Velká spotřeba oleje

Bosch Mono-Motronik
135B, 136B
smazany clen - FK

Re: Žere olej

Příspěvek od smazany clen - FK »

A když to máš už dole, tak bych hned zalapoval ventily. A máš pokoj.
smazany clen - FK

A na hodně dlouho.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 04. čer 2009 15:38:59, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
Honza9007 - FK

Příspěvek od Honza9007 - FK »

Ahoj. Já měl podobný problém. Bralo to cca 1,5-2 litry na 5000 km; nechal jsem v rámci servisu přetěsnit vanu a vyměnit gufero na klikovce. A světe div se!; žere to už "jen" 0,5 litrů na 5000 km. Ze servisu tam byl olej ESSO Uniflo 15W40, dolejvám olejem Penasol 15W40 a nemůžu si stěžovat. Motor má najeto 132 000 km. To jen tak čistě pro zajímavost.... :geek:
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

Mě se ztrácí tak cca 250ml/1000km. Jen si nejsem jistý jak... Chystám se přetěsnit olejovou vanu, protože to tam trochu prosakuje, ale nezdá se mi, že by to byl jediný důvod ztráty oleje. Olej jen trochu prolíná, nezdá se mi že by to bylo moc. Mám tedy podezření na ty gufera ventilů, ale zaráží mě, že když jsem byl teď na emisích, tak jsem měl skvělé hodnoty - jako před osmi lety. Kdyby to žralo, muselo by se to alespoň trochu na emisích projevit, ne? Jinak 3/1996, 1.3 BMM, najeto 100000km, motor je ve výborném stavu, pravidelně měněný olej 1 x za rok = cca 9000km, vždy 15W40
Obrázek Felicia 1.3 LXi BMM 50kW, http://pawlick.rajce.net
kimmi777

Příspěvek od kimmi777 »

Mne to robily gufera na ventiloch,ja som dolieval 1l oleja po 1500 km,po výmenevšetko OK.
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pawlick »

No mě by hlavně zajímalo, jestli je takováto netěsnost odhalitelná při měření emisí. Já sice tak velký úbytek oleje nemám (vlastně je to dle výrobce v normě), ale stejně mi to příjde moc, a tak hledám podstatu...
smazany clen - FK

Nejvíc to se ztvrdlými gufery žere když dáš nohu z plynu-při brždění motorem.Klapka je zavřená,v sacím kanále vzniká velký podtlak a pak to přisává všemi netěsnostmi.U fava mi to ale dělala nejvíc právě vana.
Naposledy upravil(a) emilio52 dne čtv 04. čer 2009 15:38:30, celkem upraveno 1 x.
Důvod: předchozí citace viz:pravidla č.4
kimmi777

Příspěvek od kimmi777 »

Mňa tiež začalo trápiť papkanie oleja.Už raz som mal taký problém.Po 148 000 km mi to žralo 1l na 1500km /mesačne robím 2000 km/.Vymenili sa guferka na ventiloch a spotreba oleja sa ustálila a od výmeny do výmeny som dolieval asi 1l oleja.Jazdím na spotrebu teda brzdenie minimálne brzdou vačšinou motorom.Mám LPG Lovato.Čítal som že takouto jazdou sice šetrím palivo ale podtlakom sa cez guferká dostáva olej do valcov.Dnes som si všimol že to dosť dymilo biely dym,a to auto motor bol zohriaty a vonku okolo 6 stupňov nad nulou a dymu ako keby parník a bolo cítiž aj iný zápach dymu ako obvykle.Ostatné uatá po dyme ani stopy.Je možné že po 50 000 km od výmeny gufierok ich treba zasa meniť?Idem meniť aj stredný a zadný výfuk,lebo dosť rachotí a na výfuku je odjazdených asi 104 000 km a dám vymeniť opäť tie gefierka,uvidíme či to pomôže dúfam že áno.
Idem tan naliať Paramo Stabil M7ADX 15W-40 4l za 179 Skv Kauflande ,bežne okolo 400Sk.Ešte raz sa pýtam môžu za to opäť tie gurerká aj za ten dym alebo niečo iné.
nemik - FK

