Pískající 5.rychlostní stupeň
-
Hans - FK
Re: Pískající 5.rychlostní stupeň
Zdravim. Nechci zbytečně zakládat nový thread. Tuším, že mám podobný problém.
Při jízdě na 2° se ozývá takové hučení od motoru. Nevím co to je. Projevuje se to trochu i na 1°, ale vždy při sešláplém plynu ( nebo při podžazení z 3 -> 2 a brždění motorem ). Když vyřadím nebo nešlápnu spojku, zvuk zmizí. Mám podezření na spojkové ložisko...
Co myslíte?
..ještě dodám že je to 1.6Mpi ( r.v. 1997 ) a má najeto 85 000km, při 81t jsem měnil převodový olej ( po výměně hučení setrvává ), spojka je neměněná původní
Při jízdě na 2° se ozývá takové hučení od motoru. Nevím co to je. Projevuje se to trochu i na 1°, ale vždy při sešláplém plynu ( nebo při podžazení z 3 -> 2 a brždění motorem ). Když vyřadím nebo nešlápnu spojku, zvuk zmizí. Mám podezření na spojkové ložisko...
Co myslíte?
..ještě dodám že je to 1.6Mpi ( r.v. 1997 ) a má najeto 85 000km, při 81t jsem měnil převodový olej ( po výměně hučení setrvává ), spojka je neměněná původní
-
Floppy - FK
Nebyla by tu prosím jedna dobrá duše co by sem dala fotky, jak a kde a co rozebrat, povolit utahnout?
Předevčírem mi začala pískat ta 5" a tady sem našel tenhle topic, ale vůbec jsem nepochopil co kde mam utahnout a ty fotky už tu nejsou. Díky mockrát
Předevčírem mi začala pískat ta 5" a tady sem našel tenhle topic, ale vůbec jsem nepochopil co kde mam utahnout a ty fotky už tu nejsou. Díky mockrát
-
smazany clen - FK
Bohužel tak jsem prohledam a fotky už nemám, no v nejhorším není problem udělat znova, špajska tady je, jinak máš návod na SZ
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
Helee je to popsaný a i fotky tam jsou...topik je: JAk rozebrat převodovku.A myslim že fotky tam dával i Kristensen
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
.........
-
Hans - FK
Tak jsem v týdnu vezl v autě kámoše ( servisák na japonce ) a asi po deseti minutách jízdy si sám od sebe všiml toho pískání na dvojce a trojce co jsem tu popisoval. Prý to jsou simeringy v převodovce.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
no tak to neni problém rozebrat a vyměnit 
Felda 1.3 a hlavně jí dej napííít!!!! 1náááááááááá 2náááááááááááááá 3 náááááááááááááááááááááááááá
.........
.........
-
Hans - FK
No já nevim, dělá to už co pamatuju a olej se neztrácí. Je zase pravda, že to není nijak nákladná oprava a s jeho pomocí bych to dokázal. Kdyby se to ztichlo, byl bych šťastné jak želva a felda by se stala nejtišším vozem v mém okolí 
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
.........
.........
-
Hans - FK
Snad se po rozpůlení nic jiného nenajde, má to najeto jenom 95000km ( jsem 1.M. )...
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
Noo tak to by teoreticky mohli bejt jenom ty synchrony
to spláchneš do 1500Kč 
.........
.........
-
Hans - FK
Myslíš, že to budou přímo synchrony? Já nevim nejsem mechanik. Pravda, při nižších teplotách mi při rozjezdu hůř řadí dvojka ( jakoby tam něco zavazelo a pak tam kvalt rychle skočí ). Zase nevim jak je to s kvalitou převodovek u feld, ale na tak malé nájezd je to dost brzdo.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
no jeslti ti to dělá jenom při 2 a trojce tak vypadá že jo.A ta dvojka ted jak je zima tak je to normální nevim jakej tam máš olej ale stejně prostě ted to dostává celkem nafrak 
.........
.........
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
jo to neni špatný..Ale prostě to nák neuděláš.Jedině jestli neni přesuvník nákej nebo vodící tyčka ..Ale to je taková maličkost že bych to neřešil
a kdyby se to rozebralo tak jenom vyměnit ten přesuvník a ty synchrony a máš pokoj 
.........
.........
