1.3 MPi, LPG Lovato - problém se starty

se sporákem místo motoru :D
mir77 - FK

1.3 MPi, LPG Lovato - problém se starty

Příspěvek od mir77 - FK »

Ahoj lidi, už delší dobu se potýkám s docela zvláštním problémem. Když někam přijedu s mojí Felinou 97 (1.3 mpi, 50kW) s LPG Lovato a chcípnu motor a potom během chvilky startuju (tzn. du si koupit cigára, otevírám garáž nebo tak něco), tak nenastartuje... Je jedno, jestli to chcípnu na plyn, nebo na benzín, je víceméně jedno, jak je motor teplej. Už jsem nad tim špekuloval dost dlouho a jsem v koncích. První moje úvaha ukazovala na snímač otáček, takže se vyměnil (vyzkoušel jsem 4 a se všema stejnej problém). Když už jsem byl v tom, tak se seřídili i ventily a vyměnilo těsnění hlavy. Dobrý... jedu jedu a zas... To se mi zas zdálo, že je relé u řídící jednotky, které vypíná benzínovou pumpu. Vyměněný, stejnej problém. Zkoušeno jiné teplotní čidlo, tak nic. Vyměněný svíčky taky nepomohli, dokonce jsem skončel i jinou zapalovací lištu a svojí v jiný feldě. Nakonec jsem vyměnil benzínovej filtr a nechal vytýct svinstvo, co přes filtr prošlo k podtlakovýmu ventilu.
Přišel jsem akorát na to, že vstřiky jsou jaksi otevřený na plno a chčije to znich jako prase. To auto z nějakýho důvodu nenastartuje a pak se uchlastá.
Takže moje pracovní teorie jsou dvě.
1) Je, že prošlo svinstvo z nádrže (bývalý majitel tankoval na dost pochybné benzínce) do vstřiků, který jsou teď otevřený na plno a prostě se to při startu uchlastá.
2) Cejtil sem občas plyn, když sme se hrabali v motoru, tak mě napadlo, jestli neni v háji nějakej ventil na Lovatu a jestli to tam při startu nepere jak benzín, tak plyn.

Zatím jsme to vyřešili tak, že jsem uzavřel LPG nádrž ventilem v kufru, vyjel veškerej plyn, co byl ve vedení a jezdim teď na benzín. Do béňa přišla nějaká směs na čištění vstřiků.

Určitě jsem sem nenapsal všechno, co už jsem zkusil, takže jakákoliv rada, jakejkoliv nápad vážně ocením. Předem díky :)
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Re: 1.3 MPi, LPG Lovato - problém se starty

Příspěvek od Ivarek »

Když jsi zkoušel ty vstřiky že ti chčijou,měl jsi odpojený konektory z těch vstřiků,tzn chcali i bez napětí?
Jedině mě napadá jestli není problém v el instalaci.
mir77 - FK

Ivarek píše:Když jsi zkoušel ty vstřiky že ti chčijou,měl jsi odpojený konektory z těch vstřiků,tzn chcali i bez napětí?
Jedině mě napadá jestli není problém v el instalaci.
tak v tomhle okamžiku sem byl jaksi zrovna u zapalování a makal na tom mechanik/známej... vstřiky taky odpojoval a co si pamatuju, tak sem viděl, jak se to rozprašuje z motoru, když byly vyndaný svíčky, ale to bylo spíš že proměřoval třeba jeden vstřik.. určitě nebyly odpojený všechny, takže nemůžu říct...
mir77 - FK

Tak, co jsem jezdil na benzín, tak vše bez problémů, dneska jsem povolil opět ventil na plynové nádrží a hned první start to uchcal... Vypadá to, že se dostal kousek karbonu do ventilu, kterej je přímo na směšovači, takže se občas pořádně nedovře a při startu se tam tim pádem mísí plyn s benzínem. Na čtvrtek mám objednanej novej ventil, tak snad to tím bude :)
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Směšovač nemá žádné ventily.To je kroužek pro přívod plynu přímo na klapce a do něj vede hadice přívodu LPG.
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

To Pepa...zřejmě myslel zplyňovač..

