NAPINACI KLADKA (NE ROZVODU)

MPi 1AV
AEE
FrantaG

NAPINACI KLADKA (NE ROZVODU)

Příspěvek od FrantaG »

Zdarec,
strasne se mi hreje napinaci kladka pod alternatorem, a ma takovy divny zvuk, lozisko tam asi neni?Muze mi nekdo poradit jak se to da rychle sundat a vymenit za novou. Cenu asi nevite?
Diky predem za odpoved.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Re: NAPINACI KLADKA (NE ROZVODU)

Příspěvek od ka-spel »

Už se to tady řešilo ve starém fóru. Mám podobný problém. Kladka rachotí. Nová stojí přes 2 tis., ale někdo (tuším JoS) tady dával návod, jak se dá u té kladky vyměnit to poškozené ložisko.
ex nebožka 1,6 lpg Obrázek
smazany clen - FK

Příspěvek od smazany clen - FK »

Tak jsem ten svůj popis práce hledal na starém fóru a zjistil jsem,že je to pěkně vybrabčený!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Každej dred má jen jednu stránku,zbytek je pryč,samozřejmě u dredu s kladkama je ten múj popis pryč.Takže to byla zbytečná práce na nic.O d této chvíle se už nebudu aktivně angažovat,protože až se spustí třetí čtvrté,osmé či patnácté PHP BB,tak to bude zase to samý.Já si to nikde nezálohoval,nechci na tom vydělávat,šlo mi jen o to,že to může felďákovi,kterej má 1,6 ušetřit až tři tisíce Kč za materiál.Proto jsem tam ten postup psal a né proto,abych se vykecával. Tímto vzkazuju adminovi,že to starý fórum může zhasnout,protože takhle je stejně k prdu,jako bude jednou tohle. :evil: :evil: :evil:
FrantaG:Musíš tu kladku vyndat,odvrtat ty tři nýty,čímž se ti kladka rozpůlí na dvě části.Starý ložisko zahodíš a vložíš tam ložisko nové,které koupíš v prodejně s ložisky.Je to úplně normální ložisko 6203 2RS,nejlí od výrobce SKF.Stojí to do 200Kč. Přiklopíš na to tu druhou půlku a snýtuješ to normálními nýty průměr 5mm se zapuštěnou hlavou.Ty nejdřív jen prostrčíš a označíč centrofixem tak,aby byla délka o tři mm víc,než je tloušťka kladky.V označeném místě to uřízneš ve svěráku pilkou na železo.No apak už ve svěráku nýtuješ a nýtuješ,dokud to není zanýtované.Mě pomohly dva krátké šrouby M10,do kterých jsem vyvrtal takové důlky pro hlavu nýtu,tuším,že vrtákem 6.Chce to presovat jeden po druhým pořád a pořád dokola.Pak ji tam zkusíš dát a točit s ní,pokud některý nýt drhne,musíš presovat dál.Ty zápustný hlavy s musí do otvoru vtáhnout úplně nadoraz.
Já už na to ujel 1000 km,kontroloval jsem to a pořád perfekt.Jestli nemáš někoho se zvedákem,stačí vyheverovat předek,sundat kolo,potom ten kulatý krycí plech.Klíčem č.16 po nasazení na hlavu šroubu otočíš o 90st doprava,jako když chceš utahovat.Tím se napínák přitáhne a můžeš sejmout řemen.Potom točíš doleva,tím povolíš šroub,ten vyšroubuješ a můžeš sejmout kladku.Nový řemen=šestidrážkový1063 mm.Bez pomocníka se do toho nepouštěj.Pokud chceš ještě něco vědět,klidně se ptej.Tohle řešení spolehlivě vydrží nejméně 100-150tkm.
Takhle se k tomu dostaneš spodem,zvrchu to nejde.
Obrázek
host

Příspěvek od host »

