, tak předpokládám, že se tato funkce aktivuje nějakou kombinací mačkání tlačítek na ovldači, protože na samotný řídící jednotce neni nic, co by naznačovalo možnost něco nastavit. Tak se chci tímto zeptat, jestli je můj předpoklad správnej.
Napadla mě i možnost, že tam někde ve dveřích u řídícího serva je špatnej kontakt, ale moc se mi to nezdá, když to je už od montáže a hlavně se mi kvůli tomu nechce sundavat ze dveří tapec, asi to nebude práce na chvilku :)
Tady je foto dálkáče: http://img191.imageshack.us/img191/1629 ... 173851.jpg
Tohle je řídící jednotka: http://img191.imageshack.us/img191/4863/p1010073.jpg
Tady je to řídící servo: http://img191.imageshack.us/img191/7457/p1010071k.jpg
A tady je ještě konektor k ŘJ: http://img191.imageshack.us/img191/6263/p1010075.jpg
Bejvalej majitel je naštěstí známej, takže sem z něj vytáhnul foto dokumentaci ;)

Další věc, se kterou bych potřeboval poradit je centrál pátých dveří. Situace se má tak, že žádnej nemám :) Leccos jsem tady pročet, ale nalezl jsem jen de facto takovýhle zařízení: http://www.levnealarmy.cz/eshop/central ... licia.html . Byl jsem to podle obrázků omrknout u sebe na autě a i když se v různých vláknech lidé zmiňují, že to lze použít jako centrál a né jako odskok, tak nechápu přesně jak. Mám v autě klasicky táhlo od řidiče a můžu demknout zámkem na pátých dveřích. Díval jsem se, jak to funguje, je tam taková pacička, která když je zámek v poloze zamčeno při zmáčknutí toho čudlu hrábne jen do prázdna, ale když se zámek otočí, tak zmáčkne táhlo, který odskočí kufr. To servo se podle všech mě dostupnejch obrázků zapojuje na stejný táhlo, takže kdybych to zapojil paralelně třeba na dveře za řidičem, tak po odemčení centrálu mi odskočí kufr. Já chci ale jen aby se odemknul a pak se mi odskočil tim čudelm. Když jsem to tam zkoumal, tak zjistil akorát, že tam je zatraceně málo místa a že netušim, jak to vyřešit :)

No a poslední věc je ta, že moje ŘJ má výstupy čistě jen na napájení a k servo motorkům. Je možný na takhle jednoduchý zařízení nějak jednoduše připojit třeba blinkry, nebo nějakou zvukovou signalizaci? Nejsem zrovna v elektrotechnice moc zběhlý, takže nevím přesně co a jak :)

Tak a to je všechno. Jak říkám, kdybych tady něco přehlíd, tak mi linkněte příslušný téma a já to pročtu, každopádně budu rád za každou radu ;)
borlan - FK

Re: Pár dotazů ohledně centrálního zamykání

Příspěvek od borlan - FK »

Tenhle typ centrálu neznám. Dovedu si představit, že by byl centrál s dálkovým, který úmyslně při použití klíče neodemyká ostatní dveře. Pak by ale u řidiče nemusel být 5ti drát. Leda by se ta funkce nějak dala zapínat-vypínat.

Jestli je to servo u řidiče (mikrospínač) plně funkční bez sundání tapecu asi nezjistíš...leda bys měl někde u sloupku nějaký konektor od toho serva a zkusil to proměřit a nějak v něm nasimulovat zamčení klíčem (sepnutí mikrospínače). Sundání tapecu není není velký problém. Neorigo servo bude taky slušně přístupné oproti origu (zakrytováno).

Centrál 5. dveře - tobě zřejmě jde opravdu pouze o CENTRÁL, ne o odskok. V tom případě použiješ klasické 2 drátové servo jako je v zadních dveřích. Od nich si taky vytáhneš dráty (to je trochu horší - musíš stropem a průchodkou do dveří - asi pakárna). To táhlo serva pak musí ovládat tu packu co hrábne při zamčeným do prázdna. Nevím přesně jak tam to servo je upevněné a co k tomu potřeba za táhýlka a kloubky apod. (já to nemám). Takto ti to nebude odskakovat. Odskok jako takový ty řešit nemůžeš, protože máš jen dva čudly na ovladači...

