kedze sa uz aj na slovensku blizi povinne celorocne svietenie a mam namontovane Osram night breaker (s ktorymi som velmi spokojny co sa tyka svietivosti, len ta cena a zivotnost je horsia) napadlo ma, ci by bolo mozne predlzit ich zivotnost znizenim ich vykonu pocas dna. Je totiz uplne zbytocne aby sa pocas dna palili na plny vykon, mozno nejakych 60% (alebo hodnota, kde by sa este policajtovi zdalo, ze svietia
Teoreticky su teda mozne 2 cesty ako to urobit (ak viete dalsie napiste)
1: znizit na nich napatie: ale toto je cesta zla, pretoze ich celkovyt odber je okolo 100W a zapajat k nim do serie nejaky 'priamotop' mi pride ako nezmysel
2: pouzit PWM (sirkova modulacia): mi pride ako lepsi napad, tranzistor by spinal stale 12V, riadila by sa iba doba zopnutia/rozopnutia okruhu nejakym vykonovym tranzistorom (spinana hodnota okolo 10A nieje dnes pre polovodice problem). tu ale treba zvazit vhodnu spinaciu frekvenciu aby to tie ziarovky viac nenicilo ako sustavny plny vykon.
v noci alebo za ozajstnej znizenej viditelnosti by sa pwm vyplo, najlepsie premostenim relatkom a slo by sa na plno.
bol by niekto ochotny poradit ohladne vplyvu spinania pwm, vhodnej frekvencie, atd?
uvazoval som aj o umiestneni spds miesto hmloviek, ale mam staru masku a nechcem o hmlovky prist (skoda, ze sa neda cez den svietit nimi, bolo by po problemoch)