Ani mne sa nepaci, ze Vodca z vanicky vylial vodu aj s dietatom. Povazujem to za podpasovku, alebo prejav diletantstva.
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Myslíte kladku napínacího mechanismu?
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

host píše:Ani mne sa nepaci, ze Vodca z vanicky vylial vodu aj s dietatom. Povazujem to za podpasovku, alebo prejav diletantstva.
Moje řeč. Na staré fórum jsem chodil rád a toto nové je hnus. Počínaje grafikou - avatary atd. vpravo :roll: a konče neprovázaností se starým. Myslím, že by nebylo od věci ty nejhodnotnější postupy z fóra umístit do nějaké wiki felicia, kde by byly nafurt včetně fotek.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

ka-spel píše: Moje řeč. Na staré fórum jsem chodil rád a toto nové je hnus. Počínaje grafikou - avatary atd. vpravo :roll: a konče neprovázaností se starým. Myslím, že by nebylo od věci ty nejhodnotnější postupy z fóra umístit do nějaké wiki felicia, kde by byly nafurt včetně fotek.
Můžes si dát vzhled starýho fora.Já ten nový taky nemusím.Sorry za OT.
smazany clen - FK

Taky mám ten názor,ale nejvíc mě štve,že se na starým fóru mazalo a potřebný věci tam najednou nejsou.....................
smazany clen - FK

JoS píše:Tak jsem ten svůj popis práce hledal na starém fóru a zjistil jsem,že je to pěkně vybrabčený!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Každej dred má jen jednu stránku,zbytek je pryč,samozřejmě u dredu s kladkama je ten múj popis pryč.Takže to byla zbytečná práce na nic.O d této chvíle se už nebudu aktivně angažovat,protože až se spustí třetí čtvrté,osmé či patnácté PHP BB,tak to bude zase to samý.Já si to nikde nezálohoval,nechci na tom vydělávat,šlo mi jen o to,že to může felďákovi,kterej má 1,6 ušetřit až tři tisíce Kč za materiál.Proto jsem tam ten postup psal a né proto,abych se vykecával. Tímto vzkazuju adminovi,že to starý fórum může zhasnout,protože takhle je stejně k prdu,jako bude jednou tohle. :evil: :evil: :evil:
FrantaG:Musíš tu kladku vyndat,odvrtat ty tři nýty,čímž se ti kladka rozpůlí na dvě části.Starý ložisko zahodíš a vložíš tam ložisko nové,které koupíš v prodejně s ložisky.Je to úplně normální ložisko 6203 2RS,nejlí od výrobce SKF.Stojí to do 200Kč. Přiklopíš na to tu druhou půlku a snýtuješ to normálními nýty průměr 5mm se zapuštěnou hlavou.Ty nejdřív jen prostrčíš a označíč centrofixem tak,aby byla délka o tři mm víc,než je tloušťka kladky.V označeném místě to uřízneš ve svěráku pilkou na železo.No apak už ve svěráku nýtuješ a nýtuješ,dokud to není zanýtované.Mě pomohly dva krátké šrouby M10,do kterých jsem vyvrtal takové důlky pro hlavu nýtu,tuším,že vrtákem 6.Chce to presovat jeden po druhým pořád a pořád dokola.Pak ji tam zkusíš dát a točit s ní,pokud některý nýt drhne,musíš presovat dál.Ty zápustný hlavy s musí do otvoru vtáhnout úplně nadoraz.
Já už na to ujel 1000 km,kontroloval jsem to a pořád perfekt.Jestli nemáš někoho se zvedákem,stačí vyheverovat předek,sundat kolo,potom ten kulatý krycí plech.Klíčem č.16 po nasazení na hlavu šroubu otočíš o 90st doprava,jako když chceš utahovat.Tím se napínák přitáhne a můžeš sejmout řemen.Potom točíš doleva,tím povolíš šroub,ten vyšroubuješ a můžeš sejmout kladku.Nový řemen=šestidrážkový1063 mm.Bez pomocníka se do toho nepouštěj.Pokud chceš ještě něco vědět,klidně se ptej.Tohle řešení spolehlivě vydrží nejméně 100-150tkm.
Takhle se k tomu dostaneš spodem,zvrchu to nejde.
Obrázek
z vrchu to jde taky- před měsícem jsem to musel buhužel taky absolovat .neprve jsem ho aspon namazal a až jsem sehnal druhé ložisko za 190 kč skf ačkovou řadu a tři nyty tak ho vykuchal a vyměnil. a mám to zadarmo (skoro)zadarmo
Naposledy upravil(a) Návštěvník dne stř 30. led 2008 18:13:10, celkem upraveno 1 x.
smazany clen - FK