Příspěvek od nemik - FK »

Tak jenom sem připíši že mám cca 1500 po výměně guferek ventilků a ani kapka oleje není pryč ;)
Smells
Kontaktovat uživatele:

Černej filtr - žere olej

Příspěvek od Smells »

Moje felda docela hodně žere olej cca. 1l na 1000km.Nedávno jsem menil vzducháč,a všimnul jsem si,že je docela černej,z vnitřní strany.Může to znamenat,že jsou v kaši guferka na ventilech a olej se dostává až k filtru,protože pořád řeším otázku kudy se olej ztrací,jestli kruhama zespodu nebo guferama zvrchu.
Dík
Neraduj se ze světla na konci tunelu.S největší pravděpodobností se jedná o protijedoucí vlak !!!

MUF-Škoda Felicia Trumf,1.3 MPi,50 KW,r.v.2000,
FuFa-Ford Focus Combi,1.6 16V,74 KW,r.v.2001,
Prodáno-Dědek-Škoda Felicia LX,1.3 BMM,40 KW,r.v.1995,
Collin - FK

Re: Černej filtr - žere olej

Příspěvek od Collin - FK »

Já sem tu myslím četl že 1l na 1tis km je norma.. Ale možná u 1.6tky..
Teea - FK

Příspěvek od Teea - FK »

Jj skodovka to uvadi v propozicicch ze 1l na 1000km je v norme. (Alibizmus) nicmene moji felde neubyde ani chlup oleje za celych 15 tis.
Collin - FK

Teea: co tam liješ? Plno sin?
Michelin1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michelin1 »

To by to dopadlo :roll:
Fela 1.3 race car, TDi power
http://picasaweb.google.com/info.michelin
Mexikan

Příspěvek od Mexikan »

Tohle množství žrala moje bývalá, vylítaná 130ka. Podle mě je to moc, můj motor (1,3MPi; 150tis.) mi nevezme téměř nic (za posledních 5tisíc jsem dolil cca 1dcl).
CX-60, Pathfinder R51 + bráchovo Pick-up 1.9D, ex 105L, 130GL, 1.3MPi, A3
Účet udržuji pouze pro vzpomínku na dobré časy s Feldou tady na foru.
Collin - FK

Michelin1 píše:To by to dopadlo :roll:
Co? kdyb tam byla plná sin? Ptal sem se protože se mění polo po 10tis km ne!?
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

Vyměň guferka.Investice to není až zas tak vysoká nato abys poznal kama to tahá a pokud to nepomůže tak to bere kruhama...
Teea - FK

Příspěvek od Teea - FK »

Collin píše:Teea: co tam liješ? Plno sin?
polosyntu 10W40 OMV

M.
Collin - FK

tak polo semění po 10tis km.. Teda podle mého. Ale ptal sem se i v hokně a borci říkali to stejné..
Dejwis

Příspěvek od Dejwis »

jo po 10 000km nebo rok... Měním jednou za rok bez ohledu na ujeté km...
!!! Rozprodej dílů z Feldy !!!
Teea - FK

Příspěvek od Teea - FK »

Hmm ja mam za to ze co 15tis ale presneji by asi odpovedel rozbor :) Menim co 7-8mesicu :)
Collin - FK

15ts km je to u plné sis..
Teea - FK

Příspěvek od Teea - FK »

Tak teda nevim ale kdyz se kouknes do dilenske prirucky pise se tam vymena oleje po 15tis. nebo jeden rok a to jak u oleje 10w40 ale i 15w40. A to i pro 1,6ku. Jedine ropak ma interval 7500km.