Poud nemá centrál vývod na signalizaci, tak zbývá jen zbastlit nějakou elektronickou blbost, která by brala signál z napájení serva a spínala relátkem plus na blinkry...to asi sám nepořešíš a nevím žeby se prodávalo, to asi nikdo neřeší. Tak jedině jestli někdo schopný už zbastlil nebo je ochoten to vyrobit. Kdo se v tom vyzná, tak to zase nebude si nic moc složitého...
Pes525

Příspěvek od Pes525 »

Ahoj,ten centrál v pátých dveřích mám.Přesně ten co na kterej máš ten odkaz.Dokonce sem psal do těch poznatků pod tímto výrobkem.Pod jménem Pítr.Je to fakt super věc.Montoval sem si to sám tak když s tím budeš chtít poradit tak písni.Opravdu to funguje
mir77 - FK

no to servo pátých dveří jsem už objednal, do konce tejdne bych ho měl mít doma... akorát jsem zvědavej, jak budu tahat kabely :D asi to nebude sranda :D

Co se týče toho mýho dotazu, zda je možné, aby byla funkce zamykání klíčem deaktivovaná, tak jsem se nikam nedobral, ale furt mi to nedá a tak mám dotaz. Když máte centrál, který podporuje automatický zamčení v případě nechtěného odemčení (klíče v kapse, zmáčkne se odemykací čudl), tak tam se to taky musí nějak aktivovat, ne? nebo to je řešený nějak jinak přes otvírání dveří atd?
Pes525

Příspěvek od Pes525 »

jo máš pravdu já mám alarm montoval sem ho taky sám (jablotron ca320)to už je ale alarm vyšší třída.Tak tam mužu tuto funkci znovuuzamčení deaktivovat a nebo aktivovat(podle toho jak je nastaven z výroby)Takzvaným tlačítkem "valet" dá se tam nastovovat různé věci.To tlačítko je připojené k řídící jednotce a nusí být někde schované je to jako nouzové odjištění.Třeba tam máš taky něco takového
mir77 - FK

no tak to sem zvědavej :) až zejtra přijedu z Prahy dom, tak vyndám řídící jednotku a zkouknu jí, kdyžtak jí zkusim odkrytovat, jestli vevnitř nebudou nějaký přepínače :)
mir77 - FK

tak, co se týče řídící jednotky, tak sem nic nenašel, takže mi asi nezbyde nic jinýho, než oddělat tapec :(
jináč začal sem s montáží.. neměl sem moc čas, tak sem jzatim jen natáhnul kabeláž... dostat to skrz víko kufru byla pohodička, ale dostat to potom ke sloupku za řidičem, to už taková sranda nebyla :D každopádně se zadařilo... teď bych potřeboval nějakou praktickou radu, jak to napojit na ty původní kabely.. nechce se mi tam jen tak nazdařbůh něco bastlit s pájkou :) je mi jasný, že se tomu nevyhnu, ale myslel sem, že bych tam naletoval nějaký rychlo spojky nebo něco takovýho :) nevim, jak se to menuje, ale určitě víte, co mám na mysli :)
Pes525

Příspěvek od Pes525 »

Jestli myslíš ten centrál 5 dveří tak sem se na ty drátky napojil takovou tou zacvakávací modrou rychlospojkou.
mir77 - FK

no už sem to nějak pořešil :) vše funguje, jak má :) teda, co se týče toho kufru :) proč mi to nereaguje na klíček, to budu teprv řešit ;)
Pes525

Příspěvek od Pes525 »

Na klíček ti to fungovat nebude zůstává jen v poloze odemčeno zamyká to ten motůrek centrálu
mir77 - FK

to jsem neměl na mysli :) navazoval sem na můj původní post, kde jsem psal, že mi nesepne centrál když odemknu dveře řidiče klíče ;)
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

mir77 píše:no už sem to nějak pořešil :) vše funguje, jak má :) teda, co se týče toho kufru :) proč mi to nereaguje na klíček, to budu teprv řešit ;)
To ti u tohoto felďáckýho typu zámku funguvat nebude, jelikož tam máš řízenej, nikoliv řídící motor a navíc se tam nepřenáší síla pohybu zámku na motor, ale motor pohybuje pouze aretací v táhlu zámku. Musel by jsi nainplantovat zadní zámek z octy I , já to tak měl na předešlé feldě, ale celý den jsem řezal střídavě do dveří a držáku zámku než jsem to dopasoval a navíc se potom do dveří nevejde motůrek zadního stěrače. = Výsledek nestojí za to úsilí.
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