No ten klíč,co mám se mi tam zvrchu prostě nevešel,je tam málo místa. :)
Josh123456 - FK

Příspěvek od Josh123456 - FK »

Je fakt, že je tam málo místa... Je to na nějaký kratší očko .. ;)
FrantaG

Příspěvek od FrantaG »

Dekuju vsem za radu, uz je to v cajchu a auto je o hodne tichsi. Vymena trvala okolo 1/2 hodky. Zlate Felicie, ted muzu jit za usetrene prachy na pivko :D
Vašek - FK

Příspěvek od Vašek - FK »

A co takhle se zkusit domluvit s Adminem a umístit tenhle návod do Rad a návodů na hlavní stránku? Ta se snad ještě neměnila a mohlo by to pomoci více lidem...
Jurka - FK

Příspěvek od Jurka - FK »

Tak by mě zajímalo.... vy co jste to měnili tu kladku nebo spíš ty ložiska z jakého důvodu jste to dělali? šustilo to? Nebo pískalo to? Nebo jak ste přesně poznali, že je to třeba vyměnit a že už to třeba dlouho nevydrží??
smazany clen - FK

Jurka píše:Tak by mě zajímalo.... vy co jste to měnili tu kladku nebo spíš ty ložiska z jakého důvodu jste to dělali? šustilo to? Nebo pískalo to? Nebo jak ste přesně poznali, že je to třeba vyměnit a že už to třeba dlouho nevydrží??
Ihned po nastartování příšerný vřískot,ložisko totálně suché a vydřené.Když to necháš být a nevadí ti,že se po tobě lidi otáčejí,tak se to jednoho dne třeba kousne nebo úplně rozpadne,řemen se slíkne,skočí pod plastový kryt rozvoďáku a hotovo,neboli vymalováno......V lepším případě řídíš bez posilovače a netočí se ti alternátor,třeba 350km od domova.Je to stejně životně důležitý,jako výměna chrčícího ložiska u kola.Když si vezmeš klíčem za ten napínák a cítíš sílu toho napínáku,pochopíš jak je to šíleně namáhaný-ta kladka. ;) :)
FrantaG píše:Dekuju vsem za radu, uz je to v cajchu a auto je o hodne tichsi. Vymena trvala okolo 1/2 hodky. Zlate Felicie, ted muzu jit za usetrene prachy na pivko :D
Jo Feldy,to sou stroje k nezaplacení.Hlavně,že to máš vyřešený. :) :)
Jurka - FK

Právě proto se ptám, abych věděl jak se to zhruba projevuje a případně to mohl vyměnit...mě to zatím nevrže a žádné pazvuky nevydává jen si to tak ševelí...šustí, když je zehřátej motor po jízdě
smazany clen - FK

Jurka píše:Právě proto se ptám, abych věděl jak se to zhruba projevuje a případně to mohl vyměnit...mě to zatím nevrže a žádné pazvuky nevydává jen si to tak ševelí...šustí, když je zehřátej motor po jízdě
Tak to hold přijde za nějaký čes.Možná by se vyplatilo tu kladku vyndat,hodinářským šroubováčkem vyndat gufera(jde to-odzkoušeno) a podívat se,jestli je tam vůbec nějakej tuk,kdyžtak doplnit.Mě to nepomohlo a ložisko při točení v rukou citelně zadrhávalo.Jinak takhle ševelí i suchá ložiska altíku.Je nabíledni,že nakonec odejdou také.U mně už jsou taky nepatrně slyšet,bohužel. :|
smazany clen - FK

zkoušel někdo přimáznout namontovaný ložisko kladky rozvodáku. Teoreticky by to mělo jít ! Prakticky se uvidí zítra při pokusu. Chci jen preventivně přimáznout ložisko protože ještě nehodlám měnit rozvodák zdá se mi dost v pohodě made in USA Goodyear .
smazany clen - FK