Mir77....no je to možný,jenže to by se musely zasrat a zůstat otevřený všechny ventily který na plynový cestě jsou (měli by být celkem 3).Pokud máš ale nějaký starý systém tak tam byl opravdu jen jeden ventil a to ten na kterým je plynový filtr.
mir77 - FK

Jsou tam tři ventily. Jeden na nádrži, druhej zavírá přívod plynu do motorvýho prostoru a je u něj filtr a třetí je přímo na splyňovači (jj, seknul sem :) neznám tu terminologii přesně). Zadělaný všechny bejt nemusej, ne? Vlítne smítko, dvěma projde, ve třetim zůstane. Každopádně takhle sem to vykoumal s kamarádem mechanikem, pak sem jel i za plynařem a ten šel rovnou po tomhle ventilu, no. Každopádně, musí ho ovládat nějaký relátko, muj typ by byl, že to bude to relátko, který rozpojuje vstřiky a je u přidělaný u počítače. Je možný, že by to mohlo bejt i v tom? My jsme ho teda měli venku, ale prakticky jen rozebrat a vyčistit...
Naposledy upravil(a) Maty dne pát 06. bře 2009 7:46:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: viz. pravidlo č. 4
Ivarek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ivarek »

My jsme se asi špatně pochopily....ty jsi psal že jsi otevřel ventil na nádrži a hned se ti to uchcalo,tzn počítám že startuješ/měl jsi nastartováno na benzín a v momentě kdy jsi otevřel ventil na tý nádrži ti tam vletěl s benzínem zároveň plyn.To by ti ale musely podcházet/zůstávat otevřený všechny 3 ventily nějak mechanicky protože elektrika by ti neměla dovolit otevřít zároveň plynový ventily a neodpojit benzín.
Takže to vidím tak že by ti musely mechanicky otevřít všechny plynový ventily což je dost nepravděpodobné anebo by musela nastat závada v el.instalaci.
Zkusil bych měřit jestli ti leze na ty plynový ventily napětí když je auto na benzínu.
mir77 - FK

No takhle to bylo.. celej tejden jezdim na benzín (a dost se mi u toho prohejbá kapsa :D).. všechny starty bez problémů... Pak jsem otevřel ventil na nádrži.. nastartoval normálně na plyn, přepnul na benzín, sešláp pedál a hend to chcíplo... ale né kvůli tomu, že by se to přechcalo, ale kvůli tomu, že nebyl plyn ještě v systému... tak sem zmáčknul sytič, aby se dostal plyn do splyňovače... start.. klasicky na benzín a už nic...
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Zplynovač je ten nesmysl,který má v sobě membrány a ventily na sobě může mít 1elektroventil, podle typu provedení.V tomto zařízení se tekutý plyn ohřívá vodou, reguluje a v plynném stavu se určité množství dopravuje hadicí do směšovače,kroužek nad škrticí klapkou.A tím,že se nastartovalo na plyn a rychle přeplo na ben.tak se to skutečně takzvaně ulilo,jelikož tam byl přisáván zbytek plynu z hadice a do toho stříkal benz.Navíc se tam ještě další plyn nacpal sytičem.Na to mám jednu rychlou pomoc.vypojit všechny konektory ze vstřiků a zapnout systém na benz.Pak několikrát zastartovat.poprvně někdy i podruhé a potřetí to nechytne,podle toho jak je to moc ulité.Když to chytné tak to hned chcípne. Párkrát zopakovat.Pak připojit konektory a nastartovat na benzin.
mir77 - FK