mir77 píše:to jsem neměl na mysli :) navazoval sem na můj původní post, kde jsem psal, že mi nesepne centrál když odemknu dveře řidiče klíče ;)
Tak zkus razantněji zamykat a odemykat, běžně se stává, že po mechanické stránce se zámek odemkne, ale nesepnou se kontakty.
mir77 - FK

no to už sem zkoušel různý takovýhle wifikundace :) ale ono se to nehne ani když zamáčknu špunt třeba.. tam bude problém v něčem jinym :(
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak je buď motor špatnej a chová se jako řízenej, nikoliv řídící
nebo je špatně zapojenej, je-li vůbec zapojenej :)
vadná kabeláž mezi motorem a ŘJ
dveře spolujezdce fungují? pokud ne mohla by být i ŘJ špatná, ale pozor některé univerzály CZ mají jen jeden motor řídící
mir77 - FK

mám řídící jen jeden a to ten u řidiče... prohozený to neni, protože do těchhle dveří vede opravdu svazek pěti kabelů... dospěl jsem k tomu, že mi nezbjevá nic jinýho, než sundat tapecírung dveří řidiče a podívat se na vlastní oči co a jak... ale moc se mi do toho teda nechce :D už vidim, jak tam něco zlomim nebo tak :D
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Tak to nemáš origo, ale nějakej univerzál, k těm je snazší přístup než u origo motorků, může tam být i krátký krok motorku, zejména, pokud máš takové to uni přidělání táhel k sobě. To uvidíš sám, nemáš co zkazit.
mir77 - FK

no univerzál mám :) to vim :) bejvalej majitel si to nechal přidělat.. mám i fotky, jak to vypadá.. byl to známej a tak, jelikož už jsem měl zálusk na to auto a vlastně jsem ho dostal nakonec darem, jsem ho nutil vše dokumentovat :D jakmile budu mít trochu toho času, tak ten tapec ze dveří sundám... návod sem tady někde objevil, tak se ho budu držet ;)
mir77 - FK

Tak dneska se mi stala zrada... du k autu, odemknu dálkovym, zatlačim na tlačítko kufru a... nic... nešel otevřít ani táhlem od řidiče, takže sem musel přes sedačky do kufru, oddělat tapec 5. dveří a tam to nějak vyšašit... neměl jsem co dělat, protože zrovna brigádničim a sem tam od nevidim do nevidim, ani zejtra na to nebudu mít moc čas.. každopádně se mi zdá, že ta pružinka, která je na tom téčku nějak povolila nebo povolila ta, která je normálně na mechanisku zámku, protože to jde zmáčknout strašně lehce... ještě několikrát se mi to potom stalo a vždy to vyřešila ráno (nebo několik ran) pod SPZ, takže bych řekl, že tam něco vázne... celej ten mechanismus zámku se mi zdá, že se vespodu prostě nevrací.. nesetkali jste se s tím někdo?
hydrant

Příspěvek od hydrant »

Centrální ovládání se servem pracuje principiálně stejně. Nezáleží jestli origo, nebo neorigo.
Dobře je činnost centrálu ve felicii popsána zde:
http://wrp.cz/rock/felicia/Felicia.pdf
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Taky jsem si pořídil ten centrál s hadem jak říkáš, novější verzi. Ale z primitivního schématu na krabici zrovna dvakrat moudry nejsem :-D
mir77 - FK

No, ja jsem byl ze schematu moudrej dost, ale co jsem nepochopil bylo to, proc nezapina na klicek, ale jen na dalkac. Sundal jsem teda tapec a koukam, ze ty tri dalsi kabliky, ktery vedou od ridiciho serva vubec nejsou zapojeny. Tak jsem je zapojil, barvu na barvu, ale nic. Proste to nefunguje. A to na necisto, kdyz sme to zkouseli jen pichnout na baterku, tak to fungovalo, tak ja nevim :D
smazany clen - FK

Jak to mam zapojit na blinkry? Ja nevim kam s tim :-D http://img99.imageshack.us/img99/2620/06082009001.jpg
Stefi74 - FK

Příspěvek od Stefi74 - FK »

čau mam taky malej problem mam origo cenral ale asi před dvěma mesici mi jeden motorek na zadnich dveři přestal reagovat a dneska se probral k životu nevyte někdo proč to ty motorky dělaj todle uš mi dělalo na minuly feldě :( ;) Dík
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

je tam moc vazelíny, která v chladném období tuhne a brání v plynulém pohybu motorku, někdy se dostane až na kontakty a špatně to spíná, zejména v předních dveřích.
Stefi74 - FK

ahoj a daseto nějak po upravit!
103457
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 103457 »