JoS píše: Tak to hold přijde za nějaký čes.Možná by se vyplatilo tu kladku vyndat,hodinářským šroubováčkem vyndat gufera(jde to-odzkoušeno) a podívat se,jestli je tam vůbec nějakej tuk,kdyžtak doplnit.Mě to nepomohlo a ložisko při točení v rukou citelně zadrhávalo.Jinak takhle ševelí i suchá ložiska altíku.Je nabíledni,že nakonec odejdou také.U mně už jsou taky nepatrně slyšet,bohužel. :|
Tohle mě zajímá. Ty to řešíš vše na 1,6 že, takže je to vlastně stejný jako u mě na 1,9d. U mě je cvrlikavý zvuk po nastartování, což přičítám nějakému ložisku. Je to jen chviličku po nastartování (tak 20 sekund), než se to jakoby rozjede nebo co. Reaguje to na záběr, protože to dělá jen na volnoběh a když zařadím a jedu a motor musí pracovat více, tak to přestane. Jak zase vyřadím nebo třeba jen déle vyšlápnu spojku, tak to zase dělá. Po těch 20 sekundách zhruba to skončí tak jak tak a už to zase neslyším. Přikládám to jako vinu ložisku alternátoru, protože když třeba nastartuju, vyjedu z garáže a ono to přestane, tak když zapnu jakýkoli spotřebič silnější (světla, topení), tak to zase zacvrliká chvilku a pak je zase klid. Tedy bude to asi něco na drážkovaném řemenu a možná právě ten altík. Nebo myslíte že jak by altík zabral, tak by to mohlo dělat i nějaké jiné ložisko tam?
Řeším tedy promazání nebo výměnu nějakého toho ložiska a tak jde o to, jestli jak tu píšeš to jde na té velké kladce spodní nějak promazat. U altíku se samozřejmě musí vydělat a rozmontovat a vyměnit to ložisko v přední přírubě asi že. Asi to nebude práce zase tak na dlouho a tak by stálo za to se do toho asi pustit třeba teď o víkendu. Takže jak to tedy je?
smazany clen - FK

Nejdříve bych začal tím,že bych vyměnil řemen.Ten,když je hodně opotřebený,taky hvízdá,hlavně zezačátku.Ta kladka se projevuje jinak.Většinou hvízdá tím víc,čím je větší zima.Když se ujede třeba 15 km a zahřeje se,tak se to zlepší nebo to úplně přestane.Klouzající řemen kvičí spíš minutu,či dvě po nastartování.Ale u 1,9 je přeci ta odpružená řemenice na klice.Měla by se skládat z vnitřní časti,gumového obložení a vnější drážkované části.Myslím,že se celá ta blbost jmenuje tlumič kmitů a je to nekřesťansky drahý.Bohužel dízlům nerozumím. :|
smazany clen - FK

Tak jsem ten příspěvek na starým fóru našel,najednou ten dred měl zase dvě stránky jako kdysi.Fakt to nechápu. :roll:
Je t tady:
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... e&start=15
Jurka - FK

Hele já bych měl ještě takovej dotaz... je ktomu potřeba nýtovačka? Nebo jak todle přesně děláš? Je potřeba nějaký speciální nářadí? Prosím popiš mi to hodně podrobně to nýtování.... Jinak já se díval tady http://www.autodilykrc.cz/eshop/skoda/f ... dej=kladka# a si říkám, jestli by tam nešlo šoupnout to koolečko na 1.9D Co myslíte?
Jurka - FK

Jo a kde jsi přesně koupil to ložisko? Někde na netu? Já se na to koukám a když zadám 6203 2RS, tak my vyjde nějaké ložisko do 50Kč to asi ale ono nebude že? Nemá to ještě nějakej přesnější název?
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Jurka píše:Jo a kde jsi přesně koupil to ložisko? Někde na netu? Já se na to koukám a když zadám 6203 2RS, tak my vyjde nějaké ložisko do 50Kč to asi ale ono nebude že? Nemá to ještě nějakej přesnější název?
Tuším tam psal, že je to SKF, takže kdekoliv, kde prodávají ložiska. Já to našel hned první odkaz na netu a za 29 Kč. http://www.prumysl.biz/ip-227671-28-620 ... orade.html

