Pískající 5.rychlostní stupeň

vše okolo převodovek
martan22 - FK

Pískající 5.rychlostní stupeň

Příspěvek od martan22 - FK »

Ahojky všichni, mám dotaz, co by mohlo způsobovat, že mi při zařazeném 5 rych. stupni začne něco pískat někde od motoru, spojky. Prostě někde zepředu. dělá to jen při pětce pod plynem. Jakmile přestanu přidávat, tak to hned přestane. Nemá na to vliv rychlost (km/h) ani otáčky. A taky, když stojím a zkouším 5 na ručku, aby začala zabírat, tak to nedělá. jenom za jízdy. A k tomu se začalo asi ozývat ložisko spojky, protože když nastartují a mám sešlápnutou spojku, tak nic není slyšet, ale když pustím spojku, tak se začne ozývat mírné pískání, až hučení. To si myslím, že je spojkové ložisko. Ale s tou pětkou fakt nevím. Díky za každou radu, co by to mohlo být
Bolthorn - FK

Re: Pískající 5.rychlostní stupeň

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Stačí dotáhnout stromeček na převodovce, nemusí se ani půlit převodovka.. Občas se tohle stává.. I já to řešil.. Není to nic vážného..
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

jj,povolené některé kolo z páru pětkového soukolí.
Někdy to dokáže udělat po dlouhodobé ignoraci tohoto problému pěknej masakr.
Zničí se drážkování přenosu záběru na hřideli i na jednom z páru kol 5°- někdy motor na 5° vrčí a krajina se nemíhá.
Tato nejhorší situace končí výměnou kol 5°a stálého převodu / u novějších modelů převodovek výměnou hnacího hřídele.
Naposledy upravil(a) kejzi1 dne čtv 18. pro 2008 23:05:22, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Přesunuto do správné sekce.Díky Dedlo za upozornění :-)
Úpravy řídících jednotek motorů Felicia
Ex. Felda http://www.youtube.com/watch?v=b5al6XngGWo Kejzi dík!
VW Sharan TDI : "Dospělé auto pro dospělého člověka".
http://www.youtube.com/watch?v=CkJzc2D2 ... re=related
Nemám rád SZ...
martan22 - FK

Příspěvek od martan22 - FK »

Tak závada byla odstraněna, bylo to uvolněnou matkou na 5 rychlostním stupni. Naštěstí byla jen povolená, ale kdyby se vyšroubovala a kolo vypadlo, tak by bylo po převodovce. Jen nevím, proč mi tam dali ve Škoda servisu dvě matky 22X1,5. Ale to je jedno. Naštěstí ta 5 je na kraji, tak nemuseli půlit celou převodovku. Stálo mě to 4 tisíce, což asi není přehnaná cena, protože jezdím do autorizovaného servisu a hlavně je špatné datum, protože už zakázky neberou.Jenom díky tomu, že jsem stálý zákazník, tak mi to udělali. Tak díky za vaše rady, jsem zase o něco chytřejší. A přejí krásné svátky.!!!!!!!!!!!!!!
Bolthorn - FK

Příspěvek od Bolthorn - FK »

Cože 4000,- :shock: Za tohleto!!!
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Čistě ze zajímavosti...kde se to vlastně uvolňuje?To je pod tím deklem u držáku převodovky ze strany řidičova předního kola nebo se musí sundavat převodovka?
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Ivarek:
Ano pod tím deklem jehož součástí je i silentblok. Převodovka stačí pouze vyvěsit.
U starého modelu převodovky se povoluje kolo 5°hnané,na novém modelu kolo 5-ka hnací.

All: Doporučuju na tento problémový spoj přidat pružnou podložku - takovou co je pod tou druhou maticí jádra synchronu...
Nemám rád SZ...
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Takze presne tento problem mam aj ja !!!!
toto iste mi robi ako to opisal typek v prvom poste......
dam plyn na 5 stupni a ozyva sa pyskot.....4 litre nechcem teraz nechat v servise....pls poradte mi presne co mam spravit lebo som z toho zmeteny....
:roll:
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Dedlo díky. ;)
smazany clen - FK

pls niekto mi poradte ale aby som tomu rozumel :)
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

slawo89 :
Dej toto přečíst někomu kdo opravuje auta,respk.kdo opravuje Felicie a určitě tomu porozumí! ;)
Nemám rád SZ...
smazany clen - FK