-
Hans - FK
Olej se mi neztrácí, přes zimu to vydrží. Na jaro plánuju opravit karosérii, trošku načlý pátý dveře, oba přední blatníky u nosníku shnilý, pak vystřikám dutiny a dám plastový podběhy. Přitom vlítnem i na převodovku.
nákladný to nejni a když už tak můžeš rovnou vyměnit olejHans píše:No já nevim, dělá to už co pamatuju a olej se neztrácí. Je zase pravda, že to není nijak nákladná oprava a s jeho pomocí bych to dokázal. Kdyby se to ztichlo, byl bych šťastné jak želva a felda by se stala nejtišším vozem v mém okolí
sem nejlepší tak nezáviďte
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
1.3 BMM kombi LPG
Golf III tdi 66kw + bosch 764 => cca 95kw
-
Hans - FK
Tak je to tu zas. Po Novém roce jsem zase zaregistroval nestandardní zvuky. Při tacho 90 a cca 2700 rpm mi něco rezonovalo z převodovky. Blbě se to popisuje, hlubší nepravidelné jakoby uvolněné kolo. Dotáhl jsem všechny 4 a nic. Naznal jsem tedy že to bude povolené 5°. Spustil jsem tedy motor, ale matice jsou utáhnuté dost. Zkusím ještě oddělat všechny plechy okolo motoru a závaží pravé poloosy. Jestli to nebude ono, tak už fakt nevím co dál.
- URNA
- Kontaktovat uživatele:
Noo a dělá ti to i na volnoběh?
.........
.........
-
Hans - FK
Ne na volnoběh je klid. Projevuje se to při jízdě a tak že pomalu zvyšuju otáčky a okolo 2,7 se něco rozezní. Poměrně hlasitě že yo toho každý všimne, i já přes zapnutý rádio
Ještě mě napadá: to závaží se s poloosou dotýká přes silentblok. Jak těsný má být uložení? Před sundáním jsem s ním rukou hýbal, vůle tam není ale hýbat jde.
Ještě mě napadá: to závaží se s poloosou dotýká přes silentblok. Jak těsný má být uložení? Před sundáním jsem s ním rukou hýbal, vůle tam není ale hýbat jde.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Tohle hrčení má hodně z nás co máme 1.6ky. Mě to dělaji obě co mám doma. Jak se dostanu na 2700 tak to začne a foust před 3000ot. zase přestane. Až zjistíš co to je, tak ti koupím lahev nějakého kvalitního alkoholu
Osobně nad tím bádám asi osm let a bez výsledku. Za tu dobu se to ale nijak nezhoršilo. Závaží jsem zkoušel sundavat a výsledkem byla větší hlučnost nad 3000 otáček. Na tohle to ale nemělo žádný vliv.
Můj současný typ je, že to dělá výfuk. Manželky 1.6ka to znatelně začala dělat po namontování nového výfuku značky Tyll. Do té doby to určitě nedělala. Výfuk tam byl nějaký neznačkový.
V záloze mám ještě tu možnost, že je špatně ustavený motor v karoserii. Někdo tu psal, že 1.6ky jsou na to citlivé. Když se motor s převodovkou nenechá sednout s povolenýma šroubama na své místo, tak to zvětšuje hlučnost.
Osobně nad tím bádám asi osm let a bez výsledku. Za tu dobu se to ale nijak nezhoršilo. Závaží jsem zkoušel sundavat a výsledkem byla větší hlučnost nad 3000 otáček. Na tohle to ale nemělo žádný vliv.
Můj současný typ je, že to dělá výfuk. Manželky 1.6ka to znatelně začala dělat po namontování nového výfuku značky Tyll. Do té doby to určitě nedělala. Výfuk tam byl nějaký neznačkový.
V záloze mám ještě tu možnost, že je špatně ustavený motor v karoserii. Někdo tu psal, že 1.6ky jsou na to citlivé. Když se motor s převodovkou nenechá sednout s povolenýma šroubama na své místo, tak to zvětšuje hlučnost.
-
Hans - FK
Vím určitě, že zvuk vzniká od vibrací motoru. Když na volnoběh pomalu zvyšuji otáčky, motor krásně ševelí. Ovšem v rozmezí asi 2500 až 2800 začne být hlučný a vibruje. Tímto tam musí něco rozhýbat. Minulý víkend jsem zkusil oddělat oplechování okolo motoru a tlumič vibrací na poloose, ale všechno je při starém. Dnes mě napadla ještě jedna varianta, kterou zítra zkusím ...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jsem fakt zvědavý co najdeš. Já už jsem hodil flintu do žita.
