Nechal jsem v servisu udělat rozvody (doma jsem si na to sám netroufal), a při té příležitosti jsem i nechal přetěsnit víko ventilových tyček (protože obecně mě štve, když mi někde z auta něco kape).
Víko rozvodů se zdá být ze servisu zatěsněné dobře, víko ventilových tyček asi taky, ale připadá mi to, že mezi vanou a blokem to není úplně ideální a "rosí" a vzlíná tam olej víc než před úkonem.
Nejsem si úplně jist, jestli mezi vanu a blok v servisu dali nové těsnění a "pojistili" to silikonem, nebo jestli je tam jen silikon. Jak se to taky někdy dělává. Což by mi samo o sobě bylo fuk, kdyby se mi nezdálo, že předtím to bylo těsnější a i jsem teď našel na silnici kde stávám (minulý týden teprve slezl sníh), nějakou tu kapku oleje (jen nevím od kdy tam už je
Na jednu stranu chápu, že vzlínání oleje je normální a nikdy motor nebude úplně suchej a čistej jak panenská blána (obzvlášť u 17 let starého auta s téměř 180.000 km, navíc vana už taky nemusí být úplně dokonale rovná), na druhou stranu mě to trochu štve a rád bych tomu učinil přítrž
Každopádně, jelikož si nejsem úplně jist, že tohle by byl úplně důvod k reklamaci v servisu a taky je tam nechci zbytečně prudit záležitostí, kterou asi nikdo neřeší (pokud tedy není únik zjevný a pod autem rychle nevzniká louže oleje) a jelikož jsem taky líný sám vanu sundávat a přetěsňovat (mnooo, možná až budu měnit olej
U drobných netěsností na chladícím systému (připojení hadic k reduktoru LPG a rozbočka k topení) se mi totiž toto řešení osvědčilo.
Ale přeci jen si říkám, že motor je motor a vždycky jsem se k těmto "zázračným" přísadám do oleje stavěl spíše opatrně (nikdy jsem v žádném autě nezkoušel) v domnění, že tohle udělá spíš více škody než užitku.
Jaký na to máte názor vy?
Nebo je to vagínovina a nemám to řešit a jen jednou za čas (při výměně oleje) otřít hadrem?
Pokud máte nějakou zkušenost a pozitivní, doporučte prosím případně i značku a typ toho utěsňovacího sajrajtu, který se Vám osvědčil.
Díky.
P.S. Jestli se už někde řešilo, omlouvám se za nové vlákno, hledal jsem, ale nenašel.....