Dělá se to i v nějakém super kvalitnímí provedení?
Jurka - FK

No já se právě na ty ložiska koukal a on psal, že ho to stálo skoro dvě stovky a ono je jich víc drůhů právě třeba 6203 2RSF nebo myslím 2RSH nebo tak nějak a vím ,že tam byl jeden typ a ten stál skoro ty dvě stovky. Já myslím, že ty co stojí do 50Kč, že to sou úplně obyčejný ložiska a to za ty dvě stovky, že tam sou ještě ty gufírka a uvnitř vazelína a právě todle se musí použít jinak si myslím, že by to ložisko dlouho nepřežilo... Já se mrknul na prodejce SKF tady u Nás v Brně a zajedu tam a poptám se...oni budou vědět...
Jurka - FK

Jurka píše:Hele já bych měl ještě takovej dotaz... je ktomu potřeba nýtovačka? Nebo jak todle přesně děláš? Je potřeba nějaký speciální nářadí? Prosím popiš mi to hodně podrobně to nýtování.... Jinak já se díval tady http://www.autodilykrc.cz/eshop/skoda/f ... dej=kladka# a si říkám, jestli by tam nešlo šoupnout to koolečko na 1.9D Co myslíte?
Tak co? Zareaguje někdo na tuto moji citaci? Nebo nevíte? Rad bych kdyby šlo vyměnit jen to kolečko z 1.9
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Neví někdo o nějaké nefunkční kladce na které bych si to mohl vyzkoušet, abych dlouho nemusel odstavit auto?
Jurka - FK

Todle bych taky bral...
Naposledy upravil(a) Peters56 dne pon 01. bře 2010 20:01:39, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz bod č. 4
smazany clen - FK

To ložisko má samozřejmě gufírka a uvnitř tuk.Já kupoval SKF a rozhodně radím na tom nešetřit-je to šíleně namáhaný!!!!Pokud máš solidní nýtovačku,tak proč ne.Já nic neměl,tak jsem to dělal ručně.Ta plastová kladka je moc široká,nevejde se tam a drhne-sám jsem se napálil,musí se koupit i s celým napínákem a pak už se v budoucnu mění jen ty kladky,ale to ložisko v nich má neskutečnej vakl.Za chodu se to tam plácá jako cosi.....
Větší trvanlivost má výměna toho ložiska za značkové.To označení 2RS by mělo udávat,že to má ty dvě gufera.
smazany clen - FK

Jurka píše: Todle bych taky bral...
Taky jsem ji nejdřív sháněl,že si to udělám nanečisto.Nic jsem nesehnal,šel jsem do toho docela vyklepanej,no a za hoďku bylo hotovo.Přečti si ten můj návod.
http://www.feliciaklub.cz/forum/viewtop ... e&start=15
Ta stránka se sice špatně zobrazuje,ale najdeš to úplně dole.
Jurka - FK

JoS píše:To ložisko má samozřejmě gufírka a uvnitř tuk.Já kupoval SKF a rozhodně radím na tom nešetřit-je to šíleně namáhaný!!!!Pokud máš solidní nýtovačku,tak proč ne.Já nic neměl,tak jsem to dělal ručně.Ta plastová kladka je moc široká,nevejde se tam a drhne-sám jsem se napálil,musí se koupit i s celým napínákem a pak už se v budoucnu mění jen ty kladky,ale to ložisko v nich má neskutečnej vakl.Za chodu se to tam plácá jako cosi.....
Větší trvanlivost má výměna toho ložiska za značkové.To označení 2RS by mělo udávat,že to má ty dvě gufera.
To že odvrtám nýty to je v pohodě..nějak se dostanu k tomu ložisku vyměním atd...ale z toho nýtování mám strach...hlavně nevím co je to nýt se zapuštěnou hlavou a jak se nýtuje bez nýtovačky... Todle je nějak náročný?
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