-
Hans - FK
Nemůžu kvůli tomu usnout. Napadl mě ten žáruvzdorný Účkový kryt manžet poloos co je přišroubován zezadu motoru ..
Má cenu to zkoušet nebo ne ?
Má cenu to zkoušet nebo ne ?
-
Hans - FK
Takže nic, krytem to není. Pomalu mi dochází nápady.
Dále mě napadá airbox, to ovšem nejde ten tak oddělat a ozkoušet...
Dále mě napadá airbox, to ovšem nejde ten tak oddělat a ozkoušet...
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Já už jsem vyzkoušel i tu štángli, co se s ní podepírá kapota. Už jsem to opravdu vzdal.
-
Hans - FK
V pátek jsem vyměnil olej v motoru a přezul na letní ( pneu i disky ), zajel do garáže a vyjel až dnes. Všechny nestandartní zvuky zmizeli
. Zimní mám 4,5x13 plechový Škoda a letní elektrony 5,5x13 též Škoda. Letní jsou o něco těžší, všechny šrouby byli dotáhnutý stejným momentem.
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Jako že ti zmizelo to hrkotání fous pod 3000 otáčkama?
Já jsem to dnes zkoušel a hrčí to jenom za jízdy. Stojící auto na neutrál má hladký zvuk motoru v celém rozsahu otáček. Určitě to tedy nedělá motor, spojka, vstupní hřídel převodovky a pravděpodobně ani nerezonuje nějaký kryt.
Nejvíc hrkotání projevuje při plynulé jízdě když plyn jenom lechtám. Stačí přišlápnout a zvuk je pryč.
Já jsem to dnes zkoušel a hrčí to jenom za jízdy. Stojící auto na neutrál má hladký zvuk motoru v celém rozsahu otáček. Určitě to tedy nedělá motor, spojka, vstupní hřídel převodovky a pravděpodobně ani nerezonuje nějaký kryt.
Nejvíc hrkotání projevuje při plynulé jízdě když plyn jenom lechtám. Stačí přišlápnout a zvuk je pryč.
-
Hans - FK
Ano, hrkotání zmizelo. Navíc: včera jsem měl kvůli spínací skříňce rozdělanou přístrojovku. Po sestavení zpět jsem udělal zkušební jízdu. Hned jak jsem vyjel od našeho jsem i všim že slyším pouze motor a žádné jiné doprovodné zvuky ( při rozjezdu na dvojku a trojku ). Zapoměl jsem totiž zasunout náhon tachometru do převodovky. Je možný že by to všechno dělal bowden náhonu ?
- Atnarfus
- Kontaktovat uživatele:
Možné je všechno, ale moc bych tomu nedával. To hrkotání je závislé na otáčkách motoru. Otáčky náhonu jsou závislé na otáčkách diferenciálu.
Pro zajímavost ho ale zkusím odpojit. Že by ale náhon rozvibroval auto, tomu fakt moc nevěřím.
Kola přendavám dvakrát za rok a nikdy jsem nepozoroval změnu.
Pro zajímavost ho ale zkusím odpojit. Že by ale náhon rozvibroval auto, tomu fakt moc nevěřím.
-
TomFF - FK
Borci díky všem hrozně moc!!! Vaše rady jsou super a hrozně mi pomohli!! Stačilo sundat víko 5ky a vyměnit matici a ještě jsem pod ní dal takovou pružnou podložku, co jsem koupil ve škodovce. Moc dík!! Felicie máte vážně zmáknuté dost dobře!!! Tomáš
Taky to hrkotání dlouho zkoumám.Poznatky:Čím víc se ohřeje převodový olej,tím víc to dělá.V mraze je to znatelné třeba až po 50km dlouhé jízdě a i tak je to slabé.Zvuk jde jednoznačně z převodovky,tipuju,že od diferenciálu.Moje teorie je taková,že ten motor má okolo těch 2300-2700ot svoji určitou rezonanci a ta rezonance způsobuje u našich převodovek se zemědělskou vůlí,že se rozkmitá soukolí a z toho je ten zvuk.Prostě napasovali prasácky převodovku na VW motor a to je výsledek.Nepomůže ani výměna převodovky-moje zkušenost před rokem.Jedině nějaký machr,třeba Kristensen,že by ji rozpůlil a nějak si vyhrál s těma vůlema,aby to bylo lepší,než s fabriky.Atnarfus píše:Možné je všechno, ale moc bych tomu nedával. To hrkotání je závislé na otáčkách motoru. Otáčky náhonu jsou závislé na otáčkách diferenciálu.