Lidi pokud jste trošku zručnější tak to dotažení zvládnete samy, no já když viděl jak tady někdo vysolil 4000,- za tohle tak normálně se tady kácím, u mě tohle stojí nějakejch 680,- i s olejem!!!!!!!! Pokud si někdo doveze svůj nebo chce nechat starej tak vysolí 400,- za práci a jede domu, proboha přestaňte živit ty darmožrouty a zloděje.
cert17

Příspěvek od cert17 »

Dedla píše:jj,povolené některé kolo z páru pětkového soukolí.
Někdy to dokáže udělat po dlouhodobé ignoraci tohoto problému pěknej masakr.
Zničí se drážkování přenosu záběru na hřideli i na jednom z páru kol 5°- někdy motor na 5° vrčí a krajina se nemíhá.
Tato nejhorší situace končí výměnou kol 5°a stálého převodu / u novějších modelů převodovek výměnou hnacího hřídele.
Potom ale nevím,co to píská mě,když to začalo hned po výměně pětkových kol i s ložiskem (nových z fel. 1.9).Mám Fel. 1.6 L.K. a příznaky jsou naprosto stejné a matici jsem dotáhl velmi dobře.
smazany clen - FK

Kristensen píše:Lidi pokud jste trošku zručnější tak to dotažení zvládnete samy, no já když viděl jak tady někdo vysolil 4000,- za tohle tak normálně se tady kácím, u mě tohle stojí nějakejch 680,- i s olejem!!!!!!!! Pokud si někdo doveze svůj nebo chce nechat starej tak vysolí 400,- za práci a jede domu, proboha přestaňte živit ty darmožrouty a zloděje.

kebyze nam to vysvetlis podrobnejsie tak by som ti bol moc vdacny...nejake obrazky z postupu by sa nenasli ? ;)
smazany clen - FK

Obrázky těžko, málokdy fotím práci, to jen když právě někdo něco chce vidět, takže až někdy příště, a postup? No co vypustit olej z převodovky, auto jedním heverem zvednout na levej straně, sundat kolo a ten boční šustplech na podběhu, podložit druhým heverem převodovku, nejlépe přes nějaký prkýnko nebo gumu, povolit silentblok na převodovce, vytáhnout z něj šroub, převodovku svěsit o cca 15cm níž a v tu chvíli se dostaneš na celé boční víko, tak ho sundat a už tam na tebe budou čekat jen dvě velké matky na hřídelích, pod jednou je takovej hvězdicovej plíšek (podložka) kterej má být jako by předepnutej pokud není tak sundat a předepnout pokud je tak nechat bejt a zkusit vzít za ty dvě kola jako by ve směru otáčení (je jedno na kterou stranu ale zahrkat s nima jako by pootočením) nebo vzít za ty dvě matky jestli s nima nejde kousíček pootáčet oni jsou zajištěné zaklepnutím do drážky ale pokud budou volná tak s nima pujde hnout. Vlastně teď si tak vzpomínám že bych mohl nafotit, ebentuálně i teď hned, mám tam jednu vyndanou co se bude rozdělávat.
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

škoda chlapy že jste to neřekli dřív ,jsem to mohl vyfotit a popsat...a koukal jsem do mobilu ale ten 5° nemám vyfocenej :(
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
smazany clen - FK

tak tady to je sice tahle převodovka už byla někdy dělaná protože kola volná nejsou ale to je jedno jako příklad to stačí

takhle to vlastně bude vypadat i po tom co se kousek ta převodovka svěsí dolu:
Obrázek

tohle je po sundání toho deklu, jsou vidět obě kola, obě matky, a hvězdicová podložka, nic nesmí hrkat:
Obrázek

ještě pod jiným úhlem:
Obrázek

na tomhle kole je vidět že už někdy bylo volné zachodu převodovky, a to docela už dost protože se evidentě posouvalo a dřelo sinchron:
Obrázek

tady je vidět o co se vlastně ozubení omlátilo:
Obrázek
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Tak tady posílám takový jakoby schémátko..:-)
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Kristensen:Koukám že jsi byl rychlejší :D ;)
.........
smazany clen - FK

No a to jsem ještě tu převodovku musel vyhrabat z pod stolu, sundat víko vyfotit zase namontit zpět nahrát z telefonu do PC z PC na net a pak to hodit sem :D :D :D :D a jak tak koukám na časy vložení příspěvků tak mě to dalo nějakejch 35 minut i s cigaretou :P
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

:D slušnej rychlik....já jsem to musel zkopírovat z DP a pak upravit v malování a dát to sem:D
.........
jirkaf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaf »

Chlapci hodil by se ještě podobný návod jak rozpůlit převodovku, na co si dát pozor a podobně. ;) pokud to není na 20ti stránkovej elabotát budu moc vděčnej.
VW Passat 1.9 TDi, VW Passat 1.6, Suzuki RM-Z 450, Jawa Pionýr, Jawa Mustang
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Kristensen....dobrý.Hele když takhle něco opravuješ,myslím že by spousta lidí ocenila kdybys třeba udělal něco jako fotoseriál z tý opravy i s popisama a dalo by se to do záhlaví tématu kterého se to týká třebas jako důležité.Fotky řeknou daleko víc než jen text.Teda pokud by tě to moc nezdržovalo nebo bys nebyl proti třeba kvůli know-how.... ;)
smazany clen - FK

tak nafotit by to určitě šlo a popsat.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

To by bylo super.Neříkám abys fotil kdejakou prkotinu jako třeba výměnu žárovek :D ale takový ty složitější nebo často prováděný opravy...to by celkem dost lidí zajímalo a hlavně pomohlo.Pochopil jsem že máš nějakou autodílnu nebo servis a v tom případě jsi studnice mnoha vědomostí a znalostí. ;)
smazany clen - FK

Jirka F: No to by opět chtělo obrázky, musíš sundat ten dekl jak je to na fotkách vejš, obě ty matky povolit, pak jak je ta velká vidlička tak má v sobě kolík, tím drží na řadící tyčce, ten musíš vyrazit, a celé kolo i s vidličkou sundat ale opravdu to držet celé aby se ti nerozkočil sinchron, pak sundáš druhé kolo, potom vyhodíš čidlo spátečky a aretaci řazení (vypadá to jako taková velká divná zátka, kousek od čidla zp.) no a potom povolíš všechny šrouby po dělící rovině a vemeš nějakýho Koudelku a dvoje roztahovací kleště na segerky, tam jak jsi sundal ty kola tak pod nima jsou dvě ložiska a držej v zápichu na segerkách tak musíš ty segerky roztáhnout a držet a Koudelka musí celou tu půlku špajsky zvednout, mělo by to jít všecho ti zůstane tam kde má jen sundáš vlastně celou samotnou půlku obalu, no a jseš v podstatě uvnitř.
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Tak když jseš u těch ozubených kol 5°...tak tam máš matice který jsou tam na pevno,tak ty musíš nákym (já jsem si udělal takovej jakoby šroubovák) nebo spešl kleštěma prostě to zajištění povolit a vyšroubovat matici,a eště měj zařazenou rychlost nebo si dej něco mezi zuby ;) pk když to budeš mít povolený tak povol druhý víko,všechno jsou to 13 krom dvou šroubů u držáku tam jsou 16...no a když to budeš mít povolený tak si vezmeš náký dva šroubováky a do mezery ho natlučeš kladívkem někde u diferenciálu a pak druhej šroubovák ten dáš někde u vstupního hřídele ,a ted nahoře pod 5° jsou ložiska a ty jsou zajištěny pojistným kroužkem tak to odjistíš klleštěma a pak těma šroubovákam to otevřeš a máš rozebranou převodovku.....a bacha až budeš vyndavat 5° tak at se ti to nerozsipou ty sinchrony..protže pak to nedáš dohromady když nevíš jak to bylo;)..
.........
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

A eště jsem zapoměl na vidlici řazení tak ta má v sobě takovej čep a ten musíš vytukat ven...
.........
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Kristensen:zase jseš rychlejší!!:D:D..já než to napíšu a abych na něco nezapoměl a stejně jsem zapoměl:D
.........
smazany clen - FK

a to já taky zapomínám neboj, já už mám v hlavě na svůj věk tolik věcí kolem aut že se mě kolikrát motaj dohromady, a pak mě zase někde něco chybí a tak, dřív jsem co jsem rozdělával tak skládal v podstatě na stůl jak to jde za sebou a co kam příjde a posledních pět let už v podstatě všechno házím do jedný bedny za tejden to zase vytahuju a dávám dohromady no votřes.
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Ono se to řekne takhle popisovat ale to člověk přemýšlí co kde je aby řek ůplně všechno!:-)..ale když to má před soubo tak to vidí a víš co a jak:-)
.........
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

jirkaf píše:Chlapci hodil by se ještě podobný návod jak rozpůlit převodovku, na co si dát pozor a podobně. ;) pokud to není na 20ti stránkovej elabotát budu moc vděčnej.
Půlení převodovky je v dílenské příručce, bohužel ale jenom té staré. Novou snad ani nevydali.
smazany clen - FK

vydána je ale přímo jen servisní dílenská příručka, nebo možná jestli něco není v knížce Jak na to
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Atnarfus:no ale v dílenské příručce je napsanej ten rozdíl mezi starou a tou novou Mpi .. a jinka nepotřebuješ nic jinýho ne?jenom je tam jinak ložisko u hnacího hřídele(možná i ten hřidel je trošku jinačí) a 5° je na hnanym...a víka jsou trošku jinačí,jinak to je ůplně stejný:-)