2 JoS: Jelikož je otec klempíř, tak bych hádal, že nýtováním bez nýtovačky se myslí roztloukání nýtu. Používáš před samotným snýtováním i utahovák? (myšleno toto http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/zak ... tovani.htm) Já když jsem dřív dělal ryny atd., tak jsem protáhl nýt plechy, párkrát to zajistil utahovákem a pak teprve rozklepal.
Jurka - FK

Mimochodem... Ten šroub, který drží tu kladku...de lehce povolit? A jak se má moc potom dotáhnout? Jo a má se ten šroub vyměnit nebo ho můžu použít znova? Sbírám veškeré info než se do toho vložím, protože kdyby se něco pos... ,tak si můžu tak leda zavolat odtahovku
smazany clen - FK

Kaspel:Místo těch hlaviček jsem měl dva šrouby M10 s navrtanými důlky M6.Neroztloukal jsem to,ale lisoval ve svěráku jeden po druhým několikrát dokola až se ty zapuštěné hlavy co nejvíc vtáhly do děr a měly přesah tak max 2mm.Tím se i na druhé straně postupně vytvořily hlavy nýtu.
Jurka:Šroub i misková podložka se použije původní.Utahovací moment se vlastně přihlásí sám-po jeho dosažení se kladka v napínacím mechanizmu uhne a ty sejmeš volný řemen.Potom šroub normálně povolíš,vyndáš ho i z tou podložkou a kladku sejmeš z vodícího trnu.Až bude oppravená,nasadíš ji na ten trn,našroubuješ šroub s podložkou
a po dosažení utažení opět kladka uhne,nasadíš řemen(nový-bez klimy 6-ti drážkový 1063mm)a klíč opatrně uvolníš,aby se řemen napnul.Hele,vůbec nic na tom není.Obrázek
Vkládám sem do code ten původní návod ze starého fóra:

Kód: Vybrat vše

Takže pískání kladky vyřešeno.Samozřejmě za lacino po česku-SAMODOMO.
Koupil jsem oboustraně kryté ložisko 6203 2RS vyrobené firmou SKF za 180Kč,dále 4 ocelové nýty průměr 5mm se zapuštěnou hlavou-3ks.
Kladku jsem demontoval z auta,položil na zem a do nýtů jsem nejprve pomalými otáčkami(doslova krokem)předvrtal díry vrtákem 3,5mm tak,abych provrtal jen hlavu nýtu.Potom jsem dírku pomalu rozšířil vrtákem 6mm a nakonec jsem to ,,dorazil" vrtákem 6mm.Jde to pomalu,ty nýty jsou fakt tvrdý.
Potom jsem nýty vyrazil tenkým důlčíkem a pomocí tenkého majzlíčku jsem kladku rozpůlil.Ložisko,které zůstalo v jedné půlce jsem vyklepl.
Naťukal jsem nové ložisko a potom naťukal tu druhou půlku tak,abu se otvory pro nýty u obou polovin kladky přesně kryly,dá se i udělat vedení třemi starými šrouby 5mm.Potom jsem naklepl všechny tři nýty a udělal na ně centrofixem značky asi 5mm od kladky.Nýty jsem vyklepl a zkrátil podle značek ruční pilkou na železo ve svěráku.Potom jsem je naklepl zpět a nastalo to nejotravnější..........NÝTOVÁNÍ!!
Dělal jsem to ve svěráku.Musí na to být dva lidi,jinak to neuděláte.Vyrobil jsem si dva přípravky-do dvou šroubů 10krát40 jsem vyvrtal 6mm vrtákem takové důlky.No a potom už s pomocníkem presujete jeden nýt podruhém a to několikrát stále dokola,dokud nezaleze úplně ta zapuštěná hlava a dokud se i na druhé straně nevytvoří malá hlava.Potomto chce na autě odzkoušet komplet i s tou podložkou,šroubem dotáhnout a zkusit otáčet,jestli nedrhne.Pokud ano,budete muset znovu několikrát presovat ty nýty.
To původní ložisko bylo NTN GERMANY 6203V193,bylo tam 190 000km a je úplně v pr*eli,drhne jako prase.
Motor teď běží bez pískání a zdá se,že i po studeném startu se rozbíhá nepatrně lépe.Sám mám radost,že už se za mnou lidi neohlížejí,ale co hlavně-že zmizela moje noční můra.
Jinak se nelekejte(jestli to někdo budete dělat),že má to ložisko ,,VAKL",ten po naklepání do kladky zmizí,je s tím počítáno.Zajímavé je,že u té celoplastové náhražky,co se teď vyrábí je to ložisko pouze přímo zalito v plastu a ten vakl má i za chodu,takže se tam ta rolna kmitá ze strany na stranu.
Zdá se to složitý,ale pro průměrnýho kutila je to práce na jednu hodinu,možná by se k tomu dal přemluvit nějaký automechanik s malou dílnou.A cena do 200,-Kč. 
Snad to bude stačit,kdyžtak se ptejte.Obrázek
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Tak jsem byl dneska měnit startér a ptal se na šustění u té kladky elektrikáře a říkal, že to může být řemenem. Vzal líh a stříkl ho na řemenici a bylo ticho - dokud se nevypařil, takže ložisko by mělo být ok. Radil mě nějaký přípravek na řemen, který zvyšuje adhezi. Bohužel ho už neměl, tak nevím název. Neví někdo jak se to jmenuje?
Jurka - FK