Jozefj píše:Zplynovač je ten nesmysl,který má v sobě membrány a ventily na sobě může mít 1elektroventil, podle typu provedení.V tomto zařízení se tekutý plyn ohřívá vodou, reguluje a v plynném stavu se určité množství dopravuje hadicí do směšovače,kroužek nad škrticí klapkou.A tím,že se nastartovalo na plyn a rychle přeplo na ben.tak se to skutečně takzvaně ulilo,jelikož tam byl přisáván zbytek plynu z hadice a do toho stříkal benz.Navíc se tam ještě další plyn nacpal sytičem.Na to mám jednu rychlou pomoc.vypojit všechny konektory ze vstřiků a zapnout systém na benz.Pak několikrát zastartovat.poprvně někdy i podruhé a potřetí to nechytne,podle toho jak je to moc ulité.Když to chytné tak to hned chcípne. Párkrát zopakovat.Pak připojit konektory a nastartovat na benzin.
Nestartovalo se na plyn, ale na benzín, tzv benzostart - nastartuju na plyn, dosáhnu XY otáček a při poklesu se zavřou trysky a pustí plyn do sání... ten systém se přece nemůžu ulejt. by se to ulejvalo každýmu a furt. to, že se mi to přechlastá je nějaký problém.

když se mi to stalo u mechanika v garáži v neděli večer, tak sme zkoušeli nastartovat až do půl dvanáctý... svíčky venku, nechat vyvětrat motor... a zase nic... smrděl tam plyn i při startu na benzín... pak se to nechalo delší dobu, zavřel se ventil na nádrži, dal ise suchý svíčky, nastartovalo se to... přeplo na plyn.. vyjel plyn, co byl v potrubí až to chcíplo... od tý doby to startuje dobře...

jezdil jsem s tim přes tejden... bez problémů... pak přijedu zas k němu, otevřu ventil na nádrži v kufru... nastartuju na benzín přepnu na LPG, sešlápnu plynovej pedál, slyšim cvaknutí ventilu na nádrži a auto chcípne... ale neutopí se.. prostě v potrubí ještě nebyl plyn nataženej z nádrže... normálně šlo potom nastartovat... samozřejmě na benzín.. vždycky startuje na benzín...

oki.. v systému neni plyn, dostanu ho tam jak? sytič.. cvak.. klapnutí na zplyňovači vepředu... start na benzín a nic.. nechytí... a svíčky mokrý jak hadr na podlahu... čili? šel tam při startu jak benzín, tak plyn... a to vypadá na vadnej ventil mezi zplyňovačem a hadicí, kterýá vede ke škrtící klapce..
Jozefj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozefj »

Tak asi neumím číst.

No takhle to bylo.. celej tejden jezdim na benzín (a dost se mi u toho prohejbá kapsa :D).. všechny starty bez problémů... Pak jsem otevřel ventil na nádrži.. nastartoval normálně na plyn, přepnul na benzín, sešláp pedál a hend to chcíplo...

Nevím proč zavíráš ventil na nádrži,ale na tom nezáleží.jestli-že se otevře ventil na nádrži tak se okamžitě dostane plyn až k ventilu se sítem.ventil v motorovém prostoru.10 atm.je 10 atm.Jestli že nastartuješ na LPG a pak přepneš na benzin,tak musíš počítat s tím,že se plyn za zplynovačem nezastaví ,ale zůstane v hadici z které se trvale vysává směšovačem (podtlak)a do toho po sešlápnutí plynu hned na plno stříká benzin.

tak sem zmáčknul sytič, aby se dostal plyn do splyňovače.
Zmáčknutím sytiče se neplní zplynovač,ale dávkuje více do výstupní hadice ke směšovači.

Takže pokud chceš používat svůj postup nastartovat na plyn a přepnout na benzin,tak před přepnutím,vytočit motor do otáček na plyn ,ubrat a přepnout.Tím se stačí vysát plyn z hadice a než klesnou otáčky tak to nebude stříkat benzin do sání zablokuje to řídící jednotka.Tím se zamezí ulití motoru.když se otáčky blíží k volnoběhu,tak přidat plyn ,aby se to chytilo na benzin. A jelikož jezdím na LPG už 12 let tak u mám trochu praxe s LPG.10 let LOVATO podtlak,2 roky BRC elektronika.Snad jsem to napsal srozumitelně.
Odpovědět