Spotřeba a věci kolem nafty
-
Diablo - FK
Re: spotreba 1,9d
hovno, ten prumer by mel tezko pri ty spotrebeLars1 píše:dnes jsem četl članek nějakyho angličana že jel z Londina do M. Boleslavi a zpět najel 2320km při průměrny spotřebě 3,33 ls průměrnou rychlosti 85km v hodině.
-
smazany clen - FK
nechcel si napisat rychlosti? inac.aku mate v technicaku priemernu spotrebu?ja mam 6,4 v papieroch.
-
smazany clen - FK
Poradte prosim. Muže výměna rozvodu změnit spotřebu? Před výměnou odhaduju 6l, po 8, všechno po městě.
-
Zbysek - FK
Ano, výměna rozvodu je velice závažná věc a pokud někdo nevhodně nastaví čerpadlo při rozvodech, pak se může spotřeba hodně pohnout stejně tak jako výkon. Většinou to spolu přímo souvisí, tedy že aby auto jelo tak jako dříve, je potřeba mu více šlapat a tedy spotřeba se zvýší. To by ukazovalo na snížený předvstřik.
-
smazany clen - FK
Auto jede dobře,jen někdy pocukává. Ale ta spotřeba asi vzrostla. Ato jsem vyčistil sání.dal novej palivovaj i vzduchovej filtr,při tankování přidávám
aditiva-VIF zimní a nic.Na VAGu mi píše potenciometr signálu zatížení přerušení n. zkrat na kostru-Sporadicky. Vymazat to nejde. Dík za každou radu.
aditiva-VIF zimní a nic.Na VAGu mi píše potenciometr signálu zatížení přerušení n. zkrat na kostru-Sporadicky. Vymazat to nejde. Dík za každou radu.
-
Zbysek - FK
Pokud je tato závada sporadická, vymazat musí jít. Pokud tím myslíš to, že ji vymažeš a po nastarování se tam opět objeví, máš v háji potenciometr určitě, díky čemuž ti jede motor v nouzovém režimu. To znamená, že auto bude lehce více kouřit, bude mít snížený výkon a bude to více žrát.
-
smazany clen - FK
Když mám auto propojený s PC a zapnutý klíček tak to tu chybu načte. Dám vymazat a hned to tam je znova.
Ten potenciometr se samotnej asi sehnat neda?
Ten potenciometr se samotnej asi sehnat neda?
-
Zbysek - FK
Aha, tak jestli se tam opravdu objevuje hned, tak bude asi zkratovaný stále. To se tedy divím že to píše sporadickou chybu. Potenciometr nejde koupit zvlášť, jedině s čerpadlem. Můžeš sehnat jedině nějaký starý jetý z nějakého auta.
-
smazany clen - FK
Tak mě napadá, že s tím potenciometrem souvisí ty proudový hodnoty z VAG-COMu.
Mají být asi 0,3-4,7V při plnym plynu. Při sešlapávání plynu mají plynule narustat.
To mě funguje ale hodnoty jsou celkově nišší tj. 0,14-3,6V.
Mají být asi 0,3-4,7V při plnym plynu. Při sešlapávání plynu mají plynule narustat.
To mě funguje ale hodnoty jsou celkově nišší tj. 0,14-3,6V.
-
Zbysek - FK
Pokud máš takovéto hodnoty, pak máš potenciometr hodně vlevo (podle těch hodnot tak krajní poloha vlevo). Tam to samozřejmě nemá co dělat a mělo by se to přenastavit na rozumnou hodnotu, aby spodní hranice byla právě alespoň 0,4V
-
smazany clen - FK
Mám tomu rozumět tak, že ty hodnoty ve voltech jsou v podstatě jakoby hodnotou předvstřiku?
Ještě trochu odbočím. Na tema přesuvníku. Pokud sundám táhlo a ručně hejbu přesuvníkem tak motor vůbec nereaguje.
Ještě trochu odbočím. Na tema přesuvníku. Pokud sundám táhlo a ručně hejbu přesuvníkem tak motor vůbec nereaguje.
-
Zbysek - FK
Potenciometr jen jemně upravuje předvstřik pomocí elektroniky a přesuvníku předvstřiku. Hodnota potenciometru říká řídící jednotce jak moc šlapeš na pedál a ta si z toho společně s hodnotou otáček z alternátoru vymyslí co má kde zapnout nebo vypnout.