Jde to rozebrat a vyčistit, ale nestojí to za to, kup jinej motorek.
Stefi74 - FK

103457 píše:Jde to rozebrat a vyčistit, ale nestojí to za to, kup jinej motorek.
:D jo mam ho doma a zrovna sem ho dneska chtel vyměnit a hle funguje tak mu dam chvily šanci a pak pude do koše ;) dik za informaci
smazany clen - FK

Koupil jsem si central s DO na aukru za necelých 600,- v domění, že nebude problém si to namontovat sám. Jenže... :D Chápu systém, jakým to má fungovat, ta kabeláž vypadá taky jednoduše, dokonce tapec se mi povedl oddelat bez problemu (mel jsem strach ze to polámu). No ale problém je samotná montáž - jak mám pomocí děravého pásku plechu, 4 šroubků a 3 nějakých blbostí upevnit ten motorek do dveří? Vždyť tam není ani místo pro manipulaci... Vysvětlí mi prosím prosím někdo co a jak z tehle fotky pouzit? :) Chápu, že č.4 je spojka na spojení táhel, ostatní netusim... :?: díky

EDIT: Tak central je namontovany, zitra pripojim blinkry a je to komplet. Jinak Z toho UNi baleni jsem potreboval jen, RJ, kabeláž, táhla a motorky... Ty ostatni plíšky, sponky a spojky a ja nevim co vsechno jsem ani nemotnoval :-D
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

čau kluci mam takovej dotaz ,chtěl bych nějak vymyslet automatický zamykání a odemykání bez alazmu jako když se rozjedu aby se auto zamklo a a po zastavení si ho klidne odemkunu sám jen bych chtěl udělat takovou pojistku ze když chcípne motor tak se to odemkne např kdyby byla nehoda abych tam nezustal zamcenej nevíte jak to udělat??to odemcení sem myslel přes kontrolku dobíjení která se rozsvítí?
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Tak to udělej na závislost na tachometru.Na ručičku dej infrazávoru a přes relátko to po rozjezdu zamkne dveře po zastavení odemkne.Ovšem to bude zamykat a odmykat při každém zastavení.Jinak tento systém je v BMW.Po rozjezdu se zamknou dveře.Nebo v závislosti na světlech.
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

To Straca: Pokud to bude odemykat pri kazdem zastaveni, tak mi trochu unika ucel...
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

no prave potřebuju aby se to po rozjezdu jen zamklo a po zastavení si odemknu tlacitkem jen v pripade nouze chci aby se to odemklo když chcípne motor napíchnout to nejak na kontrolku dobíjení nebo mazaní která se rozsvítí
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

tak to odemčení po chcipnutí mam vyřeseny tím že spře relé ořivedu do cz -12v tak že dam rozpínací rele a když nastartuju tak na buzení alternátoru je +12 a když to chcípne tak 0v a relé sepne ale stále nevím jak to udělat zamknutí az po rozjezdu??
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

No tak slo by to treba tou optickou zavorou, ale to se mi zda moc krkolomne. Mohl bys to udelat tak, ze kdyz zaradis jakoukoli rychlost, tak se zamkne. Musel by si udelat cidlo na radici paku. To je o dost jednodussi, nez delat optickou zavoru, ale porad to neni idealni. To s tou radici pakou mam udelane (kvuli necemu jinemu), takze kdyby byl zajem muzu nafotit.
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
straca
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od straca »

s tim razením by to slo a jaky mas nazor na to odemcení je to dobry nebo by si měl lepší nápad?
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Odemceni bych taky resil pomoci altiku, ale ne tim, ze rele sepne po zdechnuti motoru, ale ze je seple za behu motoru. Kdyby se ti totiz prerusil kabel k altiku, tak by ti to neseplo (neodemklo).
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Tak tam dát zpoždovací elktroniku,kteá by to držela třeba 3min ,semafor.Ale stejně nechápu smysl tohoto zařízení.
LucasCZE
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LucasCZE »

Ja to spis myslel tak, ze po zarazeni se zamkne a odemce se jedine rucne (tlacitkem) nebo kdyz to chcipne (nebo i pri vypnuti motoru, to uz se da vsechno domyslet). Ale videl bych to na odemceni i po vypnuti motoru, protoze porad mackat nejake tlacitko... To by te asi rychle omrzelo. :roll:
Odpovědět