- Ivarek
- _________________

- Kontaktovat uživatele:
Dost možná by to mohly tzv kritické otáčky.U nás v práci to poznáme když se najížídí turbína na pracovní otáčky tak je to sluchem i znát že přes tu kritiku přejela.Tuším že to je nějak kolem 2600rpm,a strojaři mi vysvětlovali že se při nich mění (či posouvá) těžiště.
Oleje 75W/90 tomu určitě pomůžou.Já tam dával Mogul a bylo to super,ale po cca 30000km bych řekl že pomalu ztrácí svoje schopnosti a bude potřeba ho vyměnit (mluvím teda co se vymezení vůlí/rachtání týče).
Oleje 75W/90 tomu určitě pomůžou.Já tam dával Mogul a bylo to super,ale po cca 30000km bych řekl že pomalu ztrácí svoje schopnosti a bude potřeba ho vyměnit (mluvím teda co se vymezení vůlí/rachtání týče).
-
Ostwind - FK
Ahoj. chlapi, mám stejnej problém, taky mi to při pětce píská, ted mi jde o to pokud se s tím může jezdit na ostatní stupně? protože času se na to vrhnout není tolik, tak esli muzu aspon trochu jezdit
diky za odpověd .-)
diky za odpověd .-)
-
Honza_t
- Kontaktovat uživatele:
to nevím jestli něco vyřeší (oddálí) - ať máš zařazenou jakoukoli rychlost nebo neutrál, vždycky se točí všechna kola (kromě zpátečky)
-
tomcat81 - FK
Nazdar chlapi,
zial patrim do tohto fora uz aj ja
Piskam na 5 stupni (1.3MPi, najazdenych 180tis). Okrem 5-ho stupna to po 100km zacalo aj na 4-ke a pretoze o 4-ke tu nikto z vas nepise, tak sa chcem spytat, ci to nemoze byt niecim inym, napriklad loziskom u 5-veho kolesa a ci je ho mozne vymenit tiez bez demontaze prevodovky z auta. Na neutrali to hrkoce len tak pol na pol, zacne, prestane.. Druhu prevodovku sa mi kupovat nechce, lebo mam iba hevery a som na vemenu sam.. Dakujem za pomoc! 
zial patrim do tohto fora uz aj ja
-
DjTommy - FK
Mám jeden ukrutně nejapnej dotaz... Když budu chtít utahnout matku na kole 5°, musí se vypouštět olej z převodovky? Nějak mi to neleze do hlavy ale myslim že jo.. Může mi to někdo prosím vyvrátit/potvrdit?
-
tomcat81 - FK
Uz je to ok, matka bola prasknuta na tom zaistovacom venci, treba davat pozor pri montazi novej a zatlct tu kalenu matku trocha s citom, alebo najlepsie zatlacit origo kliestami..tomcat81 píše:Nazdar chlapi,
zial patrim do tohto fora uz aj jaPiskam na 5 stupni (1.3MPi, najazdenych 180tis). Okrem 5-ho stupna to po 100km zacalo aj na 4-ke a pretoze o 4-ke tu nikto z vas nepise, tak sa chcem spytat, ci to nemoze byt niecim inym, napriklad loziskom u 5-veho kolesa a ci je ho mozne vymenit tiez bez demontaze prevodovky z auta. Na neutrali to hrkoce len tak pol na pol, zacne, prestane.. Druhu prevodovku sa mi kupovat nechce, lebo mam iba hevery a som na vemenu sam.. Dakujem za pomoc!
4Dj Tommy: ano, budes musiet vypustat olej, alebo strpiet, ze ti vytecie na hlavu.
-
Standa10121996 - FK
mě také píská 5. rychlostní stupeň, ale jen při rychlosti zhruba 60km/h a při akceleraci, bez plynu to nedělá.Pokud jedu vyšší rychlostí než 60 km/h, pískání zmizí.Může to být také pětkovým soukolím?
zdravim,jsem tady četl o té pískající 5,ale mě se dnes stalo,že mi tam nešla zařadit ta 5 a už mi to pískalo i na 4,takže to už nebude jen dotáhnout matici 
-
modrafelda - FK
Taky mi píská 5ka (1,3 MPi) při menší rychlosti (do ~60 km/h), fotky jak to opravit zmizely tak asi budu muset doufat že to nějakou dobu ještě vydrží 
-
halmosmi - FK
Zdravím,chcel som sa spítať,že akou silou dotiahnuť tu maticu na 5°?