M.
Collin - FK

Minerál 7tis km
Polo 10tis km
Plná 15tis km
Nebo po roce.. Tímto se řídíme v práci.. Ale najdouse i nějaké vyjímky..
RAIMMI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RAIMMI »

Collin píše:Já sem tu myslím četl že 1l na 1tis km je norma.. Ale možná u 1.6tky..
já sem po 7tis. dolíval půl litra...
DonSalieri

Příspěvek od DonSalieri »

To Colin: Nezlob se, ale tohle je pěknej nesmysl...Jestli je olej minerální, polo nebo plná na tohle nemá vůbec vliv nerozhoduje ani značka např Shell 15tis km,Mogul 10tis km..Nehledě na to, že označení plná syntetika nebo polo je taky trochu nepřesný..Většina olejů viskozní třídy 5W40 jsou pouhé hydrokraky, ale papír snese vše a pojem plná syntetika prodává a lidé na to slyší (v normálním provozu je ale úplně jedno jestli je to HC nebo plná syntetika)...Interval výměny určuje pouze výrobce vozidla a udává vždy maximální možný interval za ideálních podmínek..Tedy u benzínové Feldy je to 15tis km za předpokladu dlouhých tras a méně studených startů, v případě častého městského provozu a krátkých jízd může být olej úplně hotový po 7tis.km..Idéální je tedy zvolit kompromis 10tis. km nebo jeden rok, podle toho co nastane dřív...Doufám, že sem to napsal dost jasně a přestanou se tady šířit takové zlidovělé bludy..Jinak viskozní třídu je nutno zvolit zase podle stylu jízdy tedy na normální provoz plně dostačuje viskozita 10W40 a na zimu případně 5W40 časté studené starty.(první číslo určuje viskozitu za studena, druhé při 100 stupnich což znamená, že olej 15W40 a 5W40 bude za provozní teploty stejné hustoty a ne jak si mnoho lidí myslí, že jim auto žere olej na 10W40 tak přejdou na 15W40 a problém se vyřeší.. :lol: :lol: )...Jinak 1l oleje na 1000km je už skutečně hodně a mělo by se to nějak řešit..Pokud nikde neteče, tak jej motor pravděpodobně žere čily bych zkusil tohle http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=420 ,případně Valvoline Maxlive,ale nemám s ním zkušenosti..
1.9TD Passat Variant....
Schimi
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Schimi »

Já vždycky zapomenu, kdy jsem měnil olej, tak ho měním, až je moc tmavý. Nikdy to není ani těch 10 000 km.
1,6 sportline 1999
Collin - FK

já sem po 7tis. dolíval půl litra...[/quote]

Raimmi: Psal jsem jak je uvedená norma, ne že to tak je u každé! Já na novým oleju mám najeto 4.5tis km a zatím sem nem,usel dolívat..
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

DonSalieri:Máš naprostou pravdu.Lidi slyší na polo,plnou a nebo minerál.10w,5w a 15w-něco.A čím dražší tím lepší.Ale kvalitu oleje odjakživa určuje norma API nebo ACEA.Popřípadě normy jednotlivých výrobců motorů...Do všech aut které nám na firmě jezdí lejeme nějaký olej od maditu a nemyslím si že je horší než nějaký Shell nebo Castrol.Felicia ta v žádném případě nepozná jestli je olej litr za 120kč a nebo za 200kč.A věřím tomu že ani na životnosti jí neubere.A sou to Octavie které mají 400 000km a nevezmou si ani deci,nebo Felicie a nebo dodávky.A některé z nich mají výměnu předepsanou na tenhle olej po 30 000km.Měníme po 15 000 jen tak pro sychr.Já do stařeny leju nějaký cinol za 100kč/l má skoro 400 000km a nějaké problémy nepociťuju.Dlemého je 15000km optimální kilometrový nájezd na obyč 10w-40.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Collin píše:Minerál 7tis km
Polo 10tis km
Plná 15tis km
Nebo po roce.. Tímto se řídíme v práci.. Ale najdouse i nějaké vyjímky..
Pokud nezohledníš za jakého režimu se to natočí, tak je pouhý počet km o ničem. Já měním 5W40 a cca 8 - 9 tis. km (většinou jen krátké jízdy po městě). A to je olej dle rozborů již vyčerpaný s nulovou alkalickou rezervou TBN. Chtěl bych vidět při tomto režimu ten minerál. :roll:
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
Collin - FK

