Ložisko předního kola, jak poznám, které je KO?

Přední i zadní
bosator

Ložisko předního kola, jak poznám, které je KO?

Příspěvek od bosator »

Chtěl bych poprosit o radu. U felicie už asi měsíc řeším otáčivé bouchání jdoucí z přední nápravy, nad cca 35km/hod. Začalo po rozdělání poloos a výměně gufer a jedné manžety vnitřního kloubu. Nedaří se mi zjistit odkud to bouchání vychází, je to ale jistě bouchání z otáčivého pohybu, slyšet bylo původně nad 50km/h, teď cca nad 35. Postupně jsem vyměnil 1celou poloosu, pak 2. poloosu – stále beze změn, teď jsem dal jinou převodovku a novou komlet spojku, ale bouchá to stejně. Jediné, co už by to mohlo být je ložisko předního kola. Ale když s oběma koly otačím na heveru, otáčí se lehce a tiše. Ani v jednom není sebemenší vůle. Bouchání za jízdy vychází spíše z levé strany (řidičovi), ale když jsem auto koupil byla dost povolená prává poloosa (kolo mělo výkyv) cca 1cm. Dotáhl jsem ji a vše se zdálo OK žádná vůle, žádný hluk, až po rozdělání poloos to někde mlátí.
Chci se tedy zeptat, jak poznán, které ložisko předního kola to dělá, které mám vyměnit?Nějaký nápad, nebo fígl jak přijít na to, které to je. Hluk jde sice jakoby z levé strany, nebo spíš z místa převodovky, ale nejsem si jist, jestli se nepřenáší po pravé poloose do převodovky. Moc díky za jakoukoli radu.
redpunk77

Re: Ložisko předního kola, jak poznám, které je KO?

Příspěvek od redpunk77 »

Zdarec pokud byla nä levé straně povolená poloosa tak určitě vyměň to levý ložisko určitě se stim jezdilo když to bylo povolený takže bych neváhal a měnil. ;)
Lacik - FK

Příspěvek od Lacik - FK »

ahoj, chcem sa spýtať ako mám povoliť tie tri krížové sroby,ktoré držia kotúč abs, či ich mám odvrtat alebo ako lebo sú hrdzave, idem meniť ložisko a toto ma zdržuje..
Lacik - FK

Příspěvek od Lacik - FK »

pomozete, ponahla to :/ da sa to odvrtat, a sroby kupit, alebo ako?
Vasek

Příspěvek od Vasek »

se šroubama neporadim, nemam abs, tak nevim, jak to vypadá... ale všeobecně, pokud nejdou povolit šrouby (a ještě jsi ho nestrnul) tak 1. povolovač šroubů ve spreji, 2. dlouhou páku, 3. rázový utahovák 4. ohřát. Na další fázi se už nedostaneš, protože šroub to nevydrží a něco povolí. A pokud ho nějakym způsobem žvejkneš, tak buď odříznout flexou (pokud de), odvrat, vymlátit, vyříznout novou drážku pro šroubovák.... Prostě hrubou sílu. Moc jinejch rad neni. I v servisech to tak dělaj.
A co se týče toho ložiska, tak poznat se to dá při zatáčení. Ložisko na vnější straně je více zatížený a tak se ozve. Aspoň já jsem to pozoroval. Při jízdě rovně mi ale vyloženě rachot nedělalo, tak třeba u tebe to bude jiný. Fakt nevim. Jinak teda doporučuju vyměnit spíš obě. Jsem zastánce dělat stejný opravy na obou stranách nápravy. Je to +- stejně opotřebený a za ten klid a jistotu to stojí.
škoda 791.136M 4/99
každý auto jede rychle, jenom záleží kolik mu dáte napapat ;-)
Odpovědět