Kam přesně to stříknul? Jako na řemen nebo nějaký kolečko po kterým to jezdí? Dík
Naposledy upravil(a) Peters56 dne pon 01. bře 2010 20:02:06, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz bod č. 4
smazany clen - FK

ka-spel píše:Tak jsem byl dneska měnit startér a ptal se na šustění u té kladky elektrikáře a říkal, že to může být řemenem. Vzal líh a stříkl ho na řemenici a bylo ticho - dokud se nevypařil, takže ložisko by mělo být ok. Radil mě nějaký přípravek na řemen, který zvyšuje adhezi. Bohužel ho už neměl, tak nevím název. Neví někdo jak se to jmenuje?
Tak tohle přesně mě udělali v bazaru když jsem to kupoval a taky řekli,že je to řemenem.Tak jsem koupil novej a samozřejmě to bylo stejný a bylo to tím ložiskem v kladce. :evil:
Jurka - FK

A jak je potom možný, že to přestane dyž se to tam stříkne? To byna to ložisko snad nemělo mít vliv ne?
smazany clen - FK

Protože ten líh,dokud se neodpaří vůbec žádnou adhezi nezvyšuje,ba právě naopak,takže ten řemen na té kladce
prokluzuje a ta se vždycky v místě,kde to ložisko drhne zastaví-řemen proklouzne atak stále dokola.Až se líh vypaří,adheze se zvýší,kladka se začne zase pravidelně točit a vesele si píská.Když si na to dneska vzpomenu,jakej jsem to byl v tom bazaru debil,že jsem mohl jít krásně s cenou dolů.........
Dneska mám pocit,že tohle je klasickej trik bazarníků. :mrgreen:
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Díky JoS, zase jsem chytřejší. No tady nešlo o nějakého podvodníka. Je to dobrý kamoš a nic z toho nemá. Třeba nový startér i s montáží za dvojku. 8-) Spíš možná potřeboval uvolnit místo v dílně a ukázat mě, že to je blbina a nový řemen to vyřeší. :lol: Takže až budu měnit řemen, tak se pustím i do toho ložiska na kladce podle tvého návodu. ;)
smazany clen - FK

Držím palce v každým pádě. ;) Jinak na 1,6 servo bez klimy je ten řemen 6-ti drážkový 1063 mm.Zajímavý je,že tam jde i PK6-1076 (výrobce GUFERO).Mám to odzkoušený.Je to rozdíl 13 mm v délce,ale jde tam.
Ten 1063 mám Bosh a stál mě 290 Kč.
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Mám i klimu. Co jsem se tak předběžně díval, tak na skoda-dily.cz mají za 369,- origo, na autodilykrc.cz od Gufero za 225,-.
smazany clen - FK