No záleží jak kdo kde jezdí, na autě.. Ale jinak klasik. se tohodle držíme..
Amos - FK

Velká spotřeba oleje

Příspěvek od Amos - FK »

Zdravíčko,chtěl bych se optat čím to může být že motor začal brát asi tak 1L oleje na měsíc.Lze nějak vyzkoušet čím to je?Najeto 117 tis.
Na víčku je trošku emulze olej+voda.Díky za názory.
Marty_pv - FK

Re: Velká spotřeba oleje

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Kolik za ten měsíc cca najedeš? Uniká olej i když auto nejezdí? Jsou někde na bloku vidět olejový stopy?
Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Za měsíc asi tak 2000Km,jezdím neustále každý den,na blok jsem nekoukal ale podívám se dnes.Při výměně se to vypadá jako by to bylo olej+voda,ale to je můj laický názor.
Marty_pv - FK

Příspěvek od Marty_pv - FK »

Kdyby pronikala voda do oleje tak se bude množství oleje zvyšovat - je dobře utažený výpustný šroub na vaně? Zkontroluj vanu, šroub, těsnění vany, blok, těsnění pod hlavou - možná bude potřeba nechat umýt motor a pak hledat kde to utíká. Nejde bílý dým z výfuku (ne jenom klasický zimní kouř) a divnej smrad? To by znamenalo únik do válce buď přes kroužky nebo přes gufírka ventilů.
Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Šroub si myslím bude v pohodě,těsnění omrknu.Bílý dým z výfuku jde a smrad taky.Ale mám vyndanej katalizátor a jinej výfuk(ne seriovej).Výfuk Soieta+střední díl jenom trubka,nemůže to mít také vliv?Ale auto neztrácí na výkonu.Na kolik tak tato oprava vyjde(kroužky +gufera)?
Tomas6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomas6 »

pokud ti to nikama neteče tak to tahá olej s největší pravděpodobností přes gufírka ventilů.Ale taky možnost kruhama,ale při těchto km nepravděpodobné.Gufírka stojí pár stokorun a výměna záleží na servisu.Pokud by sundávali halvu,tak počítej s celkem sumou.De to vyměnit i bez sundání,ale normální servis se tím snad ani zabývat nebude.Pokud to tahá kruhama,tak buď je ten motor připečený nebo vyhoněný a to je snad nejlepší zrovna převložkovat.sada stávala kolem čtverky.Ale je to pak gut.
Niko

Příspěvek od Niko »

Amos píše:Šroub si myslím bude v pohodě,těsnění omrknu.Bílý dým z výfuku jde a smrad taky.Ale mám vyndanej katalizátor a jinej výfuk(ne seriovej).Výfuk Soieta+střední díl jenom trubka,nemůže to mít také vliv?Ale auto neztrácí na výkonu.Na kolik tak tato oprava vyjde(kroužky +gufera)?
Výfuk nemá vliv na žraní oleje-to by nesměli být ani na motorech turba :lol: ;) Podívej se na svíčky a podle této tabulky zjistíš co každém válci je http://www.stekly.wz.cz/svicky.html Ale myslím si že ti jde voda trošku do oleje a olej zase do válce špatným těsněním pod hlavou.Ty gufírka ventilů už taky tečou za ty roky.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Tomas6 píše:pokud ti to nikama neteče tak to tahá olej s největší pravděpodobností přes gufírka ventilů.Ale taky možnost kruhama,ale při těchto km nepravděpodobné.Gufírka stojí pár stokorun a výměna záleží na servisu.Pokud by sundávali halvu,tak počítej s celkem sumou.De to vyměnit i bez sundání,ale normální servis se tím snad ani zabývat nebude.Pokud to tahá kruhama,tak buď je ten motor připečený nebo vyhoněný a to je snad nejlepší zrovna převložkovat.sada stávala kolem čtverky.Ale je to pak gut.
Já měl podobný problém, měnili se guferka, (se sundáním hlavy)+olej, filtr těsnění...... Nebylo to zase tak drahé a od té doby je to všechno OK.
Učit se ...učit se.... učit se...., říkal jeden pán si myslím, že mu říkali Lenin :-)
Amos - FK