Kristensen:v tý knížce nic neni;)
.........
smazany clen - FK

Ona ta převodovka nemá ani moc stránek nějakejch 96 a to tam je i táhlo řazení, pedály, demontáž z auta rozmontování převodovky, rozkreslení jednotlivých dílů, popis měření vůlí atd
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

No je jich pár těch stránek...ale je to prostě všechno na stejným principu:-) ;)
.........
smazany clen - FK

URNA píše:No je jich pár těch stránek...ale je to prostě všechno na stejným principu:-) ;)
myslíš poctivou dílenskou jo? No ono by to těm co to nikdy nedělali dosti pomohlo.
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

tak kdo bude chtí tak tady jsou skoro všechny dílenské příručky http://wrp.cz/clanky/felicia.html

Kristensen:ale stejně si myslim že když tu převodovku rozebíráš poprví tak by to měl dělat někdo s tebou kdo tomu rozumí:-)..
.........
smazany clen - FK

Jinak takhle se vyndává z auta :D http://www.ceknito.cz/video/224067
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Pěkný videjko!!:-)joo když to máš na takovymhle zvedáku tak je to pohoda..horší je to v garáži a hevrem kterej ti to zvedne o 50cm:D:D..
.........
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Kristensen....když už jsme u tý demontáže...je normální že při demontáži převodovky u tý 1,3ky se servem nejde jen spustit levá strana protože se řemenice na pravý straně opře o nosník a převodovka není natolik naklopená aby šla vyndat jelikož vadí ve vyndání ten držák co je v ní silenblok a museli jsme spouštět i celý motor o pár cm níž?
smazany clen - FK

to je divný si myslím že by to mělo jít ale když tak matně vzpomínám tak 1,3 se servem jsem tady snad ještě nikdy neměl, s klimoškou 1,3 jo a tam to jde normálně ale s tím servem teda nevim. Ale na 1,6 se servem to jde taky normálně
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

hele i otce jsem se ptal a prej je to divný mělo by to jít ;)
.........
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

No když jsme popustily převodovku na tý levý straně co to šlo resp co dovolila řemenice na pravý straně tak ten držák tý převodovky na tý levý straně byl pořád tak 5 cm nad tím nosníkem a kvůli tomu nešla vytáhnout.
Fakt je že za normálního stavu je mezi řemenem a nosníkem hodně málo místa,schválně to zkusím vyfotit.
Dedla
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dedla »

Jo to je fakt. Řenenice servo/clima a "tvrdý kastle". Stačí demontovat nejdříve víko 5-ky a potom vyndat skříň a naopak.
Nemám rád SZ...
smazany clen - FK

No čeče já jsem si vzpoměl na jinej poznatek a nijak to nemá s převodovkou nic společnýho ale pokud má felda 1,3 klimu tak tím pádem má širší plochej řemen a nejde sundat řemenice z kliky když chceš měnit rozvody, ale už si nepamatuju jestli stačilo povolit na druhé straně na silentbloku převodovku a motor potlačit do strany nebo se musel vyvěsit na vodní pumpě.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

Jojo ta řemenice je 6ti drážka.
Ale Dedla má pravdu...sundat to víko nás netrklo,crcali jsme se s celým motorem. :roll:
URNA
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od URNA »

Jo mám na rozebrání další převodovku tak to podrobně nafotim krok po kroku jak se to rozebírá a pak to sem hodim;)
.........
Atnarfus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atnarfus »

Super.
Další obrázky založím do svého archivu. Fotím všechno co rozebírám a ukládám si i všechno co je kde na netu.
smazany clen - FK

Kristensen dik moc za fotky.... ;)
v stvrtok sa do toho asi pustim s otcom, dufam ze nic nedoje~~m :)

a inac....STASTNE A VESELEEE a na Novy Rok sa moc neozerte ... ;)
Odpovědět