To gufero vydrží míň,než origo.U nás v Autoprodeji Dukla za origo chtěli asi 650 Kč a ještě by se musel objednat.
Tak jse u konkurence koupil ten Bosch.Určitě kup originál.
smazany clen - FK

Já teď taky vyměnil nový řemen (bosch), vyřešil jsem tu dvojhmotu na dieselu (spojení napevno) a trošku mi to píská. Dělá to nejspíš ta kladka právě, protože ta jediná šla trošku ztuha když jsem si s ní točil bez řemene. Ostatní věci šly krásně zlehka. Takže tohle asi taky budu muset vyřešit. Doufám že je tam stejný to ložisko jako na 1,6. Neví někdo jestli je to to samé? Abych nesehnal ložisko na 1,6, rozdělal to a zjistil že to nemám jak udělat.
Jurka - FK

Zbysek píše:Já teď taky vyměnil nový řemen (bosch), vyřešil jsem tu dvojhmotu na dieselu (spojení napevno) a trošku mi to píská. Dělá to nejspíš ta kladka právě, protože ta jediná šla trošku ztuha když jsem si s ní točil bez řemene. Ostatní věci šly krásně zlehka. Takže tohle asi taky budu muset vyřešit. Doufám že je tam stejný to ložisko jako na 1,6. Neví někdo jestli je to to samé? Abych nesehnal ložisko na 1,6, rozdělal to a zjistil že to nemám jak udělat.
No já nevím...já se díval na autodilykrc.cz a tam se dá koupit za 450 kč myslím celé nové to kolečko s tím ložiskem, žakže je asi zbytečný toměnit jen to ložisko a přidělávat si práci...ale možná to není ono chce to mrknout
smazany clen - FK

Jurka píše: No já nevím...já se díval na autodilykrc.cz a tam se dá koupit za 450 kč myslím celé nové to kolečko s tím ložiskem, žakže je asi zbytečný toměnit jen to ložisko a přidělávat si práci...ale možná to není ono chce to mrknout
Ano, kolečko (tedy kladka řemene), tam sice je za 450,- , ale můžeš ji pak měnit co pár tisíc km, protože je to totální šunt.
Jurka - FK

No to sem nevěděl...jen sem chtěl poradit...
ka-spel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Zbysek píše: Ano, kolečko (tedy kladka řemene), tam sice je za 450,- , ale můžeš ji pak měnit co pár tisíc km, protože je to totální šunt.
Rozdíl v ceně je šílený a v kvalitě asi taky. http://aukro.tiscali.cz/item301123945_f ... _1_9d.html
smazany clen - FK

ka-spel píše: Rozdíl v ceně je šílený a v kvalitě asi taky. http://aukro.tiscali.cz/item301123945_f ... _1_9d.html
Ale tady se řeší napínací kladka a ne dvojhmota. Jinak ta dvojhmota z odkazu je neoriginál i jak je tam psáno. Originál stojí 4690,- , ale to už se řešilo v příslušném tématu.
smazany clen - FK

Zbysek píše: Ano, kolečko (tedy kladka řemene), tam sice je za 450,- , ale můžeš ji pak měnit co pár tisíc km, protože je to totální šunt.
Nejenže je to šunt,ale je širší,než kovový originál,takže po utažení tak drhne,že se s ním nedá prakticky točit.Museli byste koupit celý napínák v tomto provedení za cca 2500-3000Kč a pak už jen doblba měnit ty plastový kladky.
Zbysek:Když tu kladku vymontuješ,tak ji změř.U ložiska 6203 je vnitřní průměr 17 mm,šířka ložiska je 12 mm,vnější průměr 40 mm.Pak teprv koupíš ložisko a můžeš se do toho pustit.Na rozdíl od toho plastovýho vehementu je kladka vlastně úplně nesmrtelná a to ložisko v ní musí nejmíň 100tkm vydržet.Mě i stím pískáním vydrželo cca 200tkm,ale už bylo načatý.Zkrátka ta životnost musí být zhruba jako u rozvodů.
Odpovědět