Nechcem zakladať novú tému, tak pridám dotaz sem.
Začalo mi za jazdy vydávať divný zvuk, ale na 4. prev.stupni (len na 4.). Pri rýchlosti 55 - 60 to vydáva také hlboké vrr...vrr... Keď vyradím, alebo preradím tak je to OK. Tento zvuk je doprevádzaný aj jemnými vibráciami, subjektívne by som povedal že asi z ľavej strany. Skontroloval som dotiahnutie toho zberného plechu (ohrev sania), taktiež všetky silentbloky, ale všetko je OK.
Takže mi napadá jedine prevodovka, alebo potom čiste teoreticky vyvažovacie teleso pravej poloosi? Poradí niekto? Motor ma natočené 190K km. V prevodovke mám 4 roky olej 75W-90 GL4 (60K km).
Začalo mi za jazdy vydávať divný zvuk, ale na 4. prev.stupni (len na 4.). Pri rýchlosti 55 - 60 to vydáva také hlboké vrr...vrr... Keď vyradím, alebo preradím tak je to OK. Tento zvuk je doprevádzaný aj jemnými vibráciami, subjektívne by som povedal že asi z ľavej strany. Skontroloval som dotiahnutie toho zberného plechu (ohrev sania), taktiež všetky silentbloky, ale všetko je OK.
Takže mi napadá jedine prevodovka, alebo potom čiste teoreticky vyvažovacie teleso pravej poloosi? Poradí niekto? Motor ma natočené 190K km. V prevodovke mám 4 roky olej 75W-90 GL4 (60K km).
Nahratý zvuk, keby niekto vedel identifikovať čím to je.. počuť to od 45. sekundy
http://ulozto.sk/xnR5xV2b/hluk-mp4
http://ulozto.sk/xnR5xV2b/hluk-mp4
-
modrafelda - FK
Taky cítím takové "rázy" na 4ku když držím řadící páku, ale jako tolik to slyšet nejde... Závisí to na tom kolik tomu dávám plynu. Asi to budou nějaké zázněje/rezonance dané konstrukcí, možná bych se zkusil podívat na silentbloky.
no u mňa to silentbloky nebudú, sú ok. Tiež konzola radenia je zrepasovaná.
Tieto zvuky doprevádzajú rezonancie, viac ich počuť i cítiť na ľavej strane, z pravej menej. Presne podľa zvuku. Je to len pri zaradenej 4ke, a len ca 2100 - 2200 ot/m. akonáhle vyradím alebo vyspojkujem, zmizne to.
Môj tip je prevodovka, alebo teoreticky vnútorný klb poloosi. Vyvažovacie teleso to asi nebude.
Tieto zvuky doprevádzajú rezonancie, viac ich počuť i cítiť na ľavej strane, z pravej menej. Presne podľa zvuku. Je to len pri zaradenej 4ke, a len ca 2100 - 2200 ot/m. akonáhle vyradím alebo vyspojkujem, zmizne to.
Môj tip je prevodovka, alebo teoreticky vnútorný klb poloosi. Vyvažovacie teleso to asi nebude.
-
modrafelda - FK
JJ no dělá mi to taky jen na 4ku a s cca stejnou frekvencí, "jen" vibruje do řadičky ale někdy docela silně. Myslím si že to není nic vážného pokud ti ostatní rychlostní stupně jdou v pohodě. Napadá mě jen zkontrolovat olej v převodovce (z níž zcela jistě určitá část vibrací pochází) a pak asi jen výměna převodovky, jestli máš všechny pružné uchycení v pořádku. Možná to bude i souviset s tím kloubem, který může vydávat vibrace na podobné frekvenci (je zřejmé že rázy vznikají mícháním dvou vibrací o podobné frekvenci, takže na vině možná bude víc než jedna věc).
No tak som včera pri príležitosti výmeny oleja pozrel na ten dynamický tlmič na p.poloosi. A je tam úplne voľný a dá sa s nim ľahko pretáčať aj vykyvovať do strán (nie posúvať). Pri pretáčaní tá poloos rezonovala. - Má to tak byť, alebo tam má byť pevnejšie?
- Faust
- Kontaktovat uživatele:
rovnou kup nový už to bude mít vůly cena cca 70kč
,sice to moc efektu nedělá ale možná se ti tam dotýka kov na kov
zapalený hadr v nadrži?jo redbull dá feldě křííííídla :+D