Při hýbání přesuvníkem by mělo docházet ke změně chodu motoru, ale nejlíp to jde asi poznat ve zvýšených otáčkách. Ideální je rozmezí 1500-1800 otáček asi.
Při hýbání přesuvníkem by mělo docházet ke změně chodu motoru, ale nejlíp to jde asi poznat ve zvýšených otáčkách. Ideální je rozmezí 1500-1800 otáček asi.
-
smazany clen - FK
Nevíte prosím někdo jestli se nějak pozná když motor jede v nouzovým režimu.
Když ano jak?
Když ano jak?
-
Zbysek - FK
Je snížený výkon, trošku více to žere a maličko více někdy kouří. Většina lidí to ani nepozná, protože rozdíly moc velké fakt nejsou. Jde to vidět až na závadách uložených v řj, nebo hlavně na to, že po vymazání paměti závad auto ožije.
-
nebulus - FK
K núdzovému režimu by ma zaujímalo to, že akým spôsobom ovplyvní RJ chod čerpadla a tým aj motora. Doteraz mi nie je jasné, na čo sa využíva signál z potenciometra.
-
Zbysek - FK
Tady jsem to trošku popisoval už http://www.feliciaklub.cz/forum_new/vie ... 402#p86709
-
nebulus - FK
To som čítal, ale jediný elektrický akčný člen ovplyvňujúci chod motora je asi ventil počatku vstreku.
-
Zbysek - FK
No záleží jak myslíš chod motoru. Tento systém je ještě jednoduchá mechanika, takže chod motoru je regulován v 90% mechanicky, tedy pohybem plynového pedálu, který zároveň i upravuje mechanicky předvstřik pro zvyšující se otáčky.
K tomuhle ale zasahuje zvyšování volnoběžných otáček, které zasahuje při každém ubrání plynu aby motor nezdechnul, potom egr ventil, který většina má už odpojen a který reaguje opět na přidávání plynu a především na otáčky a jejich náhlé poklesy. No a na čerpadle jsou to pak právě zmiňovaný ventil počátku vstřiku, odpojovák a ventil dorazu plné zátěže. Odpojovák nás nezajímá za běhu motoru, plná zátěž jen upravuje maličko nastavení při plném plynu, kde snad většina ani nejezdí a počátek vstřiku je tedy nejdůležitější z hlediska čerpadla a elektriky. On tam ale popravdě zase tak moc velkou práci nedělá, protože se jedná o jednočinný systém, který umí stavy zapnuto/vypnuto, tedy je to elektromagnetický ventil, který přepouští tlakovou naftu na přesuvník předvstřiku. Není to tedy žádná plynulá regulace jako u novějších motorů, ale funguje to.
Tedy pokud to bereš takto, tak jediný ovlivňující je potom opravdu předvstřik, ale jak říkám, za chodu motoru stále pracují i ty ostatní. A právě proto tam ten potenciometr je, protože jinak by nemohla řídící jednotka upravovat tyhle akční členy.
K tomuhle ale zasahuje zvyšování volnoběžných otáček, které zasahuje při každém ubrání plynu aby motor nezdechnul, potom egr ventil, který většina má už odpojen a který reaguje opět na přidávání plynu a především na otáčky a jejich náhlé poklesy. No a na čerpadle jsou to pak právě zmiňovaný ventil počátku vstřiku, odpojovák a ventil dorazu plné zátěže. Odpojovák nás nezajímá za běhu motoru, plná zátěž jen upravuje maličko nastavení při plném plynu, kde snad většina ani nejezdí a počátek vstřiku je tedy nejdůležitější z hlediska čerpadla a elektriky. On tam ale popravdě zase tak moc velkou práci nedělá, protože se jedná o jednočinný systém, který umí stavy zapnuto/vypnuto, tedy je to elektromagnetický ventil, který přepouští tlakovou naftu na přesuvník předvstřiku. Není to tedy žádná plynulá regulace jako u novějších motorů, ale funguje to.
Tedy pokud to bereš takto, tak jediný ovlivňující je potom opravdu předvstřik, ale jak říkám, za chodu motoru stále pracují i ty ostatní. A právě proto tam ten potenciometr je, protože jinak by nemohla řídící jednotka upravovat tyhle akční členy.
-
Zbysek - FK
Ještě kdyby někdo nevěděl o čem to tu melu a proč nějaká tlaková nafta a nějaký přesuvník elektrický, tak tady máte nákres jak to funguje. Ten člen vpravo je právě elektromagnetický přesuvník předvstřiku, který díky různým tlakům nafty v čerpadle při změně otáček a povelu od řídící jednotky pootáčí předvstřikem. Není to teda přímo lucas tenhle nákres, ale lucase snad ani nemám.

-
Zbysek - FK
No, u Diabla je to závada mezi plynovým pedálem a sedačkou. To je jasný. Chce aby to hulilo a pak aby za sebou tahal cisternu 
-
Diablo - FK
jako kdyby plynovy pedal mel vyvinout takovou rychlost a vykon jaky si meziclanek preje tak by se bugatti ztratilo v dalce zamnou 
-
Zbysek - FK
-
Lars1 - FK
U mě je to na střidačku jednou většina po městě po druhe většinou mimo. Spotřeba ve městě je opravdu něco okolo 5,5 litru, ale když mam těžší nohu tak i o litr většiZbysek píše:, pouze ve městě nevím, protože jezdím pořád smíšenej provoz, takže já nic neřeknu
-
Zbysek - FK
Těm 5,5 ve městě věřím. Když jezdím na smíšenej provoz město/mimo město/dálnice za 4,5, tak proč by to v městě nemělo jezdit za 5,5, když to stejně nejvíc žere právě na dálnici, kde tomu dávám co proto.
-
kubula - FK
Ja taky jezdim po Praze za 5,0-5,5/100. Predchozi majitel se priznal k 5,8-6,3.
Zrovna ve meste se vic nez jinde ukaze jak umi kdo cist provoz a tezit z toho, kdo umi jezdit plynule a kdo jezdi brzda-plyn, aby pak stal na ty samy krizovatce jako ja... kdyz vidim co predvadej nektery "umelci", tak nevim jestli se mam smat nebo brecet... to samy rozjezdy - je vedecky prokazano, ze gumovanim asfaltu a trhanim dlazebnich kostek se spotreba opravdu, ale opravdu nesnizi
Jediny (a to jeste nezaruceny) pseudopozitivni efekt to prinese v podobe zvyseneho zajmu cca 14-15 letych holcicek a 16-19letych hosanku, a ani jedno neni moje cilova skupina
Nekdy pomuze jezdit chvili s autem co ma pocitac, kdyz clovek vidi ty okamzity spotreby 30-40l/100, tak si ty vytoceny jednicky, dvojky a trojky zacne odpoustet, a svete div se, ono se to na spotrebe docela pozna...
Zrovna ve meste se vic nez jinde ukaze jak umi kdo cist provoz a tezit z toho, kdo umi jezdit plynule a kdo jezdi brzda-plyn, aby pak stal na ty samy krizovatce jako ja... kdyz vidim co predvadej nektery "umelci", tak nevim jestli se mam smat nebo brecet... to samy rozjezdy - je vedecky prokazano, ze gumovanim asfaltu a trhanim dlazebnich kostek se spotreba opravdu, ale opravdu nesnizi
Jediny (a to jeste nezaruceny) pseudopozitivni efekt to prinese v podobe zvyseneho zajmu cca 14-15 letych holcicek a 16-19letych hosanku, a ani jedno neni moje cilova skupina
Nekdy pomuze jezdit chvili s autem co ma pocitac, kdyz clovek vidi ty okamzity spotreby 30-40l/100, tak si ty vytoceny jednicky, dvojky a trojky zacne odpoustet, a svete div se, ono se to na spotrebe docela pozna...
-
nebulus - FK
Dnes som trocha nastavoval predvstrek na čerpadle ( kvôly trhaniu v nízkych otáčkach ). Zdá sa, že sa mi to celkom podarilo. Akurát motor získal "dieselovejší" zvuk
, predtým to zvonku pripomínalo benzínovú feldu. Ale úplný traktor to ešte nie je...Ale okrem toho motor celkom ožil, čo sa týka výkonu. Testovací kopec som poľahky zdolal 80km/h rýchlosťou, predtým sotva 75. Asi by mi to dnes išlo aj rýchlejšie, ale nejaké naleštené moderné vehikle ma prinútili spomaliť. Teraz ma napadá otázka, ako sa prejavý vyšší výkon na spotrebe. Teoreticky predpokladme situáciu, že štýl jazdy nezmením. Spotreba klesne, alebo stúpne?
-
Zbysek - FK
Spotřeba se změní velmi nepatrně. Nepřidal jsi dávku na čerpadle, ale pouze posunul předvstřik na větší. Tím pádem by se sice teoreticky nic nezměnilo, jenže člověk tomu ať chce nebo nechce trošku více šlape, protože to lépe jede.
Jinak podle toho, že jsi chytil traktorový zvuk a zvýšil se výkon jsi posouval čerpadlem po směru hodinových ručiček a zde jsi se dostal do stavu, kdy ti to netrhá? To je divné, má to totiž být přesně naopak, protože větší předvstřik znamená větší trhání v nízkých otáčkách, protože se to trefuje blbě do zápalu.
Jinak podle toho, že jsi chytil traktorový zvuk a zvýšil se výkon jsi posouval čerpadlem po směru hodinových ručiček a zde jsi se dostal do stavu, kdy ti to netrhá? To je divné, má to totiž být přesně naopak, protože větší předvstřik znamená větší trhání v nízkých otáčkách, protože se to trefuje blbě do zápalu.
-
nebulus - FK
Celé to auto je nejaké divné
. Ale z toho trhania som mal už úplnú fóbiu a aj teraz pri skúšobných jazdách som so strachom sledoval, kedy to začne trhať. Teraz sú tam už iba také náznaky trhania, ale to som schválne jazdil tak, aby sa to prípadne prejavilo. Pre informáciu, predtým mi to trhalo menej keď bol potenciometer úplne proti smeru hodín. Potom som potočil čepadlom v smere hodín a potenciometer má polohu asi 2/3 v smere hodín. Motor v nižších otáčkach ale viac rachotí a aj pri ubraní plynu sa vtedy paradoxne hlučnosť zvýši. Pomôže zmena dľžky tiahla predsuvníka na čerpadle? Vymenil som tie plastové čapy ( dľžku som zachoval ) a zmizol "turboefekt"
.
-
Zbysek - FK
"turboefekt", nebo tedy spíše asi myslíš díra na plynu zmizela proto, že máš potenciometr teď vpravo a ne vlevo. Vlevo je menší předvstřik a díra na plynu, tedy šlápneš, nic se neděje a najednou vypálí. Osobně bych spíše poladil čerpadlo na druhou stranu, kde to rozhodně cukat nesmí, ale samozřejmě je tam o maličko menší výkon. Nebude tam ale traktorový zvuk. Já když jsem si hrál někdy na mém čerpadle, tak jsem si to nahodil taky doprava, aby to lépe jelo a dokonce na chvilku i zmizelo to cukání. Ale rpotože jsem to už asi přehnal, po ohřátí to cukalo ještě víc samozřejmě. Teď mám o maličký koušíček vlevo od základního nastavení a motor si ani necukne. Je teda ale pravda, že to zase o něco méně jede a nad 170 se tomu už nechce. Ale hlavně že necuká, protože to mě štvalo mnohem víc.
-
nebulus - FK
Zaujímavé je, že cukanie sa dá odstrániť točením čerpadla na obe strany. Zase ten traktor nie je až tak hrozný, uvidím ako sa s tým bude jazdiť a štartovať za rôznych podmienok.
-
Zbysek - FK
Otáčení proti směru je zaručený recept na odstranění cukání. Pootočení po směru také někdy pomůže, pokud se pohne jen velice málo, protože tak jako tak nevyhovuje hodnota předvstřiku a to cukání se přesune do oblasti, kde to už nejde poznat. Hlavně že ti to chodí.
-
Lars1 - FK
Jo jo taky si to mylim něco na tom jekubula píše:Ja taky jezdim po Praze za 5,0-5,5/100. Predchozi majitel se priznal k 5,8-6,3.
-
nebulus - FK
Okrem štýlu jazdy asi aj záleží na tom čo si niekto predstavuje pod pojmom "mesto". Rozdiel je či idem každý deň 5km so studeným motorom cez nejakú zápchu v centre, kde iba poskakujem v kolónach, alebo idem 15km na úsekoch kde sú prázdnejšie cesty a "zelená" vlna.