Příspěvek od Amos - FK »

Aleši a na kolik tě to vyšlo?
frenkyno

spotreba oleja

Příspěvek od frenkyno »

Nazdarek panove, ja sa len chcem spytat, ze kolko oleja zozerie felicia. Som menil olej a od vtedy som presiel 9000km a zozralo mi to 5l oleja, je to vobec mozne??? Co mozem mat zle??? Mam feldu 1.3 BMM r.v.96???? Vopred diki za prispevky :-)
Pawlick
Kontaktovat uživatele:

Re: spotreba oleja

Příspěvek od Pawlick »

Pokud jsi během 9000km dolil 5l oleje, tak je opravdu někde problém. Tolerance u tohoto motoru je max. 0,3l na 1000km a běžně je to mnohem méně. Buď máš totálně vyběhaný motor, nebo ti to někde fest teče - těsnění pod vanou, gufero na klikovce...

Takže - v jakém stavu je motor - najeto? Emise bez probémů? Jak vypadá auto zespodu? Zaolejované? Otřít a sledovat uniky...
frenkyno

Příspěvek od frenkyno »

No tak auto ma nabehame 138-tis. km. Zo spodu nevidno aby niekde unikal, stoji vzdy v garazi a na podlahe neni ani kvapka. Mam tu feliciu 9 rokov, nic som na nej nemenil len olej a minuleho roku rozvody???
Kristensen - FK

Příspěvek od Kristensen - FK »

za 9 let 138 tisíc, no tak si nech vyměnit gufera na ventilech, co jsi tam měl za olej před tím? jakou značku a třídu? a co jsi tam teď nalil?
frenkyno

Příspěvek od frenkyno »

To ja som nenajazdil tolko, ja som druhy majitel, mala najazdene okolo 70 000km. A mam tam olej aj vzdy bol Castrol 10W 40
stony - FK

Příspěvek od stony - FK »

0,5 L na 100 km to už je moc. Felda v relativně dobrém stavu by neměla zrát více jak 0,1 L na 1000 km.
Tzn, aby se i mezi výměnou nemuselo skoro dolívat.
Kristensen píše:za 9 let 138 tisíc, no tak si nech vyměnit gufera na ventilech
Počkat to jako každý kdo ve feldě najede za 9 let 138 tisíc, tak si má nechat vyměnit Gufera? I já kterému to nežere olej vůbec?
Kristensen - FK

jde o to že za ty roky jsou spíš ztvrdlý protože 130tis za 9 let je hodně málo, teď ještě záleží po kolika km se mění olej, jestli ho někdo mění podle škodovky po 15tis nebo i víc tak bych se ani nedivil že budou tvrdý. Jinak co se týče spotřeby oleje udávané výrobcem tak podle některých výrobců je v normě spotřeba oleje až 0,8l na 1000km.
Kuladmin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kuladmin »

To by me zajimalo kdes vzal az 0,8l na 1000km?? To mela skoda 100 a spol, 120 a spol mela 0,7l, a od facka vejs maji 0,3l akorad felda 1,6 a 1,9 muzou zrat az 1l a porad jsou v norme. I koktavka muze zrat 1l njn VW. :D
Kristensen - FK

No a to je právě ono, sám víš že některý auta můžou brát i litr. Jinak já mám 1,6 která má 160tis km a sežere to od výměny do výměny 0,5 oleje takže ani nedolejvám, po 10ti tis ho vyměním a je to.
jen-da - FK

Příspěvek od jen-da - FK »

Moje 1.3 sežere 0,2 litru oleje za 10 000km, a to dávám olej 5w40 :lol:
Odpovědět