-
Lars1 - FK
Tak půl na půl jak řikaš tynebulus píše:Okrem štýlu jazdy asi aj záleží na tom čo si niekto predstavuje pod pojmom "mesto". Rozdiel je či idem každý deň 5km so studeným motorom cez nejakú zápchu v centre, kde iba poskakujem v kolónach, alebo idem 15km na úsekoch kde sú prázdnejšie cesty a "zelená" vlna.
-
smazany clen - FK
U mě se třeba město rozumý popojíždění. Ujedu cca 2km, vypnu zamknu zařizuji zhruba 10min a znova 5km - 30minut.Pauza 3hod.
Jedu 5km zařizuji 20minut a takto podobně. Zkrátka skoro pořád nezahřátej motor. Do toho 1 týdně cca 30km skoro vcelku.
Takže při tomto stylu se asi na 5.5l/100km nedostanu ?!?!
Jedu 5km zařizuji 20minut a takto podobně. Zkrátka skoro pořád nezahřátej motor. Do toho 1 týdně cca 30km skoro vcelku.
Takže při tomto stylu se asi na 5.5l/100km nedostanu ?!?!
-
Diablo - FK
Zbysek píše:"turboefekt", nebo tedy spíše asi myslíš díra na plynu zmizela proto, že máš potenciometr teď vpravo a ne vlevo. Vlevo je menší předvstřik a díra na plynu, tedy šlápneš, nic se neděje a najednou vypálí. Osobně bych spíše poladil čerpadlo na druhou stranu, kde to rozhodně cukat nesmí, ale samozřejmě je tam o maličko menší výkon. Nebude tam ale traktorový zvuk. Já když jsem si hrál někdy na mém čerpadle, tak jsem si to nahodil taky doprava, aby to lépe jelo a dokonce na chvilku i zmizelo to cukání. Ale rpotože jsem to už asi přehnal, po ohřátí to cukalo ještě víc samozřejmě. Teď mám o maličký koušíček vlevo od základního nastavení a motor si ani necukne. Je teda ale pravda, že to zase o něco méně jede a nad 170 se tomu už nechce. Ale hlavně že necuká, protože to mě štvalo mnohem víc.
mno ja to mam nehorazne v protismeru hod. rucicek (pri pohledu od masky) a skube to nehorazne na maly otacky a o traktoru nemluve
-
Zbysek - FK
-
Diablo - FK
no ja mam rozvody ten nekdy ale nevim kdy pac uz mam smytek stitek asi rok 
-
Zbysek - FK
No ale rozvody ti určitě nastavoval někdo na rysky. Tam je to základní nastavení, které ale není téměř nikdy optimální pro starší motor. Hlavně teda většinou to nikdo ani nenastavuje, ale pouze přehodí kladku a řemen na zablokovaná kola, protože když to běhalo do výměny, proč by do toho hrabali.
-
Diablo - FK
jo a btw nekde psali ze felda D ma stovku za 14sec kde to vzali 
-
Zbysek - FK
No vidíš, to by jsme mohli někdy zkusit zajet. Někdy řeknu mladé ať mi to změři (myslím tu rychlost, aby někoho nenapadlo něco jiného
)
-
Diablo - FK
felda ma nej cas 19sec a to fouka vitr dozad, jinak s prehledem krava 21sec ale ve 2 a 50kg muziky
-
Lars1 - FK
oficialně má psano 1,9D kratka 16,5 s , dlouha 17,5 s. Tovarni udaje při idealnich podminkach, ale ty v praxi nejsou skoro nikdyDiablo píše:jo a btw nekde psali ze felda D ma stovku za 14sec kde to vzali
-
Diablo - FK
jako na valcich bych tomu veril, ale ja ji pod 20 nedam a ze nejsem orezavatko, je pravda, ze felda je schopna i 4sec prohrabat, ale i tak. Jako valce + zadny odpor vzduchu to by pak slo ten cas, to sami jako debilove nekdy delaji spotrebuje na valcich apod. To taky uz nekde byl o tom clanek proc ty spotreby nevychazeji u nekterych aut
-
Butcher - FK
To mel nejakou plachtu nad autem ne?:DLars1 píše:dnes jsem četl članek nějakyho angličana že jel z Londina do M. Boleslavi a zpět najel 2320km při průměrny spotřebě 3,33 ls průměrnou rychlosti